Belföld

Júniusban folytatódhat Czeglédyék büntetőpere

Hat vádlott esetében már jogerős ítélet született, ők beismerő vallomást tettek és egyezséget kötöttek a vádhatósággal a büntetésük mértékéről

A bíróság tervei szerint már júniusban, még a nyári ítélkezési szünet előtt előkészítő ülést tartana a Kecskeméti Törvényszék Czeglédy Csaba és társai ügyében a költségvetési csalás miatt tavaly indult büntetőeljárásban.

Júniusban folytatódhat Czeglédyék büntetőpere
Fotó: MH

Pontos dátumot még nem tűzött ki a Kecskeméti Törvényszék, de a Human Operator Zrt. vezetőivel szemben költségvetési csalás vádjával tavaly megkezdődött büntetőeljárás a bíróság tervei szerint már júniusban folytatódhat, ha addig a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet megszűnik – mondta lapunk megkeresésére a Kecskeméti Törvényszék szóvivője. Sárközy Szabolcs elmondta, hogy Kecskeméten már kijelölték az új bírói tanácsot, amely tanulmányozza a tízezer oldalnyi aktát. A szóvivő emlékeztetett, hogy a Szegedi Törvényszék valamennyi szóba jöhető bírája elfogultságot jelentett be korábban, emiatt jelölték ki a Kecskeméti Törvényszéket az első fokú eljárás lefolytatására. A büntetőpert azonban nem kell elölről kezdeni.

Ennek oka – fogalmazott Sárközy Szabolcs –, hogy az ügy még előkészítő szakaszban van, a bizonyítási eljárás még nem kezdődött meg, így a büntetőeljárási törvény szerint nem szükséges újrakezdeni az ügyet. Még két olyan vádlottja van a pernek, akiket a korábbi előkészítő tárgyalásokon nem hallgattak meg, legközelebb rájuk kerül sor. Hat vádlott esetében már jogerős ítélet született, ők beismerő vallomást tettek s egyezséget kötöttek a vádhatósággal a büntetésük mértékéről – másféltől három évig terjedő, letöltendő börtönbüntetést kaptak. Egy vádlott esetében az egyezség alapján meghozott bírósági ítéletet a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, emiatt az ő ügyében is első fokon folytatódik az eljárás. Ha veszélyhelyzet miatt a különleges jogrend júniusban is fennáll még, előreláthatóan csak ősszel folytatódhat a büntetőeljárás.

A vád szerint a költségvetésnek okozott 6,2 milliárd forint vagyoni hátrány fele részben a Czeglédy Csaba irányította Human Operator Zrt.-nél, fele részben pedig az általuk működtetett iskolaszövetkezeteknél „keletkezett”, illet­ve tűnt el. Czeglédy Csaba jelenleg szombathelyi önkormányzati képviselő, az MSZP, a DK és Gyurcsány Ferenc ügyvédjét az ellenzéki pártok továbbra is foglalkoztatják.