Belföld

Operatív törzs: A tömeges megbetegedés felé tartunk

Müller Cecília elmondta, hogy a fertőzés 80 százalékban nagyon enyhe tünetekkel jár, de  vannak olyan emberek akikre a fertőzés sokkal nagyobb kockázatot jelent.

Operatív törzs: A tömeges megbetegedés felé tartunk
Müller Cecília országos tisztifőorvos
Fotó: MH/Purger Tamás

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy az adatok világosan mutatják, hogy nem egyenes vonalú az emelkedés, hanem hatványozott növekedésnek nézünk elébe a fertőzöttek számát tekintve. Minden arra mutat, hogy a csoportos fertőzések időszakából a tömeges megbetegedések időszaka jöhet - tette hozzá.

Müller Cecília köszönetet mondott az egész magyar társadalomnak 

Elmondta, hogy a fertőzés 80 százalékban nagyon enyhe tünetekkel jár, de  vannak olyan emberek akikre a fertőzés sokkal nagyobb kockázatot jelent. Mindezt  igazolja az a hét meghalt ember is, akik valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek. Müller megköszönte az időseknek, hogy meghallgatták a tanácsukat.Köszönet a lakosság együttműködéséért.

Mindennek révén lehet csökkenteni a megbetegedések számát, és egy időben, egyszerre a megbetegedések száma nem lesz extrém nagy.

Müller Cecília elmondta, hogy most is azoktól vesznek mintát, akik gyanúsak koronavírus-fertőzésre. A betegmozgás minimalizálása érdekében a mentők mennek ki egy-egy gyanús beteghez, hogy az emberek ne menjenek orvoshoz. Hamarosan elkészülnek azok a tervek, amik az ellátható betegek számát is biztosítják egy-egy kórházban. Mindenhol zajlik a kapacitások növelése.

Immár 100 fővel szemben kellett feljelentést tenni

Lakatos Tibor szólt arról is, hogy immár 100 fővel szemben kellett feljelentést tenni a házi karanténban lévőkkel szemben. 24 személlyel szemben indult szabálysértés, míg 14 személyt helyszíni bírsággal sújtottak az üzletek bezárásával kapcsolatban - mondta Lakatos Tibor. Beszámolt arról is, hogy több mint egy tucat esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt.

Jelenleg 14 esetben folyik rémhírterjesztés miatt eljárás az országban

 Müller Cecília az álhírek terjesztőit arra kérte, hogy az energiájukat inkább arra fordítsák, hogy a hatóságokat segítsék.

Nem lesz újabb korlátozás a boltokkal kapcsolatban  - mondta Lakatos Tibor.

A lakosság ellátását biztosítani kell, és ezt bármilyen vészhelyzetben meg is teszik a hatóságok. Müller Cecília arról is beszélt, hogy a kórházak folyamatosan növelik a kapacitásaikat. A járvány terjedésében nem az esetszám a legfontosabb - tette hozzá. Többféle modellszámítás van, ezért nem is beszélnek erről részletesen, mert csak találgatások lennének belőle.Korlátozni kell az állampolgárok mozgását, ha gócpontok alakulnak ki -mondta egy másik kérdésre Lakatos Tibor.

Kapcsolódó írásaink