Belföld

Kovács Zoltán: Politikai boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen

Nemcsak kritizálják Magyarországot a koronavírus elleni törvény miatt, hanem politikai boszorkányüldözés és összehangolt sajtó lejárató kampány zajlik - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtöki videoüzenetében.

Kovács Zoltán: Politikai boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az államtitkár úgy fogalmazott, az elmúlt tíz évben, ha Magyarország bizonyos kérdésekben az Európai Uniótól eltérő utat választott és az intézkedéseket, a meghozott törvényeket hozzáigazította a saját szükségrendszeréhez, illetve azokhoz a keretekhez, amelyekben létezik, hazai és nemzetközi kritikusai azonnal megnyilvánultak.

Meghökkentőnek nevezte, hogy miközben Nyugat-Európáról és Dél-Európa néhány országáról egészen döbbenetes képek érkeznek a vírus pusztításának következményeiről, illetve arról, hogy milyen mulasztásokat követtek el az ottani kormányok és szervek, Magyarországot ismét sikerült „megtalálni”.

Emlékeztetett, csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megnyilvánult a kérdésben. Ez pedig - fűzte hozzá Kovács Zoltán - tipikus példája a politikai kettős mércének, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök semmivel sem élvez több jogot és lehetőséget, mint a francia elnök békekörülmények között.

„Arra kérünk mindenkit, hogy fókuszáljon, koncentráljon most a védekezésre. Mindenkinek az erőfeszítéseire szükség van idehaza és külföldön is” fogalmazott Kovács Zoltán.

Objektum doboz

Az EP levélben fordul az Európai Bizottsághoz a magyar jogszabályt illetően

Az Európai Parlament levélben fordul az Európai Bizottsághoz, amelyben azt a kérdést teszi fel, hogy a bizottság miként kíván eljárni a magyar parlament által elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt illetően - közölte David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke az EP internetes oldalára feltöltött videóüzenetében csütörtökön.

Sassoli, az EP házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezletének ülését követően közétett üzenetében közölte: a levélben az uniós parlament arra kéri az Európai Bizottságot, állapítsa meg, hogy a jogszabály elfogadása az uniós szerződés - az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó - 2. cikkének súlyos megsértését jelenti-e. „A szerződés vonatkozó cikke körvonalazza a demokrácián és a szabadságon alapuló értékeinket” - fogalmazott.

A koronavírus-járvánnyal összefüggő európai fellépéssel kapcsolatban kijelentette: Európa válaszlépéseket tesz, bizonyítva a közös fellépés erősségét. „Sokkal többet érünk el akkor, ha együttműködünk a vírus legyőzése elleni küzdelemben. Európa ereje a szolidaritásban van” - fogalmazott az EP elnöke.

Kapcsolódó írásaink