Belföld

Pótolni kell a nagyszülőket

A családok töbsége elsősorban a gyermekek elhelyezése, a jövedelemkiesés és az oktatás miatt aggódik – derül ki a NOE felméréséből

Az új koronavírus-járvány az idősebb korosztályra a legveszélyesebb, ugyanakkor a nagyszülők kiesése a gyermeknevelésből, -felügyeletből további fejtörést okoz az egyébként is leterhelt szülőknek. A nagycsaládosok és az egyszülős családok is összefogtak, egymás gyermekeire vigyáznak, és a bevásárlásokat is átvállalják egymástól.

Pótolni kell a nagyszülőket
Az idősebb korosztály a legveszélyeztetettebb
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Egyesületünkben régi hagyomány, hogy a tagok figyelnek egymásra, segítik a másikat, ami a jelenlegi helyzetben fokozottan