Belföld

Müller Cecília: Nincsen ugrásszerű növekedés a betegség terjedésében

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján elmondta, nincsen ugrásszerű növekedés a betegség terjedésében, ez pedig biztató.

Müller Cecília: Nincsen ugrásszerű növekedés a betegség terjedésében
Kijárási korlatozások vannak április 11-ig
Fotó: MH/Purger Tamás

Az országos tisztifőorvos szerint a fertőzöttek csupán egy-két embernek adják át a betegséget. Az ugrásszerű növekedés elmaradása szerinte a bevezetett intézkedéseknek köszönhető. 

Müller Cecília elmondta, az elhunytak átlagéletkora 73 év, tehát igazolni látszik az a kijelentés, hogy az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket érinti legsúlyosabban a vírus.

Azonban kijelentette, mindenki ki van téve annak, hogy megfertőzi a koronavírus, a fiatalok sem kivételek.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a megyei adatokat a hitelesség miatt tették nyilvánossá. A sűrűn lakott területeken az esetszámok lényegesen magasabbak.

Elárulta, hogy a regisztrált fertőzöttek 25 százaléka tünetmentes, 35 százalék enyhe tüneteket produkált, míg 5 százaléka lélegeztetőgépen van most.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra is, hogy akik egészségesek és naponta dolgozni járnak, azok a munkahelyükön és utazás közben is tartsák be a másfél méteres távolságot, gyakran mossanak kezet és szellőztessenek.

Különösen figyelniük kell erre azoknak, akik egy háztartásban élnek idős vagy krónikus betegséggel küzdő emberrel - mondta. Azt tanácsolta, hogy hazaérve már az előszobában fertőtlenítsék a kezüket, azonnal öltözzenek át, majd újra mossanak kezet vagy zuhanyozzanak le. Figyeljenek arra is, hogy a holmijukat külön kezeljék, ruhájukat - ha nem 90 fokos programot használnak - elkülönítve mossák. A különböző felületeket rendszeresen fertőtlenítsék vírusölő hatású tisztítószerekkel, valamint sűrűn és szisztematikusan takarítsanak.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: a kórházban lévőket megilleti a kapcsolattartás joga a hozzátartozóikkal, de a nagyon leterhelt kórházi személyzet nem tud állandóan a hozzátartozók rendelkezésére állni. Javasolta az intézményeknek, hogy jelöljenek meg egy időszakaszt, amikor a hozzátartozók érdeklődhetnek náluk.

Csomagot kaphatnak a betegek, de nem lehet személyesen átadni nekik - tette hozzá.

Elmondta azt is: a válságos állapotú, végstádiumban lévő betegekkel az intézmények biztosítják a kapcsolattartást, megfelelő szabályok betartásával.

Szintén kérdésre reagálva kijelentette: az elhunytak adatainak nyilvánosságra hozásakor az adatkezelés szabályai szerint jártak el, a közöltek alapján nem azonosíthatók az emberek, de szerettek volna hiteles tájékoztatást nyújtani az elhunytak koráról és alapbetegségéről.

Szólt arról, hogy a tiroli síparadicsomból hazatérők közül csak azoknak nem kell két hétre karanténba vonulniuk, akik az osztrák hatóságoktól igazolást hoztak arról, hogy már Ausztriában letöltötték a kéthetes hatósági karantént, és ez idő alatt tünetmentesek voltak.

Reagálva a sajtóhírre, amely szerint a TBC ellen használt BCG-oltás hatásos lehet a koronavírus okozta megbetegedés kezelésében, ismertette: jelenleg kísérleti stádiumban van a kutatás, amely ezt igazolhatná. Hozzátette: ha beigazolódik a BCG pozitív hatása, akkor a magyar lakosság jó helyzetben van, mert 1953 óta kötelezően mindenki megkapja, még újszülöttként ezt a védőoltást.

