Belföld

Völner: Ámokfutást folytat az ellenzék

A DK most az alkoholtilalom bevezetését tartaná üdvösnek a járvány kapcsán, Egészen elképesztő, amit művelnek, és sajnos aligha számíthatunk majd tőlük bocsánatkérésre – mondta az államtitkár

Mivel az Európai Parlament nem ülésezik, nem is kérheti újabb eljárás lefolytatását Magyarország ellen – erről is beszélt lapunknak a koronavírus-törvény miatti tiltakozás kapcsán Völner Pál, az Igaz­ságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Völner: Ámokfutást folytat az ellenzék
„Szó sincs túlhatalomról, európai normák megsértéséről, diktatúráról”
Fotó: MH/Purger Tamás

„Szó sincs új uniós forrásokról a koronavírus elleni védekezésre, csak arra kaptak lehetőséget a tagállamok, hogy a már lekötött, de le nem hívott forrásokat átcsoportosítsák. A hazánk esetében emlegetett kétezermilliárd forintos összeg körülbelül fele az általunk befizetett összegből és az önrészből áll. Egész egyszerűen átírják a valóságot, akik mást mondanak” – mondta lapunknak Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, aki szerint az ellenzék nem mond igazat a témában. Akárcsak a jogállamiság kérdésében, amikor diktatúrát emlegetnek a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvény kapcsán.

Ami a brüsszeli kritikákat illeti, megint a szokásos kettős mércét alkalmazzák Magyarország ellen – hangsúlyozta. Megjegyezte: mivel az Európai Parlament nem ülésezik, nem is kérheti újabb eljárás lefolytatását Magyarország ellen. Az EP-vel szemben ugyanakkor a magyar Országgyűlés folyamatosan dolgozik, ami nem éppen önkényuralmi rendszere utal. Völner aláhúzta: a koronavírus-törvény csakis a járványhelyzettel összefüggésben tesz lehetővé arányos és gyors döntéseket, nagyobb felhatalmazást a kormánynak, s ezt a parlament bármikor, de legkésőbb a járvány végével vissza is veszi majd a kabinettől. Szó sincs túlhatalomról, európai normák megsértéséről, diktatúráról – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, ez a jogszabály ugyanakkor elengedhetetlen a hatékony védekezéshez. Elképesztőnek nevezte, hogy miközben Európában tízezrek halnak meg a koronavírus miatt, a brüsszeli bürokraták és a balliberálisok megint a hazánk elleni politikai támadással vannak elfoglalva a védekezés helyett.

Völner Pál kitért arra is: válsághelyzetben akár az Emberi jogok európai egyezményének egyes részeit is fel lehet függeszteni, ahogy azt például a franciák vagy a románok megtették. Franciaországban egyébként 2015 óta rendeleti úton kormányoznak. A szabadságjogok korlátozását jelenti a kijárási tilalom is, amit éppen az ellenzék követelt – mutatott rá az államtitkár. Ugyancsak tévedés, hogy a megtámadott törvény cenzúrát vezetne be, csupán a hazugságok terjesztését szankcionálja nagyobb szigorral, ráadásul ilyen esetekben is a független bíróságok döntenek. Az pedig talán belátható, hogy járványhelyzetben a hazugságok terjesztése egyáltalán nem megengedhető, s ez nem csak hazánkban van így – fűzte hozzá.

A koronavírus-törvényt külföldről és itthonról támadók tehát nem olvasták el a jogszabály szövegét, mégis „bombasztikus” híreket próbálnak kreálni belőle. Az ellenzék ámokfutást folytat, bármit kitalálnak, bármit bemondanak. Nem a jószándék, hanem a politikai haszonlesés jellemzi őket – összegzett Völner. Szerinte a javaslataik ráadásul olykor csapdát is rejtenek magukban. „Először azt mondták, a polgármesterek visszaélnek a hatalmukkal. Erre született az előterjesztés, hogy a védelmi bizottságok jóváhagyásához kötnénk a városvezetők döntéseit. Ennek nyomán megint diktatúrát kiáltottak, majd a visszavonás után kormányzati vereségről beszéltek. A DK most például az alkoholtilalom bevezetését tartaná üdvösnek a koronavírus-járvány kapcsán. Gyurcsány már lehet, hogy be is spájzolt vodkából a biztonság kedvéért. Egészen elképesztő, amit művelnek, és sajnos aligha számíthatunk majd tőlük bocsánatkérésre” – fogalmazott.

Völner Pál beszélt lapunknak a minapi kvótaítéletről is. Felidézte, Magyarország 2015-ben döntött úgy, hogy megvédi a határait az illegális és tömeges bevándorlástól, és nem kér a kényszerbetelepítésből sem. Be is pereltük az Unió elosztási kvótákról szóló döntését, sikertelenül. Majd az Európai Bizottság fogott perbe minket többedmagunkkal, ez a procedúra zárult most le az elmarasztaló ítélettel – részletezte az államtitkár. A verdiktnek mindazonáltal semmilyen következménye nem lesz, az általunk elutasított kvótadöntés hatálya már 2017-ben lejárt, szankciót pedig azért sem lenne ésszerű kiszabni, mert ilyen alapon a kvótarendelkezést csupán néhány százalékkal betartó más országokat, például Ausztriát, Bulgáriát, Szlovákia vagy Romániát is meg kellene büntetni. Azóta mindenesetre kiderült, s erre utalnak az újabb, görögországi fejlemények is, hogy az Orbán-kormánynak igaza volt, amikor határozott nemet mondott a migrációra. Ezt egyre többen ismerik el, vagyis megváltozott a széljárás – húzta alá a politikus.

Kapcsolódó írásaink

Tudásbázis a digitális oktatáshoz

ĀA Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum világszínvonalú innovációval segíti az országos összefogást, élen járva a tantermen kívüli tanítás lebonyolításában

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom