Belföld

Nézőpont: Járványügyben mindenki kormánypárti

Sikerült a többséget meggyőznie a kormánynak a koronavírus-törvény hatálya és a járványügyi rémhírterjesztés elleni fellépés kapcsán - közölte legfrissebb, ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve a Nézőpont Intézet az MTI-vel.

Nézőpont: Járványügyben mindenki kormánypárti
Újabb három beteg van hazánkban. Képünk illusztráció!
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A közlemény szerint a magyarok 58 százaléka a járvány végéig adna rendkívüli intézkedésekre felhatalmazást a kabinetnek, 72 százalék pedig a büntető törvénykönyv speciális szigorításával is egyetért.

A részletekről közölték, hogy a magyarok 90, a kormánypártiak 94, míg a kormánykritikusok 80 százaléka ért egyet azzal, hogy „továbbra is fent kellene tartani a veszélyhelyzetet Magyarországon, amely rendkívüli jogrendet vezetett be”.

Ennek ellenére feltételhez kötötte a parlamenti ellenzék a veszélyhelyzetről szóló törvény gyorsított elfogadását, és álláspontjukon azóta sem változtattak - írták, hozzátéve, hogy „a magyarok többségét mégsem győzték meg”.

A Nézőpont úgy folytatta: arra a kérdésre, hogy meddig kell meghosszabbítani a „veszélyhelyzetben hozott rendeletek hatályát”, a magyarok 58 százaléka válaszolta azt, hogy a „járvány végéig”, amely a kormány javaslata volt. 39 százalékuk azt, hogy „csak június 30-áig”, hogy utána „ismét a parlament döntsön az esetleges folytatásról” - fűzték hozzá. „Így az ellenzéki taktika nem vált be egyelőre” - állapította meg a kutatás.

A Nézőpont megjegyezte, hogy az ellenzék ugyan álláspontja mellé tud támogatókat gyűjteni, de kisebbségben maradtak, s táboruk megosztott (a kormánykritikusok 48 százaléka a járvány végéig, 50 százaléka június végéig hosszabbítana).

Mint beszámoltak róla, a túlnyomó többség a járványügyi rémhírterjesztők elleni szigorítást is támogatja. Így a magyarok 72 százaléka egyetértett, 20 százaléka viszont nem azzal, hogy ezt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntessék. Ebben a kormánykritikusok 62, és a budapestiek 64 százaléka is egyetértett, ami „visszafogottságra intheti az ellenzéket”, akiknek „inkább az együttműködést kellene keresniük” a Nézőpont szerint. Mint írták, „figyelmeztető jel” az ellenzék számára, hogy továbbra is egyedülálló a kormány intézkedéseinek támogatottsága.

Ismertetésük szerint a kilakoltatások felfüggesztésével 89, a családtámogatások meghosszabbításával a megkérdezettek 95 százaléka értett egyet.

A Nézőpont megjegyezte azt is, hogy éppen adatfelvételük közepén jelentette be a kormányfő a kijárási korlátozásokat, így a „valamilyen formájú kijárási tilalom” 71 százalékos támogatottsága „inkább csak sejteti” a konkrét intézkedés magas elfogadottságát.

A védekezésre és válságkezelésre összpontosító kabinettel való elégedettség továbbra is magas: négyből hárman (74 százalék) elégedettek a kormány munkájával, ami jól szemlélteti a kormány mögötti nemzeti egységet. Ugyan a kormánykritikusoknak a 40 százaléka elégedett a kormány járványügyi munkájával, ez a támogatás aligha váltható át szavazatokká - összegzett a Nézőpont.

Kapcsolódó írásaink

Saját csapdájába sétál bele az ellenzék

ĀHétértékelő. Boros Bánk Levente szerint az Európai Unió gyakorlatilag láthatatlanná vált, lebénult a járvány kapcsán, és ezzel a krízissel sem tud érdemben foglalkozni