Belföld

A Soros-szervezetek által javasolt szisztéma hazárdjáték lenne

Eleve kétségbe vonja a TASZ, a Helsinki Bizottság és az Amnesty a veszélyhelyzetben szükséges gyors intézkedéseket

Átvették a hazai NGO-k a kormányellenes politikai oldal érveit, de az is lehet, hogy fordítva történt – olvasható ki legújabb, a koronavírus-törvény ellen kiadott közleményükből és az egyes pártok megnyilvánulásaiból.

A Soros-szervezetek által javasolt szisztéma hazárdjáték lenne
Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Az ellenzéki képviselők által hangoztatott érvekkel ment neki legújabb, közös közleményében a veszélyhelyzet, illetve a különleges jogrend meghosszabbításán dolgozó kormánynak a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International. Gyurcsányhoz és társaihoz hasonlóan a Soros-szervezetek is azt állítják, hogy bár a vírusválság miatt szükség van egyedi lépésekre, ezeknek időhatárt kellene szabni.

Megírtuk: a kormány szerint ez azért nem lehetséges, mert ha, mondjuk, kilencven napra járulna hozzá a törvényhozás a veszélyhelyzet fenntartásához, amennyiben annak lejártakor nem lenne határozatképes a Ház, veszélybe kerülne a védekezés, illetve az arra hivatkozva meghozott intézkedések. Ám azt Orbán Viktor miniszterelnök is egyértelműsítette: a parlament bármikor kimondhatja, hogy véget ért a járvány, elvéve ezzel a kormánytól a különleges jogosítványokat. Ezt azonban mintha nem hallották volna meg a kritikusok.

„Elfogadható érv, hogy a veszélyhelyzet idején nincs idő kivárni a törvényalkotás menetét, ám ez még nem ok arra, hogy ne bízzuk a parlamenti képviselőkre időről időre annak eldöntését, hogy indokolt-e még a veszélyhelyzet és a különleges intézkedések fenntartása. A tudománynak és a társadalom más szereplőinek is érdemi szerepe van annak megvitatásában, hogy meddig kell ezeket fenntartani. Ennek a vitának a terepe a nyilvánosság, a döntésé pedig – a nyilvánosságban megjelent tudományos, orvosi, gazdasági és egyéb érvek figyelembevételével – az Ország­gyűlés” – taglalták a Soros-szervezetek. Arra már nem térnek ki, hogy a kétharmados fideszes parlamenti többség miatt az általuk favorizált ellenzéki erők így sem tudnák a kormányoldal által nem támogatott döntéseket keresztülvinni. Vagyis a határidő rendszeres parlamenti felülvizsgálatának igénye legfeljebb látszatkövetelés, rosszabb esetben hazárdjáték. Igen körülményes, a veszélyhelyzetben szükséges gyors és határozott intézkedéseket alapból kétségbe vonó eljárási szisztémát javasolnak. Megkérdőjelezik azt is, hogy a kabinet egyeztet a tudományos élet szereplőivel, noha erről kormánytagok számos alkalommal beszámoltak.

A koronavírus-törvény kapcsán szintén diktatúrát és „korlátok nélküli hatalomgyakorlást” emlegető közlemény ráadásul szélesítené azok körét, akik az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezhetik az adott kormányzati döntésekkel szemben, az ellenzék kezébe adva a védekezés folyamatos jogi megtorpedózásának lehetőségét. Végül, szintén a politika eszköztárából kölcsönvett szólamokkal élve, a kormány szemére vetik, hogy a válságban helyt álló orvosokat, szociális dolgozókat és tanárokat a Fidesz részéről „eddig nem becsülték meg”.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója korábban az „Amnestynek és az összes többi emberi jogi fundamentalista szervezetnek” a figyelmébe ajánlotta: a különleges jogrend, a veszélyhelyzet lényege az, hogy alapjogokat a közérdek, a társadalmi érdek megvédése céljából lehet korlátozni. Veszélyhelyzet idején luxusként kell felfogni az emberi jogokat, ilyenkor az emberi jogi blabla luxus, hiszen elsődleges az élet, nem pedig elvont ideák védelme – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink