Belföld

A család és a gondoskodás lépett az „én” helyére

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek szerint a jelenlegi helyzet egy nagyon erős ébresztő, amelyben meg kell tudni találni Isten mindannyiunknak szóló világos üzenetét

A járvány régen látott jó erőket is képes felszabadítani – hangoztatta lapunknak adott interjújában Kocsis Fülöp. A Hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája hozzátette, természetesen imádkozik a kór mielőbbi végéért, de közben azért is, hogy jegyezzük meg ezt a kemény leckét, és ne lépjünk túl rajta a tanulság levonása nélkül.

A család és a gondoskodás lépett az „én” helyére
„A fogyasztás hajszolása és a kizsákmányolás zsákutca”
Fotó: MH

– Közeledik a húsvét. Megtartják Máriapócson, illetve a többi templomban a feltámadási szertartást?

– A szertartást igen, de hogy azon lesznek-e emberek, azt nem tudom. Folyamatosan töprengünk. Egyrészt, érthető módon, azt tanácsoljuk a híveknek, hogy maradjanak otthon, másrészt ez mégis a legszentebb ünnepünk, amelyet mindnyájunknak át kell élnünk. A templomaink egyébként most is nyitva állnak, de ritkán látott mértékben vesznek részt a hívek a szertartásokon.

– Mármint személyesen?

– Nem, a templomban alig vannak, de sokkalta többen élőben, a világhálón keresztül.

– Bírják az egyház szerverei a terhelést?

– Nyilván sok helyütt akadozik  az adás. De erre is gondoltunk, ezért létrehoztunk egy informatikusokból álló kis csoportot. Ők folyamatosan azon dolgoznak, hogy legalább Máriapócsról fennakadás nélkül legyen közvetítés.

– Mi a véleménye a járványról?

– Ez egy nagyon erős ébresztő, ha tetszik, figyelmeztetés. Érdemes megpróbálni meglátni benne Isten üzenetét. Tisztán áll mindannyiunk előtt, sokunk sorsa egy csapásra megváltozott, átrendeződtek az értékek. Ez nem olyan nagy baj, mint ahogy beszűkülve érezzük. Most a család, a távolabbi rokonok, a róluk való szeretetteljes gondoskodás lépett előtérbe az „én” helyett. De vehetjük példának a sokat emlegetett klímát is, hiszen itt hosszú hosszú esztendők tárgyalásaival, késhegyre menő vitáival sem sikerült dűlőre jutni – most azonban, hogy nem a fogyasztás az „isten”, rögvest tisztább lett a környezetünk.

– Jól értjük? A járványt egyfajta lehetőségnek tekinti?

– Igen. Itt és most a legnagyobb rosszban is tisztán megmutatkozik Isten felénk fordított figyelme. Lehetőséget ad arra, hogy valóban jobb irányba tereljük az életünket.

– Azért csak imádkozik a járvány végéért.

– Természetesen. Meg azért is, hogy hazánkat minél kevésbé sújtsa. Ám sokkal többet is kérek az Úrtól. Főként azért fohászkodom, hogy nyíljon föl a szemünk, hogy tanuljuk meg ezt a kétségtelenül kemény leckét. Azt, hogy a fogyasztás hajszolása és a kizsákmányolás zsákutca. S azért is imádkozom, hogy e tanulság maradandóan égjen bele mindannyiunk lelkébe, tudatába, és ha már elmúlt a vész, akkor se feledkezzünk meg róla.

Kapcsolódó írásaink