Belföld

„Összefogásra van szükség”

Dömötör Csaba: Az a felelősségünk, hogy biztosítsuk a döntéshozatal és a gyors cselekvés lehetőségét, a veszélyhelyzet pedig éppen ezt szolgálja

Szomorú, hogy miközben kemény intézkedéseket követelnek, nehezítik az emberélet- és munkahelyvédő döntéseket – mondta lapunknak az ellenzékről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti állam­titkára. Megjegyezte ugyanakkor, a kormány vállalta, hogy folyamatosan tájékoztatja a frakciókat, ez ezután is így lesz.

„Összefogásra van szükség”
„Ha kell, további döntések jönnek a gazdaság és a családok védelmében”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Meglepődött azon, hogy az ellenzék nem szavazta meg a házszabálytól való eltérést hétfőn?

– Az előéletük alapján nem kellett volna meglepődnünk. Ettől függetlenül mindig csalódásra ad okot az, ha a magyarok képviseletére felesküdött képviselők nem tesznek meg mindent a védelmükben. Márpedig most ez történt. Szomorú, hogy miközben kemény intézkedéseket követelnek, nehezítik az emberélet- és munkahelyvédő döntéseket.

– Mi most a forgatókönyv? Mi lesz az eddigi intézkedésekkel, hogyan tovább?

– A kormány minden lehetséges módon, a lehető leghamarabb szeretné meghozni a döntéseket. Bár később, mint szerettük volna, de a Ház a jövő héten mindenképp dönthet a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Nem mellékes egyébként, hogy az uniós országok többsége hozott már rendkívüli intézkedéseket. Vagyis nem Magyarország az egyetlen.

– Miért nem vették bele a törvénybe az ellenzék által kért határidőt? Mit szól ahhoz, hogy egyesek szerint ezzel a jogszabállyal diktatúrára tör a kormány (ismét)?

– Az utóbbi felvetés egyértelműen csacsiság. Világosan szerepel az előterjesztésben, hogy a rendkívüli jogosítványok a járvány megelőzésére, felszámolására és a káros gazdasági következmények csökkentésére vonatkoznak. Olyan intézkedésekre, amelyeket a kabinet az elmúlt napokban meghozott. Ezeknek magas a társadalmi támogatottsága, és jó párat az ellenzék is szorgalmazott. Ami a határidőt illeti, egyetlen ellenzéki vagy kormánypárti képviselő sem tudja megmondani, hogy hány hónapnyi küzdelemre kell berendezkednünk. Sőt még a járványügyi szakemberek sem. Nekünk az a felelősségünk, hogy biztosítsuk a döntéshozatal és a gyors cselekvés lehetőségét. A veszélyhelyzet ezt szolgálja, addig, amíg a járvány miatt ez indokolt.

– Már a magyar jogállamiságért nem először aggódó Kim Sche­pelle is megnyilvánult, az Európai Bizottság is „figyel”.

– Szerintem most Schepelle asszonynak és az Európai Bizottságnak is akadna fontosabb teendője annál, mint hogy újra Magyarországot támadja. A járvány elleni védekezéshez más országokban is óriási összefogásra van szükség.

– Lesz-e még ezek után egyeztetés a frakciókkal a védekezéssel összefüggésben?

– A kormány vállalta, hogy folyamatosan tájékoztatja a frakció­kat, ez ezután is így lesz. Ebben a miniszterelnök is részt vesz, mint ahogy a hétfői plenáris tájékoztatója is mutatja.

– Van-e a védekezéshez elég eszköz, maszk, kórházi ágy, orvos és ápoló?

– Rendkívüli helyzetben vagyunk, a felszerelések szükséges nagyságrendjét a járvány terjedése, a rendelkezésre álló készletek és a szolgálatban lévő orvosok és ápolók száma határozza meg. A kormány azon dolgozik, hogy ez mindig elég legyen, ezért külföldről is szerzünk eszközöket, így maszkokat, teszteket vagy éppen lélegeztetőgépeket. Tegnap is érkezett repülőgéppel egy nagy szállítmány.

– Mikor várható a kijárási tilalom elrendelése?

– A kormány sokféle lehetséges lépést megfontol, amely az emberéletek védelmét szolgálja, de az operatív törzs még nem tett javaslatot erre a konkrét intézkedésre.

– Milyen gazdaságvédelmi lépésekre lehet még számítani?

– Fajsúlyos és fontos döntések születtek az elmúlt napokban. Hiteltörlesztés-felfüggesztés, a munkaadói járulék elengedése, a kata-átalányadó elengedése, a kilakoltatások felfüggesztése, csak hogy párat említsek. Ez már most több százezer családnak jelent könnyebbséget. Ha kell, további döntések jönnek. Nem mellékes körülmény egyébiránt az sem, hogy a magyar gazdaság tíz kifejezetten erős évet hagy a háta mögött, így megalapozott az a szándékunk, hogy az előttünk álló, nehezebb időszakban se kelljen megszorító eszközökhöz nyúlni. Ebben is különbözünk az ellenzéktől, ők már most olyan lépéseket javasolnak, amelyek a munkahelymegtartás ellen hatnának. Mi ezt nem szeretnénk, a cél a munkahelyek megtartása, kerül, amibe kerül.

Kapcsolódó írásaink