Belföld

Kicsinyes az ellenzék

Hétértékelő. A járványt kezelni képes nemzetállamok megerősödése alapjaiban változtathatja meg a mai világrendet – mondta lapunknak Deák Dániel elemző

Magyarország azok között az országok között van Európában, amelyek a legsikeresebben tudják kezelni a járványt, a lakosságszámhoz viszonyítva nálunk az egyik legalacsonyabb a megbetegedések száma – emelte ki az elmúlt hét kapcsán Deák Dániel politológus.

Kicsinyes az ellenzék
Csak politikai érdekeit nézi az ellenzék. Képünkön Jakab Péter Jobbik-elnök
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az elmúlt tíz év sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően Magyarország sokkal jobb esélyekkel tud megküzdeni a mostani válsággal, mint a 2008-as globális krízissel, amelynek Gyurcsány Ferenc elhibázott kormányzásának következtében már eleve legyengült állapotban futott neki – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: míg tizenkét éve elsők között fordultunk segítségért az IMF-hez, most önerőből képes az ország a rendszerváltozás utáni történelem legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját finanszírozni.

Rámutatott, nincsen ilyen jó helyzetben a baloldal által irányított Olaszország, Spanyolország vagy Románia, ahol a kormányok felelőtlen politikájuk eredményeként, már a veszélyhelyzet első heteiben rögtön külföldi hitelezőkhöz rohannak segítségért, még jobban kiszolgáltatva ezzel hazájukat. Románia például négyszázmillió eurós hitelt vett igénybe a Világbanktól a járvány megfékezésére, a déli országok pedig uniós hitelért könyörögnek a németeknél.

Deák Dániel felhívta a figyelmet: Magyarország azok között az országok között van Európában, amelyek a legsikeresebben tudják kezelni a járványt, a lakosságszámhoz viszonyítva nálunk az egyik legalacsonyabb a megbetegedések száma. Úgy vélte, ez a gyors és hatékony intézkedéseknek köszönhető, illetve a magyar emberek fegyelmezett viselkedésének. Mindeközben, mint kifejtette, az Európai Unió tétlenkedik, az uniós járványügyi hatóság hónapokon keresztül bagatellizálta a koronavírus várható hatásait, nem figyelmeztették időben a tagállamokat. Még most sem nyújtanak érdemi segítséget, a magyar ellenzék állításaival ellentétben nem adtak plusz forrásokat a járvány elleni küzdelemhez. Ez is rávilágít arra, hogy a 2015-ös migrációs válsághoz hasonlóan ismét csak nemzetállami szinten lehetett cselekvőképesen fellépni a válsággal szemben, újra Magyarország és a hozzánk hasonlóan gondolkodó tagállamok tudtak eddig eredményesen fellépni – fűzte hozzá Deák Dániel. Ez láthatóan fáj azoknak a balliberális politikai köröknek, amelyek az európai egyesült államokban gondolkodnak, ezért is támadják olyan élesen ismét hazánkat. Azt akarják elérni, hogy a politikai közbeszéd ne a hatékony nemzetállami védekezésről szóljon, hanem a jogállamisági kérdésektől, a Magyarországgal szembeni támadásoktól legyen hangos.

Ami a magyar ellenzéket illeti, a politológus azt emelte ki, hogy nem képes a kicsinyes politikai érdekeit háttérbe tolni. Mivel látják a magyar miniszterelnök hatékony fellépését, tartanak a kormány népszerűségének növekedésétől, ezért ismét elkezdték félteni a demokráciát, minden fronton támadják a kormány intézkedéseit, s újra terjesztik hazug állításaikat külföldön.

Deák Dániel szerint ráadásul a hazai és nemzetközi balliberális körök ezzel a politikával csak saját magukat járatják le, s ahogy a bevándorlás kapcsán is bebizonyosodott, ezúttal is egyértelmű, ki tudja hatékonyan kezelni a válságot. Már most látható, hogy a járvány fontos fordulópontja annak a globális változásnak, amely már évek óta tart. Alapjaiban fog megváltozni a világrend, a járvány hatására tovább erősödnek a nemzetállamok, felértékelődnek a regionális együttműködések, így például a visegrádi négyeké, s tovább veszít erejéből a liberális világrend – fogalmazott lapunknak az elemző.

Kapcsolódó írásaink

Saját csapdájába sétál bele az ellenzék

ĀHétértékelő. Boros Bánk Levente szerint az Európai Unió gyakorlatilag láthatatlanná vált, lebénult a járvány kapcsán, és ezzel a krízissel sem tud érdemben foglalkozni

Elveszíti a hitelességi versenyt az ellenzék

ĀHétértékelő. Kiszelly Zoltán: A kormány lehetőségei szerint jól menedzseli a helyzetet, időben és megfelelően reagáltunk, a többi országgal szinkronban és határozottan léptünk