A kórházi kapacitásokra vonatkozó kérdésre felelve Müller Cecília hangsúlyozta: pontosan kidolgozott ütemterv szerint, hétről hétre növelik a potenciális betegeket fogadó intézmények számát, folyamatosan vonják be a kórházakat. "Számos pufferkapacitással rendelkezünk (.), bízunk abban, hogy nem kell igénybe venni őket, de felkészülünk a legrosszabb lehetőségre is" - fogalmazott a tisztifőorvos.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, folyamatosan monitorozzák az eredményességét rendkívüli intézkedéseknek, amelyek a veszélyhelyzet fennmaradásáig hatályban lesznek.

Az alezredes közölte, több járat érkezett a repülőtérre egészségügy felszerelésekkel. Összesen három gép érkezett maszkokkal, és más védőfelszerelésekkel, várhatóan szerdán további három gép érkezik.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy sokan együttműködnek a hatóságokkal, de volt olyan, hogy rendőri felszólítás ellenére sem engedelmeskedtek az illetők. 956 figyelmeztetés történt, 49 fővel szemben helyszíni bírság, míg 103 emberrel szemben szabálysértési eljárás indult - közölte.

A határforgalomról szólva elmondta, könnyítő intézkedéseket hoztak éjféltől: az osztrák-magyar határszakasz valamennyi nyitva tartó határátkelőhelyét igénybe vehetik az ingázó dolgozók. Ezzel is biztosítani kívánják, hogy az emberek el tudjanak jutni a munkahelyükre. A szlovák határszakaszról szólva elmondta: az eddig a személyforgalom számára megnyitott Vámosszabadi, Somoskőújfalu, Bánréve és Sátoraljaújhely határátkelőknél a teherforgalmat is engedik. A nemzetközi tranzitforgalomban azonban továbbra is Rajka, Parassapuszta, és Tornyosnémeti áll a rendelkezésére a tehergépjárművek vezetőinek. Kiss Róbert ugyanakkor rámutatott: az ingázás feltétele, hogy a munkavállaló az országba való belépése során fel tudja mutatni a munkáltatói igazolását, vagy a megművelt földterület tulajdonjogát, haszonélvezeti jogát igazolni tudja.

A teherforgalomban a belépő oldalon Tompánál és Ártándnál kell várakozásra számítani, a kilépő oldalon pedig Csanádpalotánál, de ott a kilépő személyforgalomban is - mondta.

Ismertette: a járvánnyal összefüggésben 112 büntetőeljárást indítottak, ebből 23-at csalás, 10-et járványügyi szabályszegés, 19-et közveszéllyel fenyegetés és 27-et rémhírterjesztés miatt. A büntetőeljárásokkal kapcsolatban eddig 32 gyanúsítottat hallgattak ki.

Arra az újságírói kérdésre, hogy javasolja-e az operatív törzs a fővárosnak és a városoknak, hogy tegyék ingyenessé a parkolást a településükön ezzel is elősegítve, hogy ne a közösségi közlekedést használják az emberek, azt mondta: az operatív törzs hatáskörét kormányhatározat szabályozza, és nem jogosult ingyenessé tenni a parkolást, nem írhatja át a parkolásra vonatkozó rendelkezéseket, arra az önkormányzatok jogosultak.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: a magukról gondoskodni nem tudó idősekről az önkormányzati törvény alapján az önkormányzatoknak kell gondoskodnia, s bíznak abban, hogy az önkormányzatok teljesítik is ezt a feladatukat.

Az egészségügyi intézmények védőeszközzel történő ellátásáról azt mondta: folyamatosan érkeznek a szállítmányok és amikor megérkeznek a termékek, az operatív törzs megoldja a raktározásukat, az ehhez kapcsolódó logisztikai feladatokat, majd a legrövidebb időn belül intézkednek arról, hogy ezek a szállítmányok az intézményekbe el is jussanak. Kedden is folyamatos volt a kiszállítás a kórházakba, a kórházparancsnokok jelzései alapján folyamatosan osztják ki a védőeszközöket az egészségügyi dolgozóknak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom