Belföld

Nemzeti egység megvalósítását várják a választók a pártoktól

A következő két hét nagy kérdése lesz, vajon Magyarországon is bekövetkezik-e az esetszám hirtelen megugrása

Magyarország a járvánnyal összefüggő védelmi intézkedések gyorsaságát tekintve az európai élmezőnyben van – jelentette ki lapunknak Erdős Gergely, a Századvég belpolitikai szakértője.

Nemzeti egység megvalósítását várják a választók a pártoktól
A balliberális politikusok erős kritikával illetik a bevezetett biztonsági intézkedéseket, nyílt támadásokkal is találkozhatunk, amelyek mögött a politikai haszonszerzés reménye húzódik meg
Fotó: MH

– Hogyan értékelhető az ellenzék viselkedése, hozzáállása a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban?

– Az ellenzéki erők hozzáállása a kialakult járványhelyzethez paradox kettősséget mutat. Egyfelől a balliberális politikusok erős kritikával illetik a bevezetett kormányzati biztonsági intézkedéseket, folyamatosan hangoztatják azok nem elégséges voltát, továbbá nyílt politikai természetű támadásokkal is találkozhatunk, amelyek mögött a politikai haszonszerzés reménye húzódik meg.

– Mire gondol?

– Az előbbire példát jelentenek az MSZP és a DK szociális, illetve gazdasági jellegű követelései, míg utóbbira Arató Gergely javaslata Kásler Miklós miniszter kizárásáról az operatív törzs munkájából. Szintén ki kell emelni Dobrev Klára kritikáját, aki egyenesen kormányzati inkompetenciáról beszélt. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a megtett kormányzati lépések egy részéről azt állítják a baloldali pártok, hogy a kormány tőlük vette át e javaslatokat, amely állítások viszont nehezen összeegyeztethetők az előbb kifejtett hozzáállásukkal.

– Profitálhatnak-e az ellenzéki pártok – vagy éppen a kormány – 2022-ben a jelenlegi helyzetből, az erre adott válaszokból?

– A járványhelyzet hatását a 2022-es választásokra jelen pillanatban nem lehet felelősségteljesen előre jelezni, méghozzá két okból. Egyrészt a hátralévő két év komoly időnek számít a politikában, a pártpreferenciákat meghatározó tényezők pedig folyamatosan változnak. Másfelől a választók hagyományosan több körülményt mérlegelnek annak eldöntésénél, hogy melyik politikai erőt támogassák. A koronavírus-járvány és ennek kezelése feltehetően nem kizárólagosan fogja meghatározni a politikai viszonyok alakulását, a társadalmi akarat figyelmen kívül hagyása viszont akár súlyos politikai következményekkel is járhat. A Századvég legfrissebb kutatása alapján a választók az aktuálpolitikai csatározások félretételét és nemzeti egység megvalósítását várják a pártoktól, így azok a formációk, amelyek ezt nem veszik figyelembe, kénytelenek lesznek számolni a – népszerűségvesztés formájában is megnyilvánuló – következményekkel.

– Hogyan vizsgázik a magyar közigazgatás, illetve a magyar állam?

– Kulcsfontosságú a reakció sebessége, valamint a meghozott intézkedések jellege, megítélése. Magyarország a járvánnyal összefüggő védelmi intézkedések gyorsaságát tekintve az európai élmezőnyben van. Amennyiben az első regisztrált fertőzött bejelentésétől eltelt időt nézzük, Csehország után hazánk cselekedett a leghamarabb a legtöbb biztonsági intézkedés bevezetése tekintetében az egyes európai országok közül. Másrészt a Századvég márciusi közvélemény-kutatásából kiderül, hogy össztársadalmi konszenzus alakult ki Magyarországon a kormányzat járványügyi intézkedései kapcsán: a magyarok hetvenöt százaléka elégedett a kormány által megtett lépésekkel, és mindössze huszonnégy százalékuk fogalmazott meg eltérő véleményt.

– Nemzetközi összehasonlításban mennyire látszik eredményesnek, hatékonynak a magyar védekezés?

– A kormányzati intézkedések mellett meghatározó a lakosság fegyelmezettsége. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az első regisztrált fertőzéstől számított egy hónap elteltével ugrik meg jelentősen a betegek száma. Spanyolországban, illetve Franciaországban már folyamatosan nő a fertőződés üteme is. Tovább nehezíti a kérdés megítélését, hogy magas a látencia. A koronavírus a legtöbb esetben enyhe tüneteket produkál, így a ténylegesen megfertőzöttek száma jelentősen meghaladhatja a regisztrált esetek mértékét. A következő két hét nagy kérdése lesz, hogy vajon Magyarországon is bekövetkezik-e az esetszám hirtelen megugrása, ami nagyban függ a lakosság erőfeszítéseitől is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom