Belföld

„Egy jó vezető nem siránkozik, hanem kihozza az adott körülményekből a legjobbat”

Hivatalos Facebook-oldalán közzétett nyílt levélben válaszolt a XXIII. kerületi ellenzéki képviselő, Kerekes Gábor felhívására a kerület fideszes polgármestere, Karsay Ferenc.

„Egy jó vezető nem siránkozik, hanem kihozza az adott körülményekből a legjobbat”
Karsay Ferenc, Budafok-Tétény fideszes polgármestere
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kerekes április 5-én arra kérte Karsay Ferencet a közösségi oldalon, hogy csatlakozzon ahhoz a petícióhoz, amelyet ellenzéki politikusok indítottak és írtak alá annak érdekében, hogy a kormány ne vonja el a gépjárműadóból származó bevételeket az önkormányzatoktól a vírus elleni védekezés költségeinek fedezésére.

Budafok-Tétény polgármestere hétfőn szintén a Facebookon reagált a felhívásra. Közölte, ők a helyi önkormányzatnál a feladatok megoldására koncentrálnak, ezt pedig nem segíti semmilyen petíció írogatása.

Karsay Ferenc levelét alább változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Kerekes Gábor Úr!

Tegnap a Facebookon arra kért, csatlakozzam az ellenzéki polgármesterek petíciójához. Mielőtt válaszolnék a kérésére, kérem engedje meg, hogy pár dolgot tisztába tegyek.

Budafok-Tétény költségvetése az elmúlt 10 évben mindig stabil alapokon állt, nem adósítottuk el a kerületet, és mindig kellő tartalékot képeztünk, hogy élni tudjunk váratlan lehetőségekkel, illetve meg tudjunk oldani váratlan problémákat. Az idei, 12,1 milliárdos költségvetésünket is ezen elvek alapján terveztük, amelynek összege a tavalyinál majdnem annyival több, mint amennyit a kormány a védekezési alapjába kér tőlünk, és amely egyébként a költségvetési tartalékunkat sem meríti ki.
Tehát azt látni kell, hogy a védekezésre elvont gépjárműadó tételen csak akkor múlhat egy önkormányzat működőképessége, ha a vezetők alkalmassága már eleve nem megfelelő.

De ez esetben a gépjárműadó lesz az adott önkormányzat legkisebb gondja.
Nehéz helyzetek, válsághelyzetek békeidőben is előfordulnak, és megéltünk már válság utáni forráshiányos éveket is. Egy vidéki, kisebb önkormányzatnak, ahol több hátrányos helyzetű lakos él, mint a stabil egzisztenciával rendelkező, talán sosem volt könnyebb, mint nekünk most. De egy jó vezető nem siránkozik, hanem kihozza az adott körülményekből a legjobbat. Erre törekszünk mi is.

A könnyebb út mindig az, ha a körülményeket kritizáljuk, és azokra fogjuk a gyenge teljesítményt. A nehéz út pedig az, hogy a körülmények ellenére jól teljesítsük a feladatokat, mert azt csak egy tapasztalt, hozzáértő csapattal, sok munkával és áldozatokkal lehet elérni.
Megértem, hogy az aláíró polgármesterek között Gajda Péteren kívül senkinek sincs tapasztalata. A megválasztásuk óta talán még a kerületüket sem sikerült megismerniük. (Gajda Péter csatlakozását is értem, de az most nem tartozik a tárgyhoz).

Pedig most az élet úgy hozta, hogy nem lehet kifogásokat keresni. Minden polgármesternek bizonyítania kell rátermettségét, és hogy tavaly októberben valóban megérdemelten kapták meg a szavazói bizalmat. De véleményem szerint nyafogással bizonyítani ezt nem lehet.

És hogy válaszoljak a kérésére: Mi, itt a Budafok-Tétényi Önkormányzatnál a feladatainkra koncentrálunk. Az akár naponta változó körülményeket – járványhelyzet, időjárás, vagy a kormány adóelvonása – figyelembe vesszük, és a rendelkezésre álló források, illetve tartalékok újra- és újratervezett felhasználásával, a kiadások átgondolásával a lehető legjobbat fogjuk kihozni a helyzetből. A petíciók írogatása pedig egy lépéssel sem segít előrébb minket ebben a törekvésünkben.

Üdvözlettel
Karsay Ferenc
polgármester”

Kapcsolódó írásaink

Palkovics: Embert próbáló időket élünk

ĀA bérköltségek 70 százalékát átvállalja az állam - Minden krízishelyzetből megerősödve kerültünk ki - mondta a miniszter az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján