Belföld

Müller Cecília: Egy fiatalabb koronavírus-fertőzött nő is elhunyt

Kilencre emelkedett a koronavírus következtében elhunytak száma Magyarországon, egy fiatalabb nő is életét vesztette - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online tájékoztatóján.

Müller Cecília: Egy fiatalabb koronavírus-fertőzött nő is elhunyt
Müller Cecília országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője
Fotó: MH/Purger Tamás

Müller Cecília kiemelte, ugyan a járvány legutóbbi magyar áldozata egy fiatalabb nő, számos krónikus megbetegedésben, köztük szív- és keringési betegségekkel és több más anyagcsere-betegséggel küzdött.

Az országos tisztifőorvos ismételten hangsúlyozta, hogy az idősek ne menjenek közösségbe. A kismamák esetében is azt mondta, hogy ők se menjenek közösségbe, infokommunikációs eszközökkel tartsanak inkább kapcsolatot.

Objektum doboz

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte, az új eszközök beszerzése és az utánpótlás is folyamatos.

Arra a kérdésre, kik kapják a legutóbb érkezett hárommillió maszkot, elmondta: a legfontosabb most az egészségügyi dolgozók egészségének védelme, ezért először őket látják el védőeszközzel, majd azokat a rendőröket, katasztrófavédelmiseket és katonákat, akik például járványügyi hatósági ellenőrzéseket végeznek vagy a határátkelőhelyeket ellenőrzik. Harmadsorban pedig azok kapják ezeket a maszkokat, akiknek fontos a részvételük a védekezésben.

Egyre több csaló próbál előnyt nyerni a mostani helyzetből - mondta Lakatos Tibor. Elárulta, eddig 14 eljárás indult a csalókkal szemben, és 16 ember ellen rémhírterjesztés esetében.

Az ezredes közölte, a hatósági házi karanténok esetében az elmúlt napon több mint háromezer ellenőrzés volt. Az elmúlt 24 órában összesen 177-en szegték meg a házi karantént, 24 fő helyszíni bírságot kapott, míg 130 ember ellen eljárás indult.

Az üzletek bezárása kapcsán 40 eljárás indult - tette hozzá Lakatos Tibor.

Objektum doboz

Elkezdődött a háziorvosi rendszer racionalizálása, hogy a kontaktusok lehetősége a lehető legalacsonyabb legyen - közölte Müller Cecília. Elárulta, az akut légúti betegségben szenvedők részére egy külön részleget alakítanak majd ki, és a többieknek egy másik helyiséget. Egy héten belül megvalósulhat ez területi szinten.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a járvány hazai terjedése esetében egy kis időt nyert Magyarország. „Előnyösebb helyzetben vagyunk, mert időben 2-3 hónapot nyertünk, a megelőző intézkedésekkel lassítani tudjuk a vírus terjedését” - mondta.

Müller Cecília elmondta, hogy az összes fekvőbeteg-ellátó intézmény bevonódott a fertőzöttek ellátásába. Hozzátette, háromszorosára nő az intenzív ellátóhelyek száma.

Az országos tisztifőorvos elmondta, azokat vizsgálják laboratóriumi eljárással, akik valamilyen kapcsolatban voltak egy fertőzöttel. Éppen ezért derülhet ki, hogy valaki tünetmentesen is fertőzött. Kérdésre válaszolva elárulta, egyelőre felfüggesztették a boncolást az egészségügyi dolgozók érdekében, de bizonyos esetekben tesztelnek meghaltakat.

„Azon vagyunk, hogy a rendszabályokkal, amelyeket meghoztunk, a járványt ellaposítsuk, kevesebb legyen a megbetegedések száma és ne terheljük az ellátórendszert” - mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy a járvány időtartama kapcsán nem mondható pontos idő.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom