Belföld

Századvég: Félre kell tenni a pártpolitikai vitákat

A Magyar Országgyűlés a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéshez elengedhetetlen vészhelyzet meghosszabbítására készül, amellyel kapcsolatos törvényjavaslat elfogadásához az ellenzéki erők támogatására is szükség van - hívta fel a figyelmet a hétfői közleményében a Századvég Alapítvány.

Századvég: Félre kell tenni a pártpolitikai vitákat
A veszélyhelyzet nem álprobléma, „fideszes trükk”
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az Alapítvány arra kérte a felelős politikai szereplőket, hogy a járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági kockázatokra tekintettel, tegyék félre a pártpolitikai vitákat, ellentéteket és támogassák a kormány által előterjesztett javaslatot a veszélyhelyzet meghosszabbítására. Hangsúlyozta, hogy 2020 és 2021 nem választási év, bőven lesz idő a politikai érvek és vitapontok kifejtésére a járvány lecsengését követően, most azonban nemzeti összefogásra van szükség.

2015 szeptemberében korábban nem tapasztalt migrációs nyomással nézett szembe Magyarország, amely számos jogalkotási és direktkormányzati döntés meghozatalát tette szükségessé - emlékeztetett a szervezet, majd hozzátette: sokan ugyanakkor megütközve tapasztalhatták, hogy az ellenzék egyedül hagyta a kormányportákat a küzdelemben, ezáltal közvetett módon cserbenhagyta saját választóit is.

Akkor azzal érvelt a Jobbikkal kiegészült balliberális oppozíció, hogy a bevándorlás egy álprobléma, csupán egy „politikai trükk” - írta a Századvég, és kiemelte, hogy az öt évvel ezelőtti európai és hazai történések alapvetően megváltoztatták életünket és azóta is folyamatosan elszenvedői, illetve teherviselői vagyunk az illegális és irreguláris migrációnak.

Az elmúlt hónapokban egy, közel száz éve nem tapasztalt drámai szituációval, a koronavírus-járvánnyal kell a magyar embereknek szembenézniük - szögezte le az Alapítvány.

Hozzátette: a migrációs és a járványügyi válsághelyzet között ráadásul az a párhuzam mindenképpen megemlítendő, hogy mindkét esetkör ideiglenes, határozott és speciális rendelkezéseket igényel a végrehajtó hatalom részéről.

„A korábbi tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy az immár ideológiailag egységes balliberális ellenzéki pártok változatlanul a legalapvetőbb együttműködésre sem hajlandóak, és ahogy 2015-ben, most is hiányozhat a támogatás a Házszabálytól 2. oldal való eltéréshez a nem kormánypárti képviselők részéről. Akkor a négyötöd hiányában nem tudtak rögtön határozni például a déli tranzitzónáról.”

A Századvég Alapítvány ebből adódóan arra kérte az ellenzéki szereplőket és az őket támogató civil szervezeteket, hogy a világjárvány idején tegyék félre a kampányszemléletet, ne tekintsenek úgy a veszélyhelyzetre, mintha az álprobléma, „fideszes trükk” lenne.

„A Századvég legfrissebb felmérése szerint a magyar társadalom a koronavírus-járvánnyal összefüggésben egységet vár a meghatározó politikai erőktől, még a baloldali választók túlnyomó többsége is nemzeti egységet vár el a járvány-veszélyhelyzetben pártpolitikai acsarkodások helyett.”

Tartsa ezt minden politikai szereplő szem előtt - kérte az Alapítvány.

Kapcsolódó írásaink