Belföld

Újra rendkívüli jogrend

Deák Dániel: A koronavírus-törvény a járványügyi intézkedések terén gyors döntésekre hatalmazza fel a kabinetet, de a parlamentnek is marad korlátozó szerepe

Megjelent a Magyar Közlönyben, azaz életbe lépett a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény, miután az Országgyűlés hétfőn kétharmados többséggel, a Fidesz, a KDNP és a Mi Hazánk Mozgalom támogatásával megszavazta a kormány javaslatát.

Újra rendkívüli jogrend
Orbán Viktor a hétfői szavazást követően azt mondta az ellenzéknek, a járvány elmúltával kapnak majd egy esélyt, hogy bocsánatot kérjenek
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Tegnap életbe lépett a koronavírus-törvény, melynek hatályvesztéséről a veszélyhelyzet megszűnésével a parlamenti képviselők döntenek. A törvény lehetővé teszi, hogy a veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében. Ezt a jogkörét szükséges és arányos mértékben a humán járvány megelőzése, kezelése, felszámolása, káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja. A koronavírus elleni fellépés érdekében eddig hozott rendeletek is hatályban maradnak, a jogszabály szerint a kormány a megtett intézkedésekről rendszeresen tájékoztatja az Országgyűlést. A törvény börtönbüntetést helyez kilátásba a járványügyi védekezés akadályozóinak és a rémhírterjesztőknek is.

Orbán Viktor hétfőn a törvényt kritizálóknak azt mondta: a veszélyhelyzetet követően a kormány minden jogkört hiánytalanul fog visszaadni. „Önök kapnak majd egy esélyt, hogy bocsánatot kérjenek tőlünk!” – üzente az ellenzéknek. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a jogszabály körüli vita kapcsán tegnap Facebook-oldalára azt írta, érthetetlen, hogy ilyen nehéz időkben miért volt fontosabb az ellenzéknek a szokásos, gyakorlatilag a baloldal által a rendszerváltoztatás óta folyamatosan hajtogatott, jobboldali diktatúrával riogató pártpolitikai logikát elővenni, mikor most a nemzeti egység ideje van itt. Merő rosszindulat és ferdítés minden megnyilatkozásuk, igyekeznek megmagyarázni a megmagyarázhatatlant - jegyezte meg.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője lapunknak elmondta, az ellenzék mellett a már jól ismert szereplők támadják ismételten Magyarországot. Újra a jogállamiság köntösébe bújtatják politikai céljai­kat, miközben a rendkívüli helyzet magyar szabályozása tökéletesen beleillik az európai gyakorlatba. A szakértő szerint nincsen igaza azoknak, akik diktatúrát kiáltanak, a hétfőn elfogadott törvény kizárólag a járványügyi intézkedések terén hatalmazza fel a kormányt a gyors döntések meghozatalára, ráadásul az Országgyűlésnek és az Alkotmánybíróságnak is van korlátozó szerepe. „A Soros-hálózat és az ellenzéki pártok vélhetően azért lendültek támadásba, mert látják a magyar emberek elégedettségét a kormány által meghozott intézkedésekkel kapcsolatban, és tartanak attól, hogy egy sikeres válságkezelés hatására nőni fog a kormány támogatottsága” – magyarázta az elemző, aki szerint ez a viselkedés elfogadhatatlan egy ilyen krízishelyzetben, a politikai áskálódás helyett összefogásra lenne szükség, ahogy az a világ számos országában megvalósult a vírus elleni fellépés kapcsán. Soros egymillió eurós adománya Budapest számára csupán egy szépségtapasz, ráadásul kérdés, hogy a jövőben mit kér majd cserébe az ellenzéki szivárványkoalíciótól – jegyezte meg.

A kormány tegnap elrendelte a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések meghosszabbítását, s megjelent a rendelet az egyes eljárásjogi intézkedésekről is.

Megkerülhetetlen a büntetőjogi szigor alkalmazása

A törvény olyan hatósági intézkedések akadályozását rendeli szankcionálni, amelyek a kitűzött egészségvédelmi célok érdekében korlátozzák a polgárok mozgásszabadságát és a betegjogok körét is érintik, hiszen például a beteg vagy fertőzésgyanús személy elkülönítését rendelik el – derül ki a Századvég tegnapi elemzéséből, amelyet a veszélyhelyzet meghosszabbítása kapcsán adtak ki. Kitértek arra is, nem valós a kritika, hogy ezzel a kormány teljhatalmat kapna. Ugyanakkor megkerülhetetlen a büntetőjogi szigor alkalmazása. Aki a járvánnyal szembeni közös védekezésünket bármilyen formában akadályozza, az a társadalomra veszélyes cselekményt követ el, ami más magyar állampolgárok életét, egészségét, személyes biztonságát veszélyeztetheti – írták.
(BR)

Kapcsolódó írásaink