Belföld

Corvina-kiállítás és kötelezők digitális verzióban

A távoktatás megkönnyítéséért dolgozik az Országos Széchényi Könyvtár is – Bemutatják a Szabad Európa Rádió archív, a forradalom alatt sugárzott anyagait is

Az Országos Széchényi Könyvtár a kötelező irodalmi olvasmányokból készült mintegy háromszázötven hangoskönyvvel, az ország egyik legnagyobb digitális folyóirat-adatbázisával és tematikus oldalakkal is segíti az új koronavírus-járvány miatt bevezetett internetes oktatást.

Corvina-kiállítás és kötelezők digitális verzióban
Hamarosan Hunyadi Mátyás könyvtárát online 3D-ben is megtekinthetjük
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) az aktuális évfordulókhoz, ünnepekhez kapcsolódó és az általános iskolai, valamint a középiskolai tananyag különböző tantárgyai­hoz használható, naponta frissülő ismeretterjesztő tartalmakat tesz közzé közösségi és online felületein a következő hetekben. Mint lapunkhoz eljuttatott közleményükben írják, a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) gyűjteményében jelentős számú kötelező olvasmány nem csupán olvasható, hanem hangoskönyv formájában meg is hallgatható. Többek közt elérhető így az Egri csillagok, az Édes Anna, a János vitéz és A kőszívű ember fiai is. A ma-gyar nyelv és irodalom tantárgyhoz kapcsolódva megtekinthető lesz az Örkény István életművét elemző honlap, valamint a Nyugat folyóirat történetével foglalkozó oldal is.

A történelemoktatást és a művelődéstörténeti tájékozódást segítő tartalom a Hunyadi Mátyás híres könyvtárát bemutató Corvina-honlap, illetve az a hamarosan elinduló 3D-s szolgáltatás, amely az OSZK 2018-as, színes, gazdag és informatív Corvina-kiállítását eleveníti fel. Szintén a történelemtanulást segíti a két pilléren nyugvó Magyar Október címet viselő oldal is, amelyet böngészve térképen keresztül láthatja az olvasó az 1956-os forradalom fotóin és mozgóképes anyagain beazonosított helyszíneket. Ezen kívül a Szabad Európa Rádió Magyar Osztályának a forradalom alatt sugárzott archív hanganyagait, teljes műsorfolyamát, és annak szó szerinti leiratát is közzéteszik a felületen.

A 2004 óta elérhető Elektronikus Periodika Adatbázis és Archívum az ország egyik legnagyobb digitális folyóirat-adatbázisa. Az itt kereshető csaknem ezerkétszáz dokumentum közt egyaránt megtalálhatóak régi, akár kétszáz éves digitalizált folyóiratok, csakúgy, mint a már csak online megjelent, 21. századi újságok. A Digitális Képarchívumban 2007 óta gyűjtik az online képi dokumentumokat, fotókat, infografikákat, valamint a prezentáció­kat, a gyűjteményben számos festőművész, grafikus, fotós válogatott munkája található. A képes adatbázis csaknem 97 500 tételből áll.

Az OSZK égisze alatt március 3-án indult új könyvtár- és olvasásnépszerűsítő weboldal, a Konyvtarak.hu A tudás-élmény-kapcsolat mottót alapul vevő honlap eredetileg is azt a célt szolgálja, hogy összegyűjtse és népszerűsítse a könyvtárak által összeállított digitális tananyagokat, tartalmakat, vir­tuális kiállításokat, amelyek távolról is elérhetőek, ingyenesek és egy-egy téma mélyebb megismerését szolgálják. Különösen nagy hangsúlyt kapnak ebben az időszakban az otthonról is elérhető adatbázisok, digitalizált gyűjtemények vagy akár e-learning felületek. A Konyv­tarak.hu-n a napokban publikált online válogatás első része a nagyobb gyűjtőoldalakat mutatja be az Europeanától a Magyar Nemzeti Digitális Archívumig, a következő részben pedig a speciálisabb tematikájú digitális összeállításokat. De cikksorozatot is indítottak Könyvtár 1×1 címmel a gyakorlati használathoz szükséges legfontosabb fogalmakról, információkról, érdekességekről.A Konyvtarak.hu egyébként olyan felület, amelyen mindenki értékes és folyamatosan frissülő információkat talál az ország könyvtárainak programjairól, helyben igénybe vehető, illetve online szolgáltatásairól (noha itt most csak az elmaradt eseményekről tájékozódhatunk). Nagy Andor kutató könyvtáros, az OSZK kutatási és szervezetfejlesztési osztályának munkatársa még korábban a köztelevízióban azt is elmondta, hogy a honlap több újszerű szolgáltatást nyújt: például gyermekirodalmi adatbázisa is van, amelybe gyermekkönyvtárosok válogatják be a köteteket, illetve az országos Veszíts el egy könyvet!-mozgalomnak és –játéknak is új felületet biztosít.

Kapcsolódó írásaink