Belföld

Századvég: Számos védőintézkedés veszélybe kerül az ellenzék felelőtlensége miatt

Jóllehet a magyar emberek elsöprő többsége támogatja a veszélyhelyzettel kapcsolatos különleges intézkedéseket, az ellenzék pártpolitikai megfontolásokból olyan helyzetet teremtett, amelynek következtében több létfontosságú rendelkezés érvényét veszítheti - olvasható a Századvég Alapítvány legfrissebb elemzésében amelyet a kutatók csütörtökön ismertettek.

Századvég: Számos védőintézkedés veszélybe kerül az ellenzék felelőtlensége miatt
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A magyar kormány március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó koronavírus-járvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére. Ezt követően felhatalmazással bírt a kabinet, hogy a koronavírus-fertőzés okozta tömeges megbetegedést okozó, az idén bekövetkezett járvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítása érdekében valamennyi szükséges rendkívüli intézkedést megtehessen - emlékeztet lapunkhoz eljuttatott közleményében a Századvég Alapítvány.

A Századvég ennek kapcsán emlékeztet: a végrehajtó hatalomnak azt is szem előtt kell tartania, hogy az Országgyűlés ülésezése a járvány következtében szünetelhet (például a képviselők nagyszámú fertőződése miatt), illetve, hogy ezekben a vészterhes időkben a kormányzatnak önállóan, gyorsan és hatékonyan kell a nemzetközi és európai sztenderdeknek megfelelően felelős döntéseket hoznia.

"Jóllehet a magyar emberek elsöprő többsége támogatja a veszélyhelyzettel kapcsolatos különleges intézkedéseket, az ellenzék pártpolitikai megfontolásokból olyan helyzetet teremtett, amelynek következtében több létfontosságú rendelkezés érvényét veszítheti. Azzal ugyanis, hogy a balliberális obstrukció miatt nem alakult ki négyötödös támogatás a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény mögött, a veszélyhelyzet nem, de az Alaptörvény értelmében a kormány valamennyi rendelete tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - a jogszabály hatályát meghosszabbítja" - emlékeztet nyomatékosan a Századvég, hozzátéve: ennek következtében a beutazási tilalomtól, a kötelező hatósági házi karanténon át, az oktatási és nevelési intézményeket, a rendezvényeket érintő védintézkedésekig számos létfontosságú, az emberek élete és testi épségének megóvása céljából feltétlenül szükséges kormánydöntés semmissé válhat a parlament újabb döntését megelőzően.

A vonatkozó kormányrendeletek listáját a Századvég Alapítvány időrendben közzéteszi, egyúttal felhívja arra figyelmet, hogy támogat minden olyan jogalkotói szándékot, amelynek célja az említett rendelkezések hatályban történő fenntartása vagy újbóli elrendelése.

"Álláspontunk szerint a közös cselekvés, a nemzeti összefogás, ez emberek életének megóvása, a járvány visszaszorítása és leküzdése, az egészségügyben és a rendfenntartásban dolgozók, illetve valamennyi érintett áldozatos munkájának megkönnyítése, és az ehhez szükséges feltételek biztosítása minden magyar állampolgárnak elemi érdeke. Ugyanezen okból a kormány által veszélyhelyzetben meghozott rendeletek hatályának meghosszabbítására, valamint a további rendeletalkotási jogkörre vonatkozó felhatalmazás minél előbbi megszületése nyomatékosan indokolt" - olvasható a közleményben.

41/2020 rendelet

Hatálybalépés napja: 2020.03.12.

Hatályvesztés napja: 2020.03.27.

Milyen intézkedéseket tartalmaz?

A kormány a veszélyhelyzet elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki, akit a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs segít

A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása a magyar–szlovén, valamint magyar–osztrák határon

Beutazási tilalom a nem magyar állampolgároknak Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból.

Magyarország területére nem léphet be ugyanezen országok területéről nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint – a leszállás nélküli áthaladás esetét kivéve – polgári légijármű

Hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok

Hivatalos okmányok érvényességének meghosszabítása

Egyetemek bezárása

Rendkívüli szünetet a köznevelési intézményekben (iskolákban, óvodákban) az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el saját hatáskörében.

Beltéri 100, kültéri 500 fős rendezvények betiltása

Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztése

A külföldi iskolai kirándulás tilalma

Külföldiek kiutasítása és kitoloncolása, ha a járványügyi hatóság által elrendelt karantén szabályait megszegik

45/2020 rendelet

Hatálybalépés napja: 2020.03.15.

Hatályvesztés napja: 2020.03.30.

Milyen intézkedéseket tartalmaz?

Rendkívüli ítélkezési szünet elrendelése

A polgármesterek óvodai és bölcsődei rendkívüli szünetet rendelhetnek el

Egészségügyi dolgozók működési nyilvántartása érvényességének meghosszabbítása

46/2020 rendelet

Hatálybalépés napja: 2020.03.17.

Hatályvesztés napja: 2020.04.01.

Milyen intézkedéseket tartalmaz?

Üzletek csak 6 és 15 óra között lehetnek nyitva (kivéve: az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet, az üzemanyag-töltőállomást és a dohányboltot.)

A kormány javasolja, hogy a 70. életévüket betöltött személyek a lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el. Ha a 70. életévét betöltött személy ezt vállalja, és erről az önkormányzatot tájékoztatja, az ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata.

Rendszeres zenés, táncos rendezvények helyszínén tartózkodni tilos. Rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos

Nem minősül rendezvénynek a vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és a temetés

Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között tartható meg

A rendelet szerint aki a fentieket megszegi, szabálysértés követ el

47/2020 rendelet

Hatálybalépés napja: 2020.03.19.

Hatályvesztés napja: 2020.04.03.

Milyen intézkedéseket tartalmaz?

Munkajogi rendelkezések rugalmasabbá tétele

Törlesztési moratórium bevezetése

THM maximalizálása fogyasztói hiteleknél

A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok részére külön intézkedések (bérleti szerződés nem mondható fel, bérleti díj nem emelhető, adó és járulékkedvezmények)

Taxisok mentesülnek a KATA alól

48/2020 rendelet

Hatálybalépés napja: 2020.03.20.

Hatályvesztés napja: 2020.04.04.

Milyen intézkedéseket tartalmaz?

Az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem veszélyhelyzeti szabályai

Az Operatív Törzs által indokoltnak ítélt költségek finanszírozásának szabályai

A koronavírus elleni védekezéssel összefüggő beszerzések esetén el lehet térni a közbeszerzési törvény szabályaitól

57/2020 rendelet

Hatálybalépés napja: 2020.03.24.

Hatályvesztés napja: 2020.04.08.

Milyen intézkedéseket tartalmaz?

Korlátok bevezetése a bírósági végrehajtás szabályozásában

Kilakoltatási moratórium, lefoglalások felfüggesztése, lakóingatlanok árverezésének szünetelése

Adóvégrehajtások szünetelése

58/2020 rendelet

Hatálybalépés napja: 2020.03.24.

Hatályvesztés napja: 2020.04.08.

Milyen intézkedéseket tartalmaz?

GYES, GYET, GYED jogosultságok meghosszabbítása

59/2020 rendelet

Hatálybalépés napja: 2020.03.24.

Hatályvesztés napja: 2020.04.08.

Milyen intézkedéseket tartalmaz?

GYES, GYET, GYED jogosultságok meghosszabbításának részletszabályai

60/2020 rendelet

Hatálybalépés napja: 2020.03.25.

Hatályvesztés napja: 2020.04.09.

Milyen intézkedéseket tartalmaz?

PayPass-os fizetés értékhatára 15 ezer forintra emelkedik

61/2020 rendelet

Hatálybalépés napja: 2020.03.24.

Hatályvesztés napja: 2020.04.08.

Milyen intézkedéseket tartalmaz?

Bizonyos ágazatokban tevékenykedőknek adó és járulékkedvezmények (a 47/2020 Korm. rendelet részletszabályait tartalmazza)

Turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedése március 1. és június 30. között

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom