Belföld

Felvételi zárlatot rendeltek el az idősotthonokban

Az idősotthonok területén is meg kell akadályozni a csoportosulásokat, ezért felvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendeltek el ezen intézményekben - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján.

Felvételi zárlatot rendeltek el az idősotthonokban
Lakatos Tibor, Müller Cecília és Gál Kristóf az operatív törzs ülését követően
Fotó: YouTube

Az országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a járvány terjedését lassítani kell, ezért ez mindenkitől áldozatot követel.

Müller Cecília elmondta, jelenleg Magyarország területén nincs tömeges megbetegedés, csak a csoportos megbetegedések száma növekszik. A betegek kapcsán elárulta, a legutolsó információ szerint 6 fő szorul intenzív kezelésre.

A tisztifőorvos közölte, a felkészülés rendje szerinti tevékenységek történnek jelenleg a kórházakban. Előbb a Dél-pesti Centrumkórházat, majd a Korányi Kórházat készítették elő az ellátásra, de már hétről hétre bővítik a kapacitásokat mindenféle egészségügyi intézményben az egész ország területén.

Müller Cecília hatványozottan kérte, hogy akinek légúti panasza van, az maradjon otthon, és hívja a háziorvosát.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte, elrendelték az intenzív osztályok kapacitásának a bővítését.

Az ezredes elárulta, jó ütemben zajlik a kiskunhalasi kórház építése, és a Hungexpo területén berendezett kórház felszerelése is. Hozzátette, hogy az utóbbi helynek 330 fő lesz a kapacitása, viszont ezeket csak akkor fogják ezeket üzembe helyezni, ha szükséges lesz.

Lakatos Tibor arról is beszélt, néhány településen a polgármesterek kijárási tilalmat vezetett be, erről majd törvényességi észrevételt tesz a kormány.

Jelezte: az operatív törzs reggeli ülésén áttekintették azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyeket Olaszország, Ausztria és Magyarország vezetett be a vírus terjedésének megakadályozása, illetve a terjedés sebességének csökkentése érdekében. Elemzésük szerint Ausztriában a helyben elrendelt karanténok, valamint a határellenőrzés visszaállítása, a Magyarországra történő beléptetési szabályok szigorítása, valamint a hatósági házi karantén elrendelése a fertőzött területről érkezők esetében hatékony intézkedéssorozatnak bizonyult. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy „lassítsuk a járvány terjedését, és lehetőséget teremtett arra is, hogy felkészüljünk” a tömeges megbetegedések időszakára - mondta Lakatos Tibor.

Tájékoztatása szerint Magyarország határátkelőinél folyamatos a be- és kilépő forgalom, várakozásra Röszkén a belépő irányban, Csanádpalotán a kilépő teherforgalomban és személyforgalomban lehet számítani, valamint Ártándnál a ki- és belépő teherforgalomban.

Ruszin Romulusz dandártábornak közölte, hogy további 13, összesen 84 vállalatnál van jelen mostantól a honvédelmi irányító törzs. A cél, hogy zavartalan legyen a termelés. A kiválasztott cégek az oxigén-előállításban, valamint az élelmiszerellátásban játszanak kulcsfontosságú szerepet.

Arról is beszélt, hogy a járőrözés folytatódik 15 nagyvárosban, ráadásul további településekről érkezett megkeresés a honvédséghez.

Napi 50 ezer liter fertőtlenítő a Moltól

Ratatics Péter, a Mol ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a Mol almásfüzitői telepe megkezdi a felületfertőtlenítésre és az emberi testfelületek fertőtlenítésére egyaránt alkalmas szer gyártását. Hozzátette: a készítményt először a kórházak, kiemelt közintézmények, a nagyüzemi felhasználók kapják meg, a tervek szerint két hét múlva pedig a kiskereskedelemben is elérhetővé teszik.

Napi 50 ezer liter fertőtlenítőt gyártanak majd, amivel hónapokig kielégíthető lesz a teljes ország igénye.

Schanda Tamás innovációs és technológiai miniszterhelyettes úgy fogalmazott, hogy ez a bejelentés kiváló példája a vállalatok és a kormány együttműködésének.

A politikus elmondta, az emberek egészségének megóvása mellett a nemzetgazdaságot is mozgásban tartanák, ez a záloga ugyanis, hogy a járvány után gyorsan talpra álljon az ország.

A vírus elleni védekezés jegyében a kormány úgy döntött - ismertette -, hogy megnöveli és kiépíti a védekezéshez szükséges alapanyag- és késztermékgyártó kapacitásokat, mert az itthon gyártott termékek könnyen elérhetők, gyorsan szállíthatók, így hamar eljutnak a kórházakba, egészségügyi intézményekbe.

Kapcsolódó írásaink