Belföld

„Törődjünk egymással!”

A kis- és középvállalkozások adnak munkát a versenyszférában dolgozók háromnegyedének

A startupok legtöbbje különböző felajánlásokkal reagált a változásokra – nyilatkozta lapunknak Szalai Piroska a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke.

„Törődjünk egymással!”
Szalai Piroska
Fotó: MH/Purger Tamás

– Milyen helyzetben vannak a hazai startupok?

– Most azokat az időket éljük, amikor mindenkinek alapvető változásokkal kell számolnia, a játékszabályok gyorsan, veszedelmesen és mindörökre megváltoznak. Nincsenek jó helyzetben a startupok sem, hisz ők azok, akiknek szinte semmi tartalékuk nincs, minden pénzüket beforgatták a fejlesztésekbe. A katakedvezmények nagyon jók, de sokan közülük nem kisadózók, náluk a saját és néhány alkalmazottjuk megélhetésének biztosítása most nagy teher. A méréseink szerint a BVK versenyein nyertesek startuponként átlagosan 6,5 főnek teremtettek munkahelyet a múlt évben, ami a hozzánk hasonló uniós minősítésű üzleti innovációs centrumok között is kiemelkedő érték, hisz az Európai Unió átlaga 2,6 fő.

– Több helyről is hallani, hogy ezek a vállalkozások felajánlással segítik a rászorulókat. Tudna példákat mondani?

– A startupok legtöbbje különböző felajánlásokkal reagált a változásokra. A zenei és előadóművészeti startupok a legnagyobb létszámú önszerveződő csoport az unióban és hazánkban is. Ők szinte már első naptól megnyitották virtuális stú­diójukat, elkezdtek online koncerteket és más kollaborációt szervezni. A digitális oktatás területén fejlesztők legtöbbje kinyitotta alkalmazását az otthon tanulók számára. Mi a honlapunkon és a közösségi médiáinkban minél több ilyen kezdeményezést bemutatunk, keressék a #restartbudapest bejegyzéseket. Találnak kiváló, angoltanulást segítő applikációt, zseniális, számolási készséget fejlesztő dartsjátékot, matematika, történelem és magyar érettségire felkészítő applikációt, ingyenesen hozzáférhető szakkönyveket, illetve még egyetemi szintű matekvideók tömegét is. Továbbá egyik pénzügyi startupunk ingyenes likviditási tanácsadást indított. Még csak egy hét telt el, de napról-napra kapunk újabb és újabb felajánlásokat. Számos csapatról tudok, akik most felgyorsították fejlesztéseiket, s előbb fognak nyitni a korábban tervezettnél. Frissen kaptuk a hírt, hogy van olyan startupunk, amelyet beválogattak a nemzetközi Covid-térképre (nemzetközileg ajánlott, hasznos fejlesztés – a szerk.).

– A családi kisvállalkozások is megsínylik ezt az időszakot. Hogyan lehet segíteni nekik?

– Nagyon nehéz a dolguk például a kézműveseknek, az ékszer- és divatszakmának vagy a virágosoknak, mert ők egész télen a tavaszra és a húsvét körüli ajándékozási időszakra készültek, készleteket halmoztak fel, és most nem tudnak értékesíteni. Az élelmiszerkereskedelemben sem könnyű, mert a roham például nem a kis pékségben van, hanem a nagyáruházban. Figyeljünk a környezetünkben levő vállalkozásokra, ha tudunk, a mellettünk levő péktől vigyük a kenyeret, pogácsát. Nekik sokkal kisebbek a tartalékaik, és a kkv-k adnak munkát a versenyszférában foglalkoztatottak háromnegyedének. Törődjünk egymással!

Röviden

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Irinyi-terv iparstratégiai támogatásai program kérelmeinek beadási határidejét április 21. éjfélre módosította – írta tegnap a szaktárca. (DV)

Elhalasztja áramszünettel járó munkáinak többségét az E.ON és az Elmű. A cégek csak a legszükségesebb esetekben fognak hálózati beavatkozást végezni. (DV)

Július 1-jéig nem kötelező az online számlarendszer átállítása – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. (ZD)

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetet követően a Díjnet Zrt. független e-számlakezelési platformjánál több mint nyolcvan százalékkal nőtt az új regisztrációk száma a korábbi időszak átlagához viszonyítva – jelentette tegnap a vállalat. (DV)

Kapcsolódó írásaink

Tömegpánik helyett segítő aktivitás és együttműködés

ĀBagdy Emőke: Csoda az, ahogyan kinyílik az emberben az ősi létösztön és parancsolat, a kölcsönös egymásra- utaltság felismerése. Működik a belénk égett genetikai program, az élet minden áron való védelme, szeretete, szolgálata