Belföld

Orbán Balázs: Merő rosszindulat és ferdítés az ellenzék minden megnyilatkozása

Az ellenzék a többi uniós országokban tapasztaltakhoz képest egészen példátlan módon nem támogatta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, s ily módon a Kormány eddigi válságkezelő intézkedéseit. Egészen érthetetlen, hogy ilyen nehéz időkben miért volt fontosabb az ellenzéknek a szokásos, gyakorlatilag a baloldal által a rendszerváltoztatás óta folyamatosan hajtogatott, jobboldali diktatúrával riogató pártpolitikai logikát elővenni, mikor most a nemzeti egység ideje van itt - írta hivatalos Facebook-oldalán Orbán Balázs,

Orbán Balázs: Merő rosszindulat és ferdítés az ellenzék minden megnyilatkozása
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára szerint merő rosszindulat és ferdítés minden megnyilatkozásuk, s azóta is igyekeznek megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. A napnál is világosabb, hogy mi történt: politikai szempontból nem erősítették meg az eddig tett válságkezelő intézkedéseket, jogi szempontból pedig nem adták hozzájárulásukat az intézkedések hatálya meghosszabbításához. Ez a tény, minden más csak mellébeszélés - írja.

„Szomorú tapasztalni, hogy a felkészült jogi szakértők mennyire eltűntek a túloldalról, az ellenzéki megszólalóknak pedig alapvető szövegértési és jogértelmezési problémáik vannak, s egyszerűen nem értik, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben a jogrend hogyan alakul át, s hogyan kell a járvány elleni védekezéshez átállítani egy ország működését. Bele se gondolok, hogy mi lenne itt, ha ők viselnék a kormányzati felelősséget!” - áll a bejegyzésben.

Nézzük meg még egyszer, hogy mi a pontos jogi helyzet!

- írja Orbán Balázs.

Az Alaptörvény értelmében a Kormány elemi csapás – például egy az egész világot sújtó humánjárvány – esetén veszélyhelyzetet hirdethet, ami alatt a általánostól eltérő magatartási szabályokat alkothat. Ezek a járványügyi intézkedések azonban csak 15 napig maradhatnak hatályban, kivéve ha az Országgyűlés meghosszabbítja őket. Erről szól, ezt az aktust végzi el a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. Korábban én is írtam arról, hogy a szöveg feketén-fehéren úgy fogalmaz: az Alaptörvény nem függeszthető fel, az Alkotmánybíróság működése nem korlátozható, a Kormány a felhatalmazást csak a szükséges mértékben, arányosan és célhoz kötötten gyakorolhatja, a felhatalmazást az Országgyűlés bármikor visszavonhatja és a Kormánynak rendszeres beszámolási kötelezettsége van az Országgyűlés felé. Ezek a kitételek mindenki számára elolvashatóan ott szerepelnek az Alaptörvényben és az ellenzék által nem támogatott javaslatban - részletezi a politikus.

Mi a gond ezekkel a garanciákkal? - teszi fel a kérdést Orbán Balázs.

Az ellenzék mégsem támogatta a törvényjavaslat Házszabálytól való eltérésben történő tárgyalását (majd magát a javaslatot sem), ezért az első körben meghozott intézkedések hatálya múlt csütörtökön és vasárnap lejárt. Mindez nehéz jogi helyzetet és bizonytalanságot eredményezett sok olyan embernek, akik a védekezésben vesznek részt. Hiába kiabálja az ellenzék, hogy minden intézkedést meg tudott tartani az ország a felhatalmazás nélkül is, ez egészen egyszerűen nem igaz. Néhány intézkedés más szabályozó eszközökkel vagy önkéntes jogkövetéssel részben fennmaradt (igyekeztünk orvosolni a bajt, ahogy tudtuk, mert az országnak védekeznie kellett abban a pár napban is), de a egészségügyi dolgozók külföldre utazásának tilalma fenntartását, az lejárt működési engedélyű egészségügyi dolgozók működésének meghosszabbítását a lejárt okmányok hatályának meghosszabbítását, a bírósági ítélkezési szünetet, a GYES/GYED meghosszabbítását vagy a nem önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék bezárásának polgármester által elrendelését például nem tudtuk pótolni, mert a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nélkül erre nem volt jogi lehetőség. S ha a törvény nem született volna meg, a később meghozott intézkedések nagy részét sem lehetne fenntartani - részletezi a kormány munkáját és az intézkedések fenntartásának nehézségeit.

Felhívja a figyelmet arra, hogy „az ellenzék felelőtlen viselkedése miatt tehát pár napig ezeken a területeken bizonytalanság uralkodott, amit a kormánypárti többség által megszavazott törvény segítségével utólag próbálunk majd eloszlatni.”

Köszönet mindenkinek, aki támogatta a javaslatot és ezzel segítette a védekezésben dolgozókat! Reméljük, hogy mindenki megérti, hogy ezekre az intézkedésekre (pl. a bírósági ítélkezési szünet fenntartására) visszamenőleg, arra is pár napra is szükség van, amikor ez megszűnt, hiszen valójában a jogbiztonságot szolgálja, ha bizonytalan jogi helyzeteket nem tartunk fenn - áll a bejegyzésben.

S bizony, ha a kormánypárti többség tegnap nem támogatta volna a törvényjavaslatot, akkor napok múlva sorban jártak volna le a később meghozott intézkedések is, csak pár példát említve: hitelfizetési moratórium, járulékkedvezmények, végrehajtási és kilakoltatási moratórium - sorolja.

Kiemeli, hogy szerinte ezt egyetlen józan gondolkodású ember sem akarhatta volna, az ellenzék mégis nemet mondott nemcsak az eltérő tárgyalási rendre, hanem az egész javaslatra. S most, utólag, hiába bűvészkednek, ez a jogi helyzet, ez a jogi és politikai következménye a szavazási magatartásuknak -teszi hozzá. Ha megválasztott országgyűlési képviselőként ilyen nehéz helyzetben nem értik a döntéseik jogi és politikai következményét, az megbocsáthatatlan, ha politikai okokból nem érdeklik őket ezek a következmények, akkor meg az - hívja fel a figyelmet.

A Kormány a helyén van és dolgozik tovább. Köszönet illet mindenkit, aki ezekben a nehéz időkben a járvány egészségügyi és gazdasági hatásainak enyhítésén munkálkodik! - zárja sorait az államtitkár.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink