Belföld

Budapest ingatlan­piaca már érzi a járvány hatását

A rövid távú karantén még nem kell hogy megroppantsa a lakáspiacot, ha beigazolódnak azok a várakozások, hogy a 2008-as válsággal szemben most hamar helyreáll a gazdaság

A koronavírus okozta járvány hatása leginkább Budapest ingatlanpiacán érzékelhető. Azonban várhatóan az érdeklődők számának csökkenése sem hoz jelentős árcsökkenést, mivel a kihirdetett törlesztési moratórium a lakáshitelekre is vonatkozik, ezáltal nem válik sürgőssé az eladás – válaszolta lapunk megkeresésére az Otthon Centrum.

Budapest ingatlan­piaca már érzi a járvány hatását
Mivel kevesebbet megyünk az utcára, az internetes hirdetések szerepe felerősödik
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az irodák tapasztalata szerint pillanatnyilag országszerte meglehetősen vegyes képet mutat az ingatlanpiac. A koronavírus okozta járvány hatása leginkább Budapesten érzékelhető, a vidéki ingatlan­piacra még nem gyűrűzött be a hatása – válaszolta lapunk megkeresésére az Otthon Centrum. A közvetítőhálózat azt tapasztalta, hogy a fővárosban jóval kevesebb az érdeklődő, vidéken azonban továbbra is élénk a piac. Ám amíg az elmúlt hét a szokásos márciusi, téli álomból ébredező képet mutatta, ezen a héten az új érdeklődő hívások területtől függően az ilyenkor megszokott mennyiség mintegy harmadára estek vissza, és a megbízások oldalán is mintegy harmincszázalékos visszaesés tapasztalható – írták.

A folyamatban lévő ügyletek esetében tapasztalatunk szerint mind a vevő, mind pedig az eladó arra törekszik, hogy mihamarabb lezárják az ügyletet – mondta lapunknak Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója. Ennek megfelelően a tranzakciók számában jelenleg még nincs visszaesés, azonban ezen a héten már azt láttuk, hogy az ingatlanmutatások száma hatvan százalékkal csökkent, viszont a vételi ajánlat ugyanannyi volt, mint az előző hetekben – mutatott rá a vezérigazgató.

Egyúttal arra is emlékeztetett, hogy a lakáspiaci tranzakciószám csökkenése már tavaly megfigyelhető volt, ennek oka részben a magas árszint, részben pedig a kedvező kamatozású állampapír megjelenése volt. Hozzátette, amíg a mostani helyzet fennáll és a hatósági előírásoktól függetlenül az emberek józan belátása is megkívánja, hogy amennyire lehet csökkentsék a személyes találkozások számát, ez a lakáseladások számára is kihat a továbbiakban. Ugyanis például aki ingatlanvásárlást tervezett, az a bizonytalan kilátások miatt sok esetben inkább elhalasztja azt. A jövőbeni kilátások latolgatása korai a vezérigazgató szerint, azonban úgy véli, egy-két hónapos karantén nem kell, hogy megroppantsa a piacot, különösen, ha beigazolódnak azok a várakozások, hogy – a 2008-as világgazdasági válsággal ellentéten – a mostani válsághelyzetet követően igen gyorsan regenerálódhat a gazdaság. Ezektől a hatásoktól függ, hogy az élethelyzet miatt szükséges tranzakciókon felül mennyi kényelmi-gazdasági megfontolású, befektetési célú vásárlás történik majd 2020 második felében.

Az is látható, hogy az előbbi folyamatok egyelőre nem hoztak magukkal árcsökkenést, Erre legfeljebb akkor kerülhetne sor, ha a hitelesek megszorulnának és gyors megoldást kellene találniuk. Azonban a kormány által bejelentett gazdasági csomagban szereplő hiteltörlesztési moratórium pont erre nyújt megoldást. Azt gondoljuk, két hét múlva sem fogunk az árakban jelentős változást látni, hiszen az ingatlan hosszútávú befektetés – jegyezte meg a szakember. Az internetes hirdetések szerepe ezzel párhuzamosan még inkább felértékelődik, a korábbiak mellé pluszban 3D-s ingatlansétára és videóbemutatók megtekintésére nyílik lehetőség.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom