Belföld

A rendőrség felkészült a rendészeti feladatokra

A rendőrség felkészült a szombaton nulla órától életbe lépő, április 11-éig tartó kijárási korlátozásokkal kapcsolatos rendészeti feladatokra - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón.

A rendőrség felkészült a rendészeti feladatokra
Müller Cecília országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője
Fotó: MH/Purger Tamás

 Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: a rendőrség a közterületeken "megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel" sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.

Az alezredes rámutatott: a különleges különleges jogrendi időszak megszűnését követően is végrehajtja a rendőrég azokat a hatósági feladatokat, amelyeket eddig is megtett, így a hatósági házi karantén ellenőrzését is. Ismertette: 5032 alkalommal rendeltek el hatósági házi karantént, a szabályok betartását pedig összesen több, mint 39 ezer esetben ellenőrizték. 

A számadatok azt mutatják, hogy a magyar lakosság megértette az operatív törzsnek azt a kérését, hogy akivel szemben hatósági házi karantént rendelnek el, tartsa be az arra vonatkozó szabályokat - mondta. Megköszönve a szabálykövetők magatartását, megjegyezte: a szabályszegőkkel szemben szükség volt rendőri intézkedésre, így 163 esetben tettek szabálysértési feljelentést és 32 esetben szabtak ki helyszíni bírságot. 

Arról is beszélt, hogy a különleges jogrendi időszak megszűnésével az üzletek nyitvatartási korlátozásának az ellenőrzése átalakul: az ezt megszegő boltok esetében 44 szabálysértési feljelentést tettek és 25 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot. 

A határforgalmi és határellenőrzési feladatokat továbbra is ellátja a rendőrség: hosszabb várakozásra a személyforgalomban a belépő oldalon Rajkánál, illetve a teherforgalomban Rajka és Parassapuszta átkelőknél kell számítani. A kilépő forgalomban csak a teherforgalomban lehet hosszabb a várakozás Csanádpalotánál, Nagylaknál, Ártándnál és Röszkénél. 

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta: az operatív törzs minden nap ülésezik, elemzi, értékeli, monitorozza a lehetőségeket. Úgy fogalmazott: nincs kijelölve olyan pontja a világnak, ahonnan ne tudnánk beszerezni védőeszközöket, de mostanáig csak a keleti régióból tudták megtenni ezt, azonban kutatják, keresik a további lehetőségeket is. 

Az orvosi oxigénutánpótlást firtató újságírói kérdésre Kiss Róbert azt mondta: ahhoz, hogy ez folyamatosan biztosított legyen, az operatív törzs intézkedett arról, hogy honvédelmi irányító törzseket irányítson azokhoz a vállalatokhoz, gazdasági társaságokhoz, amelyek az orvosi oxigén előállításával a magyar lakosság segítségére lehetnek.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: nincs szükség igazolást kiállítani a munkavállalóknak a kijárási korlátozás idejére, ugyanis maga a kormányrendelet biztosítja a munkába járás lehetőségét. 

Arról is beszélt, hogy az idősek alapvető élelmiszerrel való ellátásába az önkormányzatok bevonhatják a polgárőrséget, ez egyébként is kötelessége az önkormányzatoknak, ha ehhez a polgárőrséget hívják segítségül, azt az operatív törzs üdvözli és támogatja. 

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy az operatív törzs működése nem kötött a különleges jogrendi időszakhoz. Rámutatott: az operatív törzs már a veszélyhelyzet elrendelését megelőzően is ülésezett és meghozta a szükséges intézkedéseket a lakosság védelme érdekében és így fog tenni a jövőben is.

Kásler: Minden magyar felelős minden magyarért

Minden magyar felelős minden magyarért - mondta az emberi erőforrások minisztere a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós kijelentette: a magyar egészségügy bizonyított, az orvosok heroikus küzdelmet folytatnak a koronavírus-járványban megfertőződött betegek ápolásában.

Közölte, a járvány első időszakát Magyarország minden európai összehasonlításban „nagyon kedvezően vészelte át”, a megbetegedések két-három héttel később jelentkeztek. Ezt annak köszönhetjük - mondta -, hogy a kormány időben hozott pontos és fontos döntéseket, a magyar egészségügy szervezetten reagált járványügyi szempontból és a kórházak szintjén is.

A jelenlegi helyzetben, a csoportos megbetegedések fázisában arra kell a következő két-három hetet fordítani, hogy felkészítsék a magyar ellátórendszert a tömeges, többezres megbetegedések időszakára - ismertette.

Ennek érdekében felmérték a kapacitásokat - a kórházi ágyszámokat, az intenzív osztályokat, a kórházak műszerezettségét, eszköztárát, a tartalékokat, a nővéri, orvosi létszámot, a szakképzettségeket.

Kásler Miklós beszélt arról is, hogy a magyar kormány minden rendelkezésre álló pénzügyi forrás felhasználását lehetővé tette; ez a kassza felülről nyitott.

A tervek elkészültek, most a megelőzés legfontosabb része, hogy kerüljük a csoportos találkozásokat, elsősorban az idősekkel, és főként a krónikus betegségben szenvedők ne hagyják el otthonukat.

A miniszter szerint fegyelmezetten reagált az egészségügy, az emberek pedig úgy viselkedtek, mint akik tudják, hogy „minden magyar felelős minden magyarért”. Úgy folytatta, hogy ezt kéri és várja el a továbbiakban is.

A magyar egészségügy bizonyított, a magyar orvosok és nővérek képesek és alkalmasak arra, hogy a megfelelő gyógykezelést mindenkinek megadják - hangoztatta Kásler Miklós, hozzátéve: a beteg érdeke a legfőbb törvény.

Müller Cecília: Bárki megválaszthatja, hol akar tartózkodni

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta: rendkívüli intézkedésről döntött annak érdekében, hogy hatályosak maradjanak azok az intézkedések, amelyek a járvány megfékezése érdekében szükségesek. A tisztifőorvos megtiltotta a külföldiek beutazását Magyarországra, a külföldről hazatérő magyar állampolgárokat pedig egészségügyi vizsgálatra kötelezte, s amennyiben betegek, házi karanténba vonulásukat is elrendelte.

Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet: változatlanul kerülni kell a csoportosulást.

Elmondta: nyitva maradnak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák, tehát mindenki továbbra is ki tudja elégíteni alapvető szükségleteit, még akkor is, ha az idősek számára időbeni korlátozása van ennek a pénteken közzétett kormányrendelet értelmében.

Müller Cecília kiemelte: a gyermekek mozgásigényét ki lehet elégíteni, el lehet őket vinni levegőzni, de oda kell figyelni, hogy ne verődjenek csapatokba.

Kapcsolódó írásaink