Belföld

Elemi érdek, hogy otthon maradjanak az idősek

Táncprogramot közvetítenek, korábbi eseményekről készült képeket, videókat osztanak meg a nyugdíjasklubok, hogy oldják a tagság egyre súlyosabb magányát

A kormány folyamatosan arra kéri az időseket, maradjanak otthonaikban, s úgy tűnik, hogy a tájékoztatás, illetve a bevezetett korlátozások eredményesek. Egyre többen veszik komolyan a figyelmeztetést, még ha a bezártságot nehéz is elviselni.

Elemi érdek, hogy otthon maradjanak az idősek
A kijárási korlátozás szerint az idősek, ha muszáj, délelőtt mehetnek el vásárolni
Fotó: MH/Purger Tamás

A kormány a veszélyhelyzet kihirdetése óta folyamatosan arra kéri a szépkorúakat: ne hagyják el otthonaikat! A koronavírus gyorsan terjed, és tudható, hogy az idősekre a legveszélyesebb, ezért fontos, hogy az érintettek tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ne kelljen kimenniük az utcára. „Ez a vírus mindannyiunk életére nagy hatással van, de ha betartjuk a fő szabályokat, elkerülhetjük a nagyobb bajt” – int a kormány azon a plakáton, amely elérhető és letölthető a Koronavirus.gov.hu oldalon, és terjesztésében a kormány számít az állampolgárokra is.

Nekünk is tudomásunk van arról, hogy több idős kortársunk úgy éli életét, mint eddig általában. Nem hiszik, mert nem látják és nem tapasztalják még az ismeretlen, láthatatlan ellenség támadását – reagált lapunk érdeklődésére Véghné Reményi Mária, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége elnöke. Véleménye egyben jelzi a felhívás időszerűségét is. Kifejtette: számos aktivistával folyamatosan küzdenek az emberek meggyőzésében, hogy ez igazi veszély, amelynek hatása megfelelő életvitellel (otthon maradás, távolságtartás, személyes higiénia) enyhíthető.

Véghné Reményi Mária közölte, hogy szervezetük folyamatosan felhívásokat küld ki e-mailben, honlapjukon az otthon maradásra, a higiénia betartására, maszk viselésére kérik tagjaikat, akikkel, akárcsak betegeikkel, naponta tartják a kapcsolatot telefonon. A bezártság enyhítésére a korosztály számára otthon élvezhető előadásokat, mozgásprogramokat szerveznek. Honlapjukon olyanok ajánlatát közvetítik, akik bevásárlásokhoz, gyógyszerek kiváltáshoz nyújtanának segítséget, továbbá megismertetik a járvány idején feltűnt csalók módszereit is.

Teljes egészében egyetértünk a kormány intézkedéseivel, mivel csak így tudjuk a vírus terjedését megakadályozni – hangsúlyozta az intézkedés fontosságát Szrenka Pálné, a Békés Megyei Nyugdíjas-egyesületek Szövetségének elnöke. Rámutatott: a megyében minden közösségi rendezvényt, összejövetelt lemondtak a veszélyhelyzet miatt, továbbá a kormány által kiküldött felhívást és videót továbbították az egyesületi vezetőiknek, felhívják a figyelmüket arra, hogy folyamatosan figyeljék a Kormányinfót is. Úgy tapasztalja, sok helyen a családok is segítenek abban, hogy idős embertársaink ne hagyják el otthonaikat. A megyében fegyelmezetten tudomásul veszik a nyugdíjasok az intelmeket, mert félnek és féltik családtagjaikat.

A kormány azt is nyomatékosította, hogy az idős emberek ellátásáról az önkormányzatok kötelesek gondoskodni, ezért szükség esetén forduljanak a helyhatóságokhoz. Amint arról Barabásné Soltész Éva, a Fejér Megye és Székesfehérvár Nyugdíjas Baráti Szövetsége elnöke beszámolt, Cser-Palkovics András, a megyeszékhely polgármestere minden segítséget megad a szépkorúaknak. Több telefonszámot is nyilvánossá tett, jelezvén, hova, kihez fordulhatnak az idősek.

Barabásné Soltész Éva úgy érzékeli a visszajelzésekből, hogy a térségben a nyugdíjasok betartják a felhívásokban előírtakat. Nagyon sok az egyedül élő ember, akiket nyomaszt, hogy be vannak zárva otthonaikba, de próbálják ezt a helyzetet a maguk módján kezelni. A szövetség ugyan minden programot lemondott, de az interneten keresztül folyamatosan tartja a kapcsolatot a tagsággal. Még „örömtáncos” programot is beiktatott, hogy ne maradjanak mozgás nélkül a nyugdíjasok. Sok régi, sikeres programjukról ismét átküldenek videókat, képeket, emellett megosztják egymás között, ki mit tapasztal, és közösen próbálják elviselhetőbbé tenni a bezártságot, ami egészségük megőrzése érdekében elemi érdekük.

Tizenkét pont

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége – hasonlóan a fiatalokhoz – megalkotta a Felelős Idősek 12 pontját. Ebben összefoglalják, mi a teendő, mire figyeljenek oda a szépkorúak, mit tartsanak szem előtt a járvány idején.

1. Életkortól függetlenül vegyük komolyan a koronavírust!

2. Tartsuk be a járvánnyal kapcsolatos írott és íratlan szabályokat!

3. Maradjunk otthonunkban a járvány idején!

4. Kíméljük meg magunkat és internetes követőinket, beszélgetőtársainkat a rémhírektől, az álhírektől, és csak hiteles forrásból tájékozódjunk, tájékoztassunk!

5. Ismerkedjünk meg az internet segítségével azokkal a technikai eszközökkel, amelyek megkönnyítik az életünket!

6. Ha otthonunkon kívüli teendőnk van, kérjünk segítséget családtagunktól, közeli ismerősünktől, az illetékes kormányzati szervezetektől vagy az önkormányzattól!

7. Segítsünk egymásnak a technikai eszközök (internet, telefon, e-mail stb.) segítségével, külön figyeljünk az egyedülálló, valamint a beteg ismerősökre!

8. Segítsünk egymásnak az idő hasznos eltöltésében, osszuk meg receptjeinket, kulturális élményeinket (könyv, film, online múzeumi élmények, koncertek)!

9. Segítsünk gyerekeinknek, elégedjünk meg azzal, hogy egy ideig csak az internet vagy telefon segítségével látjuk egymást, beszélgetünk egymással!

10. Kezdjünk el új dolgokkal megismerkedni, sajátítsunk el új ismereteket!

11. A megszokottnál is körültekintőbben gondoskodjunk a higiéniáról és
fizikai állapotunkról!

12. Vonjunk be másokat ebbe a mozgalomba!

Kapcsolódó írásaink

Újra rendkívüli jogrend

ĀDeák Dániel: A koronavírus-törvény a járványügyi intézkedések terén gyors döntésekre hatalmazza fel a kabinetet, de a parlamentnek is marad korlátozó szerepe