Belföld

Folyamatos a potenciális hatóanyagok tesztelése

Fontos, hogy állami laboratóriumban jussanak először eredményre, erre reális esélye van a pécsi virológiai kutatócsoportnak – véli a lapunk által megkérdezett szakértő

Megkezdte a már rendelkezésre álló, potenciálisan vírusellenes hatóanyagok tesztelését a Pécsi Tudományegyetemen dolgozó koronavírus-kutató akciócsoport.

Folyamatos a potenciális hatóanyagok tesztelése
A munka gőzerővel halad a laborokban is (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A koronavírus elleni küzdelemben jelentős lépést sikerült elérnie a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) dolgozó koronavírus-kutató akciócsoportnak. Mint a PTE Szent­ágothai János Kutatóközpontjában dolgozó virológiai kutatócsoport vezetője, Jakab Ferenc a napokban tudatta, megkezdték a potenciálisan vírusellenes hatóanyagok tesztelését. A pécsi kutatók a régióban fertőződött betegekből vett minták felhasználásával rutineljárást dolgoztak ki a vírus különböző sejtekben történő izolálására. A PTE közleménye szerint a koronavírus elleni küzdelemben tett újabb sikeres lépés annak köszönhető, hogy március 16-tól az ország több laboratóriumában is lehetőség nyílt a diagnosztikai tesztek elvégzésére, s így a PTE laboratóriuma is hozzáfért a helyi betegektől származó mintákhoz.

A kidolgozott rutineljárás a vírusok teljes genetikai állományán alapuló, mélyreható analízissel kombinálva mérföldkövet jelent az Orbán Viktor miniszterelnök által életre hívott, koronavírust kutató akciócsoport munkájában. A szervezet célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése. A PTE kutatóinak eredménye leegyszerűsítve azt jelenti: elkaptuk a Magyarországon „tevékenykedő” kórokozót.

Egyikünknek sem lesz mindegy, hogy egy magán- vagy egy államilag finanszírozott laboratóriumban találják meg elsőként a koronavírus ellenszerét – vetette fel lapunknak Czett András orvos. A legjobb az lenne, ha egy közpénzből dolgozó tudóscsoport érné el a sikert, mert akkor biztosítva lenne az eredmények gyors és nyílt publikálása. Ám ha mindezt egy nagy, profitorientált külhoni gyógyszercég éri el, nem garantált, hogy az azonnal levédett ellenszert más is szabadon gyárthatja, sőt jelentős pénzeket kellene fizetni minden egyes vakcináért vagy az eljárásért. Az is előállhat, hogy nem engedik meg másnak, máshol elkészíteni.

„A Pécsett dolgozó orvos kollégák méltán világhíresek, így reális az esély az eredményre” – tért rá a legújabb fejleményekre Czett András, aláhúzva, óriási a különbség a között, hogy valaki a vírus ellenszerét szeretné megtalálni vagy a már megbetegedett embereknek gyógyszert készíteni. Bár a laikusok esetleg azt hihetik, hogy gyógyszert körülményesebb készíteni, valójában mind a két feladatot egyformán bonyolult teljesíteni. A kitűzött és széles körben elterjedt, egy-másfél esztendős ellenszer-készítési terminus teljesítése egyébként nem lehetetlen, de nemcsak a szaktudás, hanem a szerencse is közrejátszik a sikerben – húzta alá.

Bármilyen rémisztően hangzik, mégis igaz: ilyen kiélezett járványügyi helyzetben a teljességgel reménytelen állapotú betegeknek beadott, kísérleti stádiumban lévő gyógyszerek is rendkívül sokat segíthetnek abban, hogy mások életét, testi épségét képesek legyünk megvédeni – hangoztatta lapunknak egy neve elhallgatását kérő infektológus.

Czett András erre úgy reagált, ha lesz gyógyszer, a kutatások akkor is hosszú évekig fognak tartani. Egyrészt egy-másfél év alatt nem lehet minden mellékhatást feltárni, másrészt a finomítás során arra fognak törekedni, hogy a szer gyógyítási képességét fokozzák, míg a mellékhatásait mérsékeljék. A hiteles információk a fontosak, kár találgatni, bízni kell a szakemberek tudásában és összefogásában.

„Dolgozunk tovább, a gyógymód ettől még nem érkezik meg jövő héten, de a munka gőzerővel halad és tapossuk tovább a megismerés végtelenül szerteágazó és hosszú ösvényét” – közölte minap Facebook-oldalán Kemenesi Gábor, a kutatócsoport vezetője, aki szerint Magyarországon sikerült felépíteni egy magas színvonalú elemzőképességet a legmodernebb elérhető kapacitással, szaktudással és bioinformatikai háttérrel. Ezt ebben a járványban, ilyen formában kevés ország teheti meg.

Kapcsolódó írásaink

„Összefogásra van szükség”

ĀDömötör Csaba: Az a felelősségünk, hogy biztosítsuk a döntéshozatal és a gyors cselekvés lehetőségét, a veszélyhelyzet pedig éppen ezt szolgálja