Belföld

Folyamatos az eredmények nemzetközi megosztása

A kormány mindent megtesz, hogy a kutatáshoz szükséges termékek minél hamarabb a laboratóriumba kerülhessenek

Rövid idő alatt óriási pénzügyi források szabadultak föl a koronavírus kutatására – mondta lapunknak Kis Zoltán virológus. A kórokozót idehaza elsőként izoláló szakember kifejtette, a kutatást segítő reagensekből sokféle kapható a piacon, bár a jelenlegi helyzetben minden termékből hiány van.

Folyamatos az eredmények nemzetközi megosztása
Kis Zoltán virológus: Nem hagyatkozhatunk arra, hogy a nyár majd megoldja a problémáinkat, azaz gőzerővel folytatni kell a kutatásokat és betartani a közösség érdekében hozott szigorú intézkedéseket
Fotó: MTVA

Az elmúlt pár hét alatt több vizsgálatot végeztünk, mint máskor fél esztendő alatt – közölte lapunkkal Kis Zoltán virológus. A szakember – aki a csapatával együtt elsőként izolálta idehaza a koronavírus kórokozóját – kijelentette, fel kell készülni arra, hogy a vírus hosszú ideig velünk lesz. A kutatás ugyanakkor hatalmas erővel folyik, a munkára óriási­ összegeket koncentrálnak az egyes államok. Beszélt arról is, az elért eredmények nemzetközi megosztása folyamatos, és ez sokat segíthet a koronavírus legyőzésében.

Súlyos hiány van Európában azokból a reagensekből, amelyekkel a virológus szakemberek dolgoznak – tette hozzá Kis Zoltán. Elmondta, a piacon természetesen most is sokféle üzem sokféle termékét kínálják a laboratóriumoknak, ám ők csak a már bevált anyagokat alkalmazzák. Mindennek az az oka, hogy ilyen kiélezett helyzetben semmiképpen nem lenne tanácsos ismeretlen reagenseket bevonni a kísérletekbe. Megnyugtató, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy ezek a termékek minél hamarabb a laboratóriumba kerülhessenek – fűzte hozzá a kutató.

A vizsgálatokat és a teszteket semmiképpen nem lehet megkerülni, de a folyamat bizonyos mértékig felgyorsítható – mondta a gyógyszer előállításának várható idejét firtató kérdésünkre. Leszögezte, ha bárhol a világon sikerrel is járnak, akkor sem lehet egy évnél előbb számítani a vakcinára. A vírusnak egyébként nem az az alapvető célja, hogy elpusztítsa az embert, sokkal inkább az, hogy minél több embert fertőzzön meg.

A jövőre vonatkozó kilátásokról a szakember úgy nyilatkozott, Afrikában és Iránban most is a vírusnak kedvezőtlen száraz és meleg időjárás uralkodik, mégis azt látjuk, hogy terjed. Annyi bizonyos, hogy az erős UV-sugárzás elpusztítja, a nedves, párás közeg viszont kedvez a fennmaradásának. Nem hagyatkozhatunk arra, hogy a nyár majd megoldja a problémáinkat, azaz gőzerővel folytatni kell a kutatásokat és betartani a közösség érdekében hozott szigorú intézkedéseket – szögezte le a kutató.

A köztelevíziónak Kis Zoltán arról beszélt, néhány kísérlet semmit sem ér, vagyis akkor tekinthető hatásosnak egy szer, ha többezres populá­ción eredményes a tesztelése.

A vírus izolációja azért jelentős eredmény, mert csak akkor kezdődhet meg a vírus ellen hatásos szer kifejlesztése, ha a kezünkben van a vírus – fogalmazott a kutató. Közölte: olyan mennyiségben tudták előállítani a vírust, ami lehetővé teszi a kutatását, vagyis meg tudják osztani a tudományos közösséggel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom