Belföld

Az ellenzék célja a koronavírus elleni törvényjavaslat gyors elfogadásának akadályozása

Az ellenzék célja a koronavírus elleni törvényjavaslat gyors elfogadásának akadályozása, amellyel annyit tudnak pusztán elérni, hogy egyes, eddig meghozott veszélyhelyzeti intézkedések hatályukat veszthetik - írja hétfői Facebook-bejegyzésében az Alapjogokért Központ. 

Az ellenzék célja a koronavírus elleni törvényjavaslat gyors elfogadásának akadályozása
Az ellenzéki képviselők akadályozzák a hatékony válságkezelést
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A mai nap délutánján szavaz az Országgyűlés arról, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló T/9790. sz. törvényjavaslatot házszabálytól eltéréssel tárgyalják-e. Az ehhez szükséges, a parlamenti képviselők négyötödét kitevő szavazatarány azért volna fontos, hogy a javaslatot magát már holnap, azaz kedden elfogadhassa az Országgyűlés.

Ha az ellenzéki képviselők nem járulnak hozzá a házszabálytól eltéréshez, akkor a javaslat úgynevezett sürgős tárgyalását lehet kérni, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy március 31-én fogadhatják el a javaslatot. Magának a javaslatnak az elfogadásához az összes képviselő kétharmadának szavazata szükséges.

Mindemellett kiemelik, hogy az ellenzéki pártok a javaslat legkésőbb március 31-én történő elfogadását nem tudják megakadályozni, pláne azt nem, hogy a veszélyhelyzet továbbra is fennmaradjon, ugyanis az nem az Országgyűlés kompetenciája.

A szerepzavarban toporzékoló ellenzék tehát a hatékony válságkezelés ellen szűklátókörű rosszindulatból követ el most egy értelmetlen merényletet - fogalmaz az Alapjogokért Központ.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink