Belföld

Az ellenzék megint hamisan vádolja a kormányt, hogy nem segít a munkanélkülivé vált embereken

Az ellenzéki pártok az utóbbi időben folyamatosan azzal vádolják a kormányt, hogy nem segít a munkanélkülivé vált embereken, közben a külföldi országokat ellenpéldaként bemutatva pedig olyan számokkal dobálóznak osztrák, a román vagy épp a cseh állami segítségnyújtás mértékét illetően, amelyek nem valósak.

Az ellenzék megint hamisan vádolja a kormányt, hogy nem segít a munkanélkülivé vált embereken
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője is megosztotta közösségi oldalán a valótlan tartalmú grafikát
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Néhány napja előbb a Momentum, aztán a Jobbik osztott meg Facebook-oldalán egy hasonló tartalmú infógrafikát, melyen azt kívánták szemléltetni, a járványhelyzet miatt kialakult válságban mekkora részét vállalja át a bérköltségeknek az állam bizonyos európai országokban.

Ha azonban kicsit jobban utánajárunk a képen látható számoknak, kiderül, hogy azok bizony nem valósak, de legalábbis nem pontosak.

Objektum doboz

Ausztria:

Az osztrák állam kikötése pusztán annyi, hogy amennyiben a dolgozó munkavégzésének szüneteltetése a járványhoz köthető, úgy a munkáltató köteles tovább folyósítani az alkalmazott fizetésének bizonyos százalékát. Itt valóban a bér 90 százaléka az adható maximum, ám azt nem az állam, hanem a munkáltató állja.

Csehország: 

Csehországban az állam adócsökkentéssel védi a munkahelyeket: abban az esetben, ha a járvány miatt leállásra kényszerült munkaadó vállalja, hogy tovább fizeti a foglalkoztatottjainak a teljes bérét, úgy az állam a bérre nehezedő adók 80 százalékát átvállalja.

Amennyiben a munkáltató azt vállalja, hogy a foglalkoztatott bérének legalább 80 százalékát tovább folyósítja, akkor az állam az erre az összegre eső közterhek felét vállalja át.

Románia: 

Abban az esetben, ha a dolgozó a járvány miatt nem tudja végezni a munkáját, vagy ugyanezen okból a munkáltató nem alkalmazza tovább, az állam a minimálbér 75 százalékát folyósítja. Az ábrával ellentétben tehát nincs szó arról, hogy a munkavállaló az eredeti bére háromnegyedét kapná.

Bulgária:

Amennyiben a munkáltató további 3 hónapig alkalmazza a munkavállalót, úgy az állam támogatást nyújt a bérköltség 60 százalékára 

A támogatás a járvány által érintett ágazatokra vonatkozik, és pontos mértéke még nem ismert, mivel azt majd a társadalombiztosítási alapban rendelkezésre álló összeg alapján számítják ki.

Lengyelország: 

Lengyelország Bulgáriához hasonlóan a járvány által érintett ágazatokban vehető igénybe a segítség, az állam a munkabéreket terhelő adók 40 százalékát vállalja át a munkaadótól.

Magyarország:

Hazánkban a kormány eddigi intézkedései nyomán járvány által érintett KATA-s kisvállalkozások mentesülnek a KATA fizetése alól.

Az érintett ágazatokban a munkáltatók nem kell járulékot fizetniük, és a munkavállalók is mindössze 4 százalékos egészségbiztosítási járulékot kötelesek fizetni. 

Emellett Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén bejelentette, hogy április 6-án vagy 7-én bemutatják Magyarország történetének legnagyobb, legátfogóbb, a gazdaság növekedését és élénkítését segítő akciótervét.

Kapcsolódó írásaink