Belföld

Biztosított Magyarország vérellátása

A helyiségeket a biztonsági követelményeknek megfelelően alakították át, az ágyak messzebb kerültek egymástól

Igaz, hogy a járvány miatt néhány cég visszamondta a szervezett véradást, de aki szeretne, az most is tud vért adni – mondta lapunknak Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

Biztosított Magyarország vérellátása
A koronavírus transzfúzióval nem vihető át egyik emberről a másikra
Fotó: MH/Katona László

Hozzátette, a kijárási korlátozás hatásairól következtetéseket majd csak egy hét múlva lehet levonni. Ami biztos, számos polgár egyénileg jelezte, továbbra is kész segíteni. A szolgálat a Magyar Vöröskereszt közreműködésével mintegy negyvenöt helyszínen biztosít lehetőséget a véradásra – tudatta.

A véradási hajlandóság, a meglévő készletek és a felhasználás jelen pillanatban egyensúlyt mutat – ismertette Nagy Sándor. Egy átlagos napon általában ezerötszáz egység vérre van szükség, jelenleg a nem sürgős beavatkozások elhalasztása miatt ez ezer egység körül mozog. A napi levett mennyiség ezt a szükségletet biztonsággal fedezi. Beszélt arról is, nem lenne okos lépés, ha most úgymond „nekiállnának a raktárak feltöltésének”, mivel a legrövidebb lejáratú vérkészítmény mindössze öt napig tárolható. Az a fontos, hogy egyensúlyt tudjunk tartani – húzta alá.

A koronavírus transzfúzióval nem vihető át egyik emberről a másikra. Nagy Sándor kifejtette, több helyen is szó volt arról, hogy a felgyógyult emberek vérplazmája esetleg segítséget jelenthet a fertőzés következtében súlyos állapotban lévő betegeknek. A módszerrel több országban kísérleteznek, de hatékonyságának bizonyítása érdekében még számos vizsgálatot kell e téren végezni. Ez utóbbi az oka annak, hogy jelenleg nem alkalmazzák még rutinszerűen sehol a világon.
A véradó helyiségeket a jelenlegi szigorú biztonsági követelményeknek megfelelően alakítottuk át – mondta. Az ágyak messzebb kerültek egymástól, a központok ajtajában figyelmeztető táblát helyeztek el, a véradókat pedig egyesével nyilatkozatra kérik fel. Természetesen a dolgozókat is ellátták a szükséges védőfelszerelésekkel. Nagy Sándor azt javasolta, aki vért szeretne adni, a Vöröskereszt vagy a vérellátó szolgálat honlapján tájékozódjon a lehetőségekről.

Kapcsolódó írásaink

Határvédelem veszélyhelyzetben

ĀAz illegális migránsok hátizsákjaiban döntő részt a legújabb műholdas helymeghatározók, a legdrágább telefonok és tabletek lapulnak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom