Belföld

Tudásbázis a digitális oktatáshoz

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum világszínvonalú innovációval segíti az országos összefogást, élen járva a tantermen kívüli tanítás lebonyolításában

A koronavírus elleni védekezés keretében március 16-tól új, tantermen kívüli oktatási munkarend lépett életbe. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szakképzésben is bevezette a digitális tanrendet. A szakképzési centrumok vezetőinek március 18-ig kellett kialakítaniuk az eljárásrendet, a megvalósítás részletei ről kérdeztük Molnárné Rénes Évát, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) kancellárját.

Tudásbázis a digitális oktatáshoz
Molnárné Rénes Éva: Két, világszinten is egyedülálló oktatási technikát, tudásmegosztó módszert kísérleteztünk ki
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Melyek az eltelt három hét főbb ta­-pasztalatai?

– Kiemelném, hogy nem iskolai szünetet rendelt el a kormány, nincs vége a tanításnak, illetve a tanévnek. Ez tantermen kívüli oktatási rend, mely a pedagógusokra, oktatókra és a tanulókra egyaránt vonatkozik. A BMSZC mind a tizenkét tagintézménye igyekezett felkészülni a rendkívüli helyzet hozta kihívásokra. Eljárási rendünk mind az oktatási, mind a működési területet lefedi.

– Megvannak a szükséges technikai eszközök a távoktatáshoz?

– Tanulóink nagy részének rendelkezésére állnak a szükséges eszközök az otthoni tanuláshoz, de ha valakinek nincs és jelzi iskolájának, annak az iskolai eszköztárból a szükséges időre kölcsönözzük, természetesen díjmentesen. Centrumunk rendkívüli esetekben az illetékes iskolánk intézményén belül biztosítja a szükséges feltételeket, a járványügyi előírások szigorú betartása mellett, legfeljebb öt fős csoportokban, felügyeleti rend keretében.  

– A duális képzés keretében zajló gyakorlati oktatás hogyan folytatódik?

– Ezen képzések esetében a gyakorlati képzőhellyel közösen döntöttünk a digitális munkarendben történő megszervezéséről vagy a gyakorlati oktatás halasztásáról.

– A tanárokat hogyan állították át az új munkarendre?

– A mindennapos Webex-boardos igazgatói értekezlet keretében Novák Géza főigazgató kollégámmal az intézményvezetőkön keresztül a tanárokat folyamatosan tájékoztatjuk, figyelemmel kísérjük, visszajelzésüket figyelembe véve, továbbítjuk az új lehetőségeket, platformokat. Munkájukat az általuk használt KRÉTA rendszeren keresztül követjük, és minden új lehetőség megismertetésével is segítjük. Napi kapcsolatban állunk az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal és az illetékes hatóságokkal.  

– A szakmában önöket tartják az ország leginnovatívabb szakképzési centrumának. Miért?

– A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum tavaly után az idén másodszor is megkapta a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által alapított Szakképzési Díjat az innováció kategóriában. Ebben az évben a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma, a „Digitális Témahét a Petrikben: WorkIT” című pályázata nyert. Centrumunk egyedülálló módon mindhárom kategóriában – innováció, motiváció és kooperáció – bekerült pályázataival a legjobb öt jelölt közé.

– Mi az önök innovatív digitális képzésének a lényege?

– A világon elsőként és jelenleg is egyedülálló módon a BMSZC kísérletezte ki a „Flooting Screen” eszközt oktatásba integráltan, és egy másik metodikát is már 2018-tól a Cisco Systems Magyarország Kft. és a HTTP Alapítvány együttműködésében. Ezeket mint új típusú tudásmegosztási, oktatásszervezési technikát és módszert együttesen vezettük be a szakképzésbe. A tanulók a legmodernebb kommunikációs formák segítségével tanulhatnak egy időben, saját otthonukban, egy virtuális, digitális „tanteremben”.  

– Hogyan lehet közkincsé tenni ezt az egyedülálló tudásbázist?  

– Az országos együttműködés és összefogás erősítésére a BMSZC és a Cisco Systems közös pilot program keretében a Webex board használatával kapcsolatban szakmai továbbképzéseket szervez. Eddig három sikeres kurzust tartottunk, ahol a BMSZC intézményein és munkatársain kívül a Szerencsi SZC, a Kaposvári SZC, a Nyíregyházi SZC, a Szekszárdi SZC, és a Karcagi SZC intézményei és tanárai kapcsolódtak a tréninghez, több mint kétszázan. A kifejezetten sikeres pilot nem ért véget, tervezzük a hálózatosodás és a felhasználói – tanári – képzések további bővítési lehetőségeit.

Röviden

Az ukrán gazdaság, amely épphogy magára talált több év mélyrepülés után, a koronavírus-járvány hatására idén ismét gyengülhet – vélik szakértők. A Reuters által megkérdezett elemzők előrejelzésének átlaga szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) három százalékkal eshet 2020-ban. Az orosz jegybank elnöke szerint az egy hónapra meghosszabbított karantén 1,5-2 százalékkal csökkenti az orosz hazai összterméket. (ZD)

A nemzetközi tőzsdékhez hasonlóan a Budapesti Értéktőzsdén is változékony kereskedés mellett erőteljesen csökkentek a részvényárak, a fejlett piacok 15–25 százalékos márciusi visszaeséséhez hasonlóan a BUX is 40 230 pontról,
33 135 pontig csökkent – közölte tegnap a Budapesti Értéktőzsde az MTI-vel. (PGI)

Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban. Az új koronavírus által okozott járvány és a megfékezését célzó intézkedések minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének, miután sorra állították le tevékenységüket a vállalatok és gyárak. A washingtoni munkaügyi minisztérium tegnap nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 701 ezerrel esett vissza. Elemzők jóval kevesebb arányú, százezres csökkenésre számítottak. A munkanélküliségi ráta ötvenéves mélypontról, 3,5 százalékról 4,4 százalékra ugrott márciusban. (MOA)

További finanszírozási nehézségeket teremtettek a járványügyi vészhelyzeti intézkedések az erdészeti ágazatban, emiatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tagjai és a szakmai szervezetek közreműködésével összegyűjtötte azokat a nagyrészt állami intézkedési lehetőségeket, amelyek érdemben mérsékelnék az ágazati szereplők helyzetét – közölte a NAK tegnap az MTI-vel. A finanszírozási és foglalkoztatási helyzetre megoldásként javasolják a készleten ragadt faanyag értékesítési lehetőségének javítását, az árbevétel elmaradása miatt fedezetlen bér- és járulékterhek csökkentését. Egyebek mellett javasolják, még, tolják ki az erdőgazdálkodói kötelezettségek teljesítésére vonatkozó határidőket és engedjék el feltételesen az erdőgazdálkodási bírságokat. (HG)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a veszélyhelyzet miatt felszólította a hitelintézeteket, hogy az államilag támogatott hiteleknél fogadják el a kormányhivatalok elektronikusan kiállított hatósági bizonyítványait a tb-jogviszony igazolásaként – közölte tegnap a jegybank. Az intézkedés többek között az új lakások építéséhez és vásárlásához felvehető hiteleket, és a babaváró támogatásokat érinti. Az igényléshez szükséges tb-jogviszony igazolását annak ellenére személyesen kéri a hitelintézetek többsége, hogy már a babaváró támogatásról szóló tavalyi kormányrendelet is rendelkezik az elektronikus beterjesztéséről. Az MNB azt is szorgalmazza, hogy a pénzügyi intézmények alakítsák ki online felületüket, amelyre az ügyfelek feltölthetik az elektronikusan kiállított dokumentumokat. (MOA)

Az Európai Bizottság (EB), eleget téve a tagállamok és az Egyesült Királyság kérésének, felfüggeszti az Európai Unión kívüli országokból importált orvosi felszerelések és védőeszközök utáni áfa- (általános forgalmi adó) és vámfizetési kötelezettséget – olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményé­ben. Az intézkedés hat hónapig marad érvényben, maszkokra és védőfelszerelésekre, tesztekre, lélegeztetőgépekre és más orvostechnikai eszközökre vonatkozik. (MOA)

Minden 2020. március 18-ig folyósított hitelre, így a munkáltatói kölcsönökre is vonatkozik a fizetési moratórium,
a hitelkártyáknál és a folyószámlahiteleknél az eddig a dátumig igénybe vett hitelrészre érvényes – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi felügyelete. A fogyasztónak, ha továbbra is vállalja a törlesztőrészlet megfizetését, jeleznie szükséges a hitelezőjének. A törlesztési stop kiterjed továbbá a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevők esetén a bérleti díj fizetésére és a vételár részletfizetésre is. (ZD)

Fontos a sertés- és baromfitelepek kórokozómentességének megőrzése, ezért az Agrárminisztérium kétmilliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázati felhívást a sertés- és baromfiágazat járványvédelmi beruházásainak támogatására – mondta Nagy István agrárminiszter tegnap az M1-en. Az Agrárminisztérium számításai szerint ötvenszázalékos támogatási intenzitás mellett a pályázók 10-15 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak. (HG)

Kapcsolódó írásaink