Belföld

Kettős mérce: Karácsony teljhatalma nem zavarja a balliberális politikusokat

A békeidőben megszokott döntéshozatali folyamatok a jelenlegi körülmények között nem elég hatékonyak, ezt nemcsak itthon, hanem a világ többi részén is felismerték

A héten újabb szegénységi bizonyítványt állított ki magáról a balliberális ellenzék, amely a járvány miatt sem tette félre pártpolitikai érdekeit: a főpolgármester teljhatalmát zokszó nélkül eltűrik, a veszélyhelyzet mielőbbi meghosszabbítását viszont megpuccsolták.

Kettős mérce: Karácsony teljhatalma nem zavarja a balliberális politikusokat
Karácsony Mikulás-zacskói. A főpolgármester szerint nem jelentene segítséget az ingyenes parkolás, így a bírságolás a veszélyhelyzet ellenére is zavartalanul folyik
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A magyar ellenzék nyíltan kettős mércét alkalmaz. Míg Karácsony Gergely jogainak kiterjesztése esetén a demokrácia védelme vagy az azért való aggódás fel sem merült bennük, addig az országgyűlésben álszent, demokráciavédő felszólalásokat hallhattunk – mondta lapunknak Rotyis Bálint. A Médianéző Központ hírelemzőjét annak kapcsán kérdeztük, miért sántít az ellenzék magatartása demokráciaféltésben. Ismert, a veszélyhelyzet miatt nem csak a kormány kapott rendkívüli jogosítványokat, hanema városvezetők is. Sőt, a hatályos jogszabályok szerint a rendkí­vüli jogrend jóval nagyobb hatalmat ad a polgármesterek, így Karácsony kezébe. Ez alól vannak kivételek, mint például a kijárási tilalom elrendelése – hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség. Míg a kormányfő a kabinet tagjaival együtt dönthet, a parlament továbbra is működhet, addig a főpolgármester a veszélyhelyzetnek köszönhetően egyszemélyi hatalomra tett szert. Karácsony ezt előszeretettel gyakorolja, a Fővárosi Közgyűlés működését például határozatlan időre felfüggesztette, s bármikor hozhat kontroll alá nem eső jogszabályokat. A főpolgármester azonban állítja, nem fog visszaélni a helyzettel.

Rotyis Bálint szerint a járvány okozta rendkívüli helyzetben elengedhetetlen, hogy a döntéshozók rendelkezzenek minden olyan eszközzel, amellyel képesek gyorsan és hatékonyan reagálni a kihívásokra, ugyanis a békeidőben megszokott döntéshozatali folyamatok a jelenlegi körülmények között nem elégségesek, ezt nemcsak itthon, hanem a világ többi részén is felismerték. A szakértő úgy fogalmazott: a Fidesz–KDNP egyértelmű jelét adta annak, hogy a hagyományos politikai csatározásokat a magyar emberek életének védelme érdekében félretették, ezt jelzi az is, hogy a kormánypártok fővárosi képviselői együttműködnek Karácsonnyal. Az ellenzéki pártok azonban, miközben zokszó nélkül támogatták a főpolgármester jogainak kiterjesztését, az Ország­gyűlésben megtagadták a kormánytól a szükséges jogköröket.

Karácsony Gergely esete jól bizonyítja, bár a baloldal tisztában van azzal, hogy szükség van a rendkívüli jogokra, de miután a kormányfő személyét nem ők adják, nem fognak együttműködni a rendkívüli helyzet megoldásában – állapította meg a Médianéző Központ elemzője. Hozzáfűzte, az ellenzék célja, hogy nehezítse a kormány munkáját, még akkor is, ha ezzel komoly károkat okoznak a magyar embereknek.

A balliberális pártok kettős mércéjét Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője lapunknak így kommentálta: „Veszélyhelyzetben természetes számunkra, hogy a választott vezetők és a szakemberek többletjogosultságot kapnak az állam hatékony működtetése és a védekezés érdekében.” A politikus reményét fejezte ki, a főpolgármester nem fog visszaélni hatalmával. Majd hozzátette: „ezt a hozzáállást vártuk volna az ellenzéki parlamenti képviselőktől is. Szomorú, hogy nekik ebben a helyzetben is csak az önös politikai érdekük és nem az emberek élete, megélhetése számít”.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője megkeresésünkre azt mondta, Karácsony Gergely esetében nem beszélhetünk túlhatalomról, mivel egyrészt a főpolgármester jogköreit törvény szabályozza, korábban pedig minden fontos kérdésben lefolytatta a szükséges politikai egyeztetéseket. A zuglói polgármester azzal érvelt, bár a törvény nem teszi kötelezővé a kontrollt, de a főváros esetében létezik „önkéntes kontroll”. Hozzátette, a kormánynál nem látja ezt az önkéntes kontrollt, döntései nem transzparensek, a hétfői szavazásnál időkorlát nélküli túlhatalmat akart biztosítani magának. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd frakcióvezetője lapunkkal közölte, a főpolgármester törvény szerint cselekszik, mindenben egyeztet a közgyűlés frakcióival, annak ellenére, hogy erre a jogszabály nem kötelezi. A momentumos Soproni Tamás korábban hasonlóan nyilatkozott, a DK-s Gy. Németh Erzsébet pedig arról beszélt, Karácsony a közgyűlés felfüggesztése ellenére sem terjeszkedik túl.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom