Belföld

Müller Cecília: Valószínűleg nem tudjuk elkerülni a tömeges fertőzéseket

Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőr alezredes megtartotta napi online tájékoztatóját a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után.

Müller Cecília: Valószínűleg nem tudjuk elkerülni a tömeges fertőzéseket
Kerülni kell az olyan helyzeteket, ahol át lehet adni a vírust
Fotó: MH/Purger Tamás

Müller Cecília elmondta, még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk. Hozzátette, továbbra is nagyon fontos, hogy mindenki kerülje az olyan helyzeteket, ahol át lehet adni a vírust, ugyanis csak így lehet lassítani a járvány terjedését.

Elárulta, hogy a laboratóriumokban jelentős nőtt a mintavételek száma, közel 18 ezer vizsgálatot végeztek már el.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a híresztelésekkel ellentétben a kézszárítók nem pusztítják el a koronavírust. Azt is elmondta, helytelen gyakorlat a fertőtlenítésre UV-lámpát használni, mert nagyon igénybe veszi a bőrt, de hozzátette, hogy más tárgyak fertőtlenítésére lehet használni.

Müller Cecília elmondta, hogy az új koronavírus ellen nincsen védőoltás, és az antibiotikumok sem használnak. Az életkorhoz kötött védőoltások elhalasztása viszont egyáltalán nem indokolt.

Közölte, a házi orvosok ismételten kapnak védőeszközöket.

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta, valószínűleg nem tudjuk elkerülni a tömeges fertőzéseket.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések időszakára. Elárulta, hogy elkészült az átcsoportosítási protokoll is, valamint 31 kórházba kerülnek újabb védőeszközök.

Az alezredes közölte, a rendőrök is kapnak speciális védőfelszereléseket. Újabb nagy szállítmányok érkeznek a következő időszakban.

Kitért arra is: a rendőrök 82 ezer 627 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását. Tapasztalataik szerint az idő múlásával nő a karantént megszegők, és ezzel együtt a szankciók száma. A karantén megszegőivel szemben 564 szabálysértési feljelentést tettek, 49 esetben figyelmeztettek, 231 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

Kérdésre hozzátette: minden hatósági házi karanténban lévő embert ellenőrizni fognak szúrópróba szerinti időpontban.

Kiss Róbert jelezte: a rendőrség továbbra is ellenőrzi a kijárási korlátozás betartását, folyamatosan jelen van a közterületeken és a nyilvános helyeken. Ott is azt tapasztalják, hogy egyre többen szegik meg a szabályokat.

A rendőrök 2044 esetben intézkedtek, ezek jelentős része figyelmeztetéssel, illetve tájékoztatással zárult, szabálysértési feljelentést 459 esetben tettek.

Emelkedett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elrendelt büntetőeljárások száma: 143 büntetőeljárást indítottak, közülük 36-ot rémhírterjesztés, 22-t közveszéllyel fenyegetés, 33-at csalás és 10-et járványügyi szabályszegés miatt.

Az alezredes tájékoztatása szerint csütörtök este változtak a határátkelés szabályai egyes átkelőhelyeken. Nagylakon csak a személyforgalmat engedik át, kivételt képeznek ez alól az élőállatot, friss árut, illetve veszélyes anyagot szállító járművek, Csanádpalotán pedig kizárólag teherforgalom lépheti át a határt.

A péntek délelőtti adatok szerint a teherforgalomban kisebb fennakadás volt a kilépőoldalon Hegyeshalomnál és Röszkénél, illetve személyforgalomban a kilépőoldalon Nagylaknál - tette hozzá.

Kiss Róbert kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy a külföldről érkező magyar állampolgárságú kamionosok a határon szűrővizsgálaton esnek át. Ha felmerül a fertőzöttség gyanúja, hatósági házi karanténba kerülnek, ha nem, elvihetik az árut rendeltetési helyére, és a továbbiakban is részt vehetnek a nemzetközi fuvarozásban.

Szintén kérdésre elmondta, hogy a nemzetközi határellenőrzésben részt vevő magyar rendőröket Szerbiából március 20-án hazahozták a szerb fél kérésére, Észak-Macedóniában viszont továbbra is folyamatos a magyar rendőrök jelenléte.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Megküzdünk minden magyarért

ĀMinden egészségügyi dolgozó 500 ezer forint pluszjuttatást kap - Brüsszel a vírus elleni védekezés helyett velünk foglalkozik - Szerdán döntenek a kijárási korlátozás jövőjéről + VIDEÓ