Belföld

„Bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás”

Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a gondola.hu oldalon pénteken megjelent interjúban. A kormányfő-helyettese arról is beszélt: az EU bürokráciára várni és számítani ideológiai vakság és a nemzetet veszélyeztető utópia.

„Bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás”
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes
Fotó: MH

A miniszterelnök-helyettes arra a felvetésre, hogy újra össztűz zúdult a kormányra, mert a parlament időkorlátozás nélkül hatalmazta fel vészhelyzetben a rendeleti kormányzásra, és Brüsszeltől az itthoni baloldali ellenzékig támadják Orbán Viktort, felidézte, hogy ugyanezt mondták 2010 után is, az új Alaptörvény elfogadásakor. 

Semjén Zsolt rámutatott: senki nem tudja, hogy mikor lesz vége járványnak, így az az ésszerű, ha addig tart a felhatalmazás, ameddig a járvány. Jelezte: az csak és kizárólag a járvánnyal kapcsolatos ügyekre vonatkozik, a parlament pedig bármikor visszaveheti a kormánytól. A magyar kabinetet támadó politikusok országaiban erősebb az ilyen felhatalmazás mint nálunk, mivel ott a parlament az adott időpontig nem veheti vissza azt, és jellemzően nem is ülésezik - rögzítette. 

Semjén Zsolt értékelése szerint valójában arról van szó, hogy mivel - európai viszonylatban is - sikeresen kezelik a világjárvány okozta rendkívül nehéz helyzetet, amit a nép nagy többséggel támogat, beleértve az ő táboruk jelentős részét is, megrémültek attól, hogy elvesztik a szavazóikat. Ezért csinálják ezt a hisztériát, amihez csak ürügy a felhatalmazási törvény. Ezzel a baj nem az, hogy a kormányt támadják, hanem a vírus elleni védekezést - jelentette ki.

Felvetette, morális szempontból nem árulás ebben a helyzetben, hogy Brüsszelbe szaladnak feljelenteni Magyarországot? Kitért arra is, hogy mi lenne, ha most DK-Momentum-Jobbik kormány lenne, s Gyurcsány Ferenc és neje, Donáth Annával és Jakab Péterrel az oldalán, kellene hogy megvédjék az embereket és az országot. 

A baloldalon kivételként említette Hiller Istvánt, aki szerinte felelősséggel beszél, kár, hogy pártja se kerítés, se közmunka-ügyben nem hallgatott rá. Ez meg is látszik az MSZP támogatottságán - jegyezte meg Semjén Zsolt. 

Kitért arra is: járványügyben mindenki számára nyilvánvalóvá válhatott, hogy az EU megint maga volt az impotencia, a képmutatás, egészségügyi hivatala pedig egy gitt-egylet. Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás. Az EU bürokráciára várni és számítani ideológiai vakság és a nemzetet veszélyeztető utópia - fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink