Belföld

Nézőpont: A polgárok továbbra is elégedettek a kormány munkájával

A veszélyhelyzet kihirdetése után bő három héttel is változatlanul magas a magyar kormány koronavírus elleni intézkedéseivel való elégedettség: öt megkérdezett polgár közül négyen (78 százalék) nyilatkoztak így – derült ki a Nézőpont Intézet szokásos, szombaton véget ért heti kutatásából, amelynek adatait hétfőn tették közzé a kutatók.

Nézőpont: A polgárok továbbra is elégedettek a kormány munkájával
Kijárási korlátozás Budapesten
Fotó: MH/Purger Tamás

A veszélyhelyzet kihirdetése, március 11-e a óta átalakult a magyar politikai helyzet, mutat rá a Nézőpont, kiemelve: a kormánynak a koronavírus elleni küzdelemben nyújtott teljesítményével olyan polgárok is elégedettek, akik korábban nem nézték jó szemmel a kabinet intézkedéseit.

A szokásosan csütörtök és szombat között, 1000 fős reprezentatív minta megkérdezésével elkészülő Nézőpont-kutatás szerint a magyarok 78 százaléka jelezte, hogy „inkább elégedett” a magyar kormány „koronavírus terjedése ellen tett intézkedéseivel”.

A kormány koronavírus-terjedés ellen tett intézkedéseivel a polgárok zöme elégedett
A kormány koronavírus-terjedés ellen tett intézkedéseivel a polgárok zöme elégedett
Fotó: Nézőpont Intézet

Ez az érték megfelel az előző hetek trendjének: egy hete 74, két hete szintén 78 százalékuk fejezte ki elégedettségét.

Ezzel párhuzamosan a maradék egyötöd (17 és 22 százalék) mutatkozott csupán elégedetlennek.

Továbbra is elmondható, hogy a kormány mögött nemzeti egység alakult ki, hiszen még a hagyományosan kritikusabb Budapesten is a megkérdezettek 70 százaléka elégedettségnek adott hangot a kormány tevékenységével kapcsolatban.

Még a kormánynál is valamivel jobban szerepelt a magyar egészségügyi rendszer a felmérésben, amellyel kapcsolatban erős közbizalmat tükröznek a számok. Arra a kérdésre, hogy az egészségügyi ellátórendszer „jól végzi-e a munkáját”, 80 százalék válaszolt igennel. Az évek óta kritikára edzett ellenzéki szavazók kétharmada (66 százalék) és a kormánypártiaknak a kilenctizede (87 százalék) volt ezen az állásponton.

A tanárok munkájával szintén nagyon magas az elégedettség (74 százalék), s a legjobban látható operatív törzs kapcsán is a megkérdezettek 70 százaléka volt összességében elégedett. Igaz, a kormányhoz való kötődése miatt a kormánykritikusoknak csak a 39 százaléka tartozott ide.

A polgárok zöme szerint a kormány jól végzi a munkáját
A polgárok zöme szerint a kormány jól végzi a munkáját
Fotó: Nézőpont Intézet

Rosszul jött ki a koronavírus-törvény körüli küzdelemből az ellenzék. A választópolgároknak csak a 25 százaléka gondolta úgy, hogy jól végzik a munkájukat az ellenzéki pártok. Még a kormánnyal szemben kritikus polgároknak is csak a 43 százaléka gondolta ezt. Azaz az ellenzéki választók többsége ezúttal ellenzék-ellenes.

A kormánypárti politikusok munkájával viszont a megkérdezettek 58 százaléka volt elégedett, a kormánypárti szavazóknak pedig 77 százaléka. Mindez intő jel az ellenzék számára taktikájának újragondolására.

Kapcsolódó írásaink