Belföld

Sok a bizonytalanság az új rendelet kapcsán, a szóvivő eloszlatja azokat

Rendkívüli Kormányinfó Plusz keretében válaszolt Szentkirályi Alexandra a kijárási korlátozással kapcsolatosan gyakran felmerülő kérdésekre. A kormányszóvivő a Facebookon közzétett videóben kiemelte: nem kijárási tilalomról van szó.

Sok a bizonytalanság az új rendelet kapcsán, a szóvivő eloszlatja azokat
Szentkirályi Alexandra
Fotó: MH

A kormány célja a kijárási korlátozással az, hogy a járvány terjedését lassítani tudja. A vírus ugyanis a személyes érintkezések útján terjed leginkább - emlékeztet a videóban Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő azt is leszögezte: azért van szükség a szigorításra, mert a járvány három szakasza közül most a másodikban, a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, de gyakorlatilag bármikor a tömeges megfertőződések következhetnek.

A szóvivő pontosította: a kijárási korlátozás azt jelenti, hogy mindenki maradjon otthon, és csak nagyon alapos indokkal menjen el máshová, a 65 év felettiektől pedig azt kéri a kormány, lehetőség szerint egyáltalán ne hagyják el otthonaikat. Kérjék meg családtagjaikat, hogy segítsenek, amiben kell, de meg tudják kérni az önkormányzatokat is, amelyeknek ez törvényi kötelezettségük.

A munkába járás alapos indoknak számít, tehát el lehet menni dolgozni, ehhez nem kell igazolás sem. Munkának számít a saját és egyéni vállalkozás, a mezőgazdasági vállalkozók és erdőgazdálkodásban résztvevők vagy a szállítmányozók munkája is, mutat rá Szentkirályi.

Objektum doboz

A kormányszóvivő elmondta:

 • Nem kell új lakcímkártyát kiváltani akkor sem, ha valaki nem a jelenlegi kártyája szerinti címen lakik
 • A sarki boltba, vagy akár a benzinkútra el lehet menni, de amennyiben arra van lehetőség, érdemes ezeket a vásárlásokat elhalasztani
 • Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy ha egy házaspár egyik tagja 58, a másik pedig 70 éves,  elmehetnek-e együtt vásárolni? A válasz szerint ez jelenleg nem lehetséges, de a kormány egyébként is azt javasolja, hogy a bevásárlást az emberek egyedül intézzék, mert a több ember növeli a fertőzés kockázatát.
 • A kijárási korlátozás nem akadályozza az ápolásra szoruló hozzátartozó látogatását, de be kell tartani az általános higiéniai előírásokat
 • A kormányszóvivő szerint nem most kellene elutazni egy balatoni kempingbe vagy nyaralóba, kivéve, ha a hétvégi ingatlanban valamilyen halaszthatatlan esemény történik (például csőtörés vagy állatok megetetése)
 • Közös háztartásban élőkkel továbbra is szabad sportolni a levegőn, de más ismerősökkel ezt nem javasolt. A másfél méteres távolságot ilyenkor is célszerű megtartani a többi sportolótól 
 • Kutyát lehet sétáltatni, de be kell tartani a másfél méteres távolságot másoktól
 • A gyerekeket továbbra is lehet kiscsoportos felügyeletre kísérni
 • A szülői jogokat nem érintik a korlátozások, viszont azt kéri a kormány, hogy a szülők állapodjanak meg abban, hogy minél kevesebbet viszik ide-oda a gyerekeket. A nagyszülőket ne bízzuk meg azzal, hogy vigyázzanak a kicsikre.
 • Az ügyintézések esetében érdemes mindent elhalasztani, amit lehet, illetve lehetőség szerint online tegyük meg ezeket.
 • A gyógytorna és fizioterápia is alapos oknak számít, így el lehet menni a kezelésekre.
 • A családi események nincsenek megtiltva, de például a temetések és a házasságkötések csak szűk családi körben tarthatóak meg
 • A ruhavásárlás nem számít alapos indoknak, így azokat érdemes elhalasztani
 • Étterembe most nem lehet járni, de házhozszállításra és elvitelre rendelésre továbbra is van lehetőség

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom