Belföld

„Úgy döntöttünk, hogy felvesszük a vírus elleni küzdelmet”

A politikai viták, széthúzás helyett elérkezett az összefogás ideje - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben.

„Úgy döntöttünk, hogy felvesszük a vírus elleni küzdelmet”
Orbán Viktor az Országgyűlésben szólalt fel (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Párthovatartozástól függetlenül erre kérem képviselőtársaimat is ” - mondta a kormányfő, aki az előzőleg, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján közölt részleteket ismertette a plenáris ülésen is.

Orbán Viktor a parlamentben is hangsúlyozta az együttműködés jelentőségét, kiemelte, „az előttünk álló időszak nehéz lesz”, mindenkitől erőfeszítéseket követel, de azért érdemes vállalni ezeket, mert így „emberéleteket menthetünk meg”. „És minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni” - hangoztatta.

Ez most olyan feladat, amit egyedül senki sem oldhat meg. Mindenkinek felelőssége van, mindenkinek hozzá kell, hozzá kellene tennie a magáét - fogalmazott.

Objektum doboz

Orbán Viktor kifejtette: a koronavírus Ázsiában tört ki, de Európába is behurcolták, ami a mai világkorszakban aligha volt elkerülhető.

A vírusnak ma nincs ellenszere, bár azt az egész világon elszántan keresik, és Magyarország is hozzájárul ehhez az erőfeszítéshez - tette hozzá, jelezve ugyanakkor, így sem várható, hogy a vakcina a közeljövőben elérhető lesz.

„Mi, magyarok úgy döntöttünk, hogy a vakcinára való várakozás helyett felvesszük küzdelmet a vírus terjedésével szemben” - jelentette ki a miniszterelnök.

A dolgok szokásos rendjében nem lett volna lehetséges megszervezni a „kollektív önvédelmet”. Ez, valamint a fertőzés ütemének lassítása, a veszélyeztetettek megvédése, a megfelelő ellátás biztosítása, a gazdasági következmények enyhítése és a lebénuló gazdaság újraindítása nem lett volna lehetséges a békeidőben érvényes szabályok mellett - mondta.

Úgy fogalmazott: most mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából, most egy ideig másképpen kell dolgoznia, viselkednie, szerveznie az életét. Ezért vezették be a veszélyhelyzeti jogrendet is, ami eszközöket ad a kormánynak, hogy megszervezze Magyarország önvédelmét - közölte, hozzátéve, hogy a védekezés négy - katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági - vonalon zajlik.

Arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés hosszú lesz, nagyon sok eszközre lesz szükség, és „még nagyon az elején vagyunk”. Az operatív törzstől ezért fegyelmezett és ésszerű készletgazdálkodást vár el a kormányfő.

Hozzátette: a vírus elleni védekezéshez szükséges eszközökből és felszerelésekből nyugaton hiány van, elérhető segítség ma csak keleten található, ott „óriási tételeket kötöttünk le”, a szállítmányok folyamatosan érkeznek. Több mint tíz repülőgép teljesít szolgálatot - tudatta.

Orbán Viktor megköszönte az egészségügyi dolgozók eddig munkáját, azt mondta róluk, „kiérdemelték mindannyiunk nagyrabecsülését”.

Az egészségügyi védekezéssel kapcsolatban közölte, hogy 1,5 millió orvosi maszk van az országban, napi 25 ezret gyártanak belőle, és ha minden jól megy, ez felfut napi 80 ezerre. Orvosi szolgálatra 24 643-an vezényelhetők - tette hozzá.

Arról is tájékoztatott, hogy a bevethető egyenruhások - akik 65 év alattiak - 70 275-en vannak, az önkéntesek - köztük a polgárőrök - 46 573-an. A katonai védekezésről szólva kiemelte, hogy a katonák emelt szinten vesznek részt a határvédelemben. Közlése szerint 23 950 hivatásos katona van, 9381 tartalékos áll rendelkezésre, és van 10 649 olyan katona, aki öt éven belül szerelt le. Mindösszesen 139 684 embert tudnak igénybe venni rendfenntartásra. Ha baj van, ezzel gazdálkodhatnak - mondta a miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy „az emberség erkölcsi parancsa még ilyen nehéz körülmények közepette is iránytű marad, a szomszédainkat pedig barátainkká is akarjuk tenni. Így most is számíthatnak ránk. Ha most együtt harcolunk, később fegyverbarátok lehetünk” - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: a románoktól garanciákat kért, amilyen ütemben ők beengedik a Magyarországról érkezőket, olyan ütemben engedjük át az osztrák-magyar határon a Románia felé tartókat. A rendőrök ezt a „zsilipelést” eddig sikeresen megoldották - értékelt a kormányfő.

Kiemelte továbbá: a gazdasági intézkedések első feladata a gazdaság lassulásának mérséklése, ezeket újabbak követik majd, mert újabb intézkedések kellenek a gazdaság újraindításához.

A kormányfő felszólalásában ismertette az elmúlt héten hozott gazdasági intézkedéseket, valamint azokat, amelyeket hétfő délelőtt jelentett be. A hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban kiemelte, hogy a bankok nem maradnak támasz nélkül, nekik a jegybank biztosítja a szükséges likviditást erre az évre, „a biztonságos banküzem feltételei garantálva vannak”. A pénzintézeteknek is nehéz lesz, de most nekik is segíteniük kell - jegyezte meg.

Orbán Viktor közölte: a gazdaságban az a legfontosabb, hogy megvédjék az emberek munkahelyét, és hogy azok, akik elveszítik az állásukat, mielőbb újat találjanak. Hasonló volt a helyzet 2010 után is, akkor sikerült megoldani a helyzetet, és most is sikerülni fog - mondta.

Objektum doboz

DK: A nemzeti egység nem jelenti a feltétel és korlátok nélküli engedelmességet
        
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezetője azzal kezdte: tudomásul veszik a kormányfő napirend előtt adott „jelentését”, ugyanakkor beszámolók, tájékoztatók százai, ezrei szólnak arról, hogy az egészségügyben, kereskedelemben, fuvarozásban, vagyis a „frontvonalban” dolgozók „magukra hagyatva érzik magukat”. Hangsúlyozta: ha azt kérik, hogy a konkrét veszélyhelyzet megoldásában közreműködjenek, akkor ezt megteszik, de ha arra kérnek felhatalmazást, hogy bármit engedjenek meg a regnáló hatalomnak a veszélyhelyzetre hivatkozva, akkor muszáj azt mondani, hogy „eskünk, tisztességünk, hazafiságunk okán ezt nem tudjuk megtenni”.

    
Párbeszéd: Nem adunk időkorlát nélküli felhatalmazást a kormánynak!
        
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője támogathatónak nevezte Orbán Viktor bejelentett intézkedéseit, de szerinte ezek nem elégségesek. A politikus lex Covidnak nevezte a koronavírus elleni védekezésről szóló, a kormány által benyújtott törvényjavaslatot, és úgy vélte: ebben Orbán Viktor olyan időkorlát nélküli felhatalmazást kér, amelyre egész Európában nincsen példa, ezérta Párbeszéd nem fog időkorlát nélküli felhatalmazást adni a rendeleti kormányzásra.

Jobbik: A kormány csak saját magával akar együttműködni     

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, hogy a legfontosabb az együttműködés képességének megőrzése lenne, de a „felhatalmazási törvény” alapján úgy tűnik, hogy a kormány a jövőben csak saját magával akár együttműködni.
A politikus arra kérte a kabinetet, hogy emelkedjen felül az ellenérzésein, „ne gyűlölkedjenek, hanem koncentráljanak a feladatra”, mert kevés az idő.

MSZP: Kilencven napig tartson a kormányrendeletek hatálya!

Tóth Bertalan (MSZP) azt mondta: az ország helyzete miatt együttműködésre van szükség, de az nem együttműködés, hogy „leteszek valamit az asztalra és azt mondom, hogy ez van” - bírálta a kormányt a pártelnök. Hozzátette, az ellenzék már felajánlotta, hogy konszenzussal fogadjanak el egy olyan törvényt, ami felhatalmazza a kormányt a cselekvésre, de „nem a korlátlan cselekvésre”. Az ellenzék ezért azt kéri, hogy a veszélyhelyzetben meghozott kormányrendeletek hatályát kilencven napban maximalizálják. A szocialista politikus végül Orbán Viktorhoz fordulva azt mondta: el kellene döntenie, hogy a vírust akarja legyőzni vagy az ellenzéki képviselőket.

LMP: Még nem látszik, mennyire nehéz a helyzet
    
Keresztes László Lóránt, a LMP frakcióvezetője elmondta: a felhatalmazási törvény arról szól, hogy lehetőséget ad a kormánynak gyakorlatilag a rendeleti úton történő kormányzásra a védekezéssel összefüggésben időkorlát nélkül a parlament ellentétes döntésig  - közölte. Ezzel nagyon sokan nem tudnak azonosulni, és ezért alakult ki a helyzet súlyosságához mérten egy méltatatlan vita.

 KDNP: Jelentős egészségügyi és a gazdasági intézkedések születtek
    
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta: most némileg szelídebb volt az ellenzék hangja, mint békeidőben. Hozzátette: a hétfői szavazás arról szól, hogy a veszélyhelyzetben a járvány végéig vagy a járvány egy bizonytalan időpontjáig terjesszék ki a kormány hatáskörét. Úgy gondolja, ha a bizalom működik, elfogadják a kormányoldal előterjesztését - rögzítette a KDNP frakcióvezetője.

Fidesz: Nincs korlátlan hatalom, az ellenzék ne csapja be az embereket
    
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az a feladata és szándéka, hogy megkérje a pártokat, ne most sarkítsák ki a meglévő különbségeket. Kitért arra, hogy az elmúlt időszakban több hétpárti egyeztetést is tartottak, amelyek egy-két pillanattól eltekintve jó hangulatúak és konstruktívak voltak, abba az irányba mutattak, hogy együtt fel tudnak lépni a koronavírus ügyében. Az első és az utolsó találkozó között azonban történt valami, amit nem ért, mert a szövegszerű javaslatot egy hete még más kritikával illette az ellenzék, mint most - közölte.
Hangsúlyozta: hétfőn tárgyalni kell a koronavírusról szóló törvényről, amihez négyötödös többségre van szükség. Szeretnének közösen dönteni az ellenzékkel - rögzítette. Ha a védekezés politikai bizalmi kérdés pártok között, akkor azonban nem lesz semmilyen módjuk arra, hogy ebből kitörjenek - jegyezte meg, hozzátéve: úgyis tudnak segíteni, ha kimennek a teremből, és a kormánypártokra bízzák a döntést. Minden felelősséget vállalni fognak a kormánypártok - jelentette ki.
Kocsis Máté egyúttal cáfolta, hogy a felhatalmazási törvényjavaslat korlátlan hatalmat adna a kormánynak. Feltette a kérdést, ki az, aki megtudja mondani, hogy 60 nap múlva ez a parlament ülésezésre képes lesz-e? A járvány megszűnése nem a kormány, az ellenzék, a parlament akaratától függ, az egy objektív tény lesz - mondta.

Objektum doboz

Orbán: Kilencven nap múlva sokkal rosszabb állapotban leszünk, mint most vagyunk

Az ellenzéki frakcióvezetők felszólalására reagálva Orbán Viktor ismét szólásra emelkedett és kijelentette: akkor is megszavazzák a törvényt, ha azt nem támogatja az ellenzék.

Orbán Viktor viszonválaszában kiemelte: „a helyzet most is nehéz, és még nehezebb lesz”. Mindegy, mitől fél az ellenzék, „nekem 133 bátor ember kell, az ország 133 legbátrabb embere, és azok önök itt, a kormánypárti oldalon” vannak - fogalmazott. Arra kérte a képviselőket, hogy ne hátráljanak meg, ne bizonytalanodjanak el, hanem vigyék végig azokat a döntéseket, amelyek segítik az országot, „legyenek bátrak”.

Hangsúlyozta: korábban is közös védekezést kért, és most nehéz idők jönnek. Ezért mindenkit arra kért, „szedje össze magát és nőjön fel a feladathoz”.

A miniszterelnök kifejtette: a kormánynak nincs szükséges fix határidőre, és minden nap lesz joga a parlamentnek arra, hogy azt mondja, „eddig és ne tovább”. Fogadják el a törvényt, és utána bármelyik nap visszavehetik a jogokat a kormánytól - kérte a képviselőktől.

A javasolt 90 napos határidőről elmondta: 90 nap múlva „rosszabb állapotban leszünk”, mint most, mert ha a védekezés sikeres, elnyúlik a járvány, hiszen a cél a terjedés lassítsa, hogy ne mindenki egyszerre legyen beteg. A feladat a fertőzés útvonalának megtervezése, mert megállítani nem lehet, és a cél, hogy úgy haladjon, hogy egyetlen pillanatra se mondja fel a szolgálatot az egészségügyi ellátórendszer  - magyarázta. Hozzáfűzte: minél jobban lassítják a járványt, annál hosszabb lesz, és nem három hónapig tart.

Orbán Viktor azt ajánlotta, a járvány után vitassák meg, hogy időben észlelték-e a vírus terjedését. Az elsők között hirdettek veszélyhelyzet és tettek meg minden fontos lépést - közölte.

Azt is mondta az ellenzéknek, hogy most azért harcolnak: Magyarország maradjon működő, demokratikus jogállam, holott eddig mindig azt hallotta, hogy Magyarország nem működő, nem demokratikus és nem jogállam.

Megjegyezte: az eddigi intézkedések elegendők, de újabbakra lesz szükség, ugyanakkor nem helyes lekicsinyelni az eddigi döntéseket, mert az például, hogy 3600 milliárd forintot hagynak az embereknél idén, nem kevés.

A miniszterelnök visszautasította, hogy bezárták volna az iskolákat. Az épületeket sem zárták be, hanem az oktatás átállt egy másik rendre, egy digitális rendre. A beadott gyermekeket pedig a tanárok ötfős csoportokban oktatják, megőrzik, és van esély az érettségire, nem vesztették el a tanévet a tanulók - jelentette ki.

A védőfelszelések szétosztásáról közölte: az operatív törzs ülésein foglalkoznak ezzel, és három tényezőt vesznek figyelembe, azt, hogy mennyi eszköz van, a betegek várható száma hogyan alakul, és mennyi az egészségügyi dolgozók száma. Ettől függően mondják meg, ki mikor mennyi védőfelszerelést kap, egy sorrendet jelöltek ki - mutatott rá.

Orbán Viktor kitért rá: Kínában az egészségügyi dolgozók 4 százaléka fertőződött meg, Olaszországban 10 százaléka. Most létszámgazdálkodás is van, „katonai mozgósítási terv szerint haladnak a dolgok” - fogalmazott.

Megjegyezte: ne követelje az ellenzék, hogy a WHO ajánlása alapján teszteljenek, mert azt teszik.

A kormányfő a kijárási tilalom felvetéséről elmondta: ezt a lehetőséget mérlegelik, és különböző országokban különböző dolgokkal próbálkoznak. A teljes kijárási tilalom valószínűleg nem is lehetséges, gondolkodni lehet rajta, ahogy azon is, hogy kit kitől szigeteljenek el. Egyelőre követik a tapasztalatokat, különösen Ausztriáét - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselők által felvetett gazdasági javaslatokról közölte: ezek nagy része megszorítást követel, további munkahelyek megszűnéséhez vezetne, a kormány ellenben meg akarja védeni a munkahelyeket. Nem segélyt akarnak adni az embereknek, mert a munka segít, nem a segély - vélekedett.

Arról is beszélt, hogy a védőfelszerelések állami gyártásban készülnek, ezeket nem tudják piacra dobni, így amikor az ellenzék hatósági árat követel ezekre az eszközökre, azokra a termékekre kéri, amelyek külföldről ékeznek. Viszont ha hatósági árat vezetnek be például a maszkokra, olyan helyzet alakulhat ki, hogy egyetlen patikus sem hoz be és árul ilyet, egy sem lesz kapható - magyarázta.

Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy román mintára vezessenek be változásokat a törvényalkotásban, azt mondta: óvatosnak kellene lennie az ellenzéknek az ilyen javaslatokkal, mert ott a kormány olyan kérdésben is, amely törvényalkotási tárgy, saját hatáskörben módosíthat és alkothat törvényt békeidőben is, és az így hozott intézkedés hat hónapig hatályban marad.

A felvetett béremelések tekintetében kifejtette: nyilván ezek a kérések mind indokoltak, de meg kell fontolni, hogy valóban most van-e ennek itt az ideje, ahelyett, hogy minden erőt a munkahelyek megvédésére és újak teremtésére fordítanának.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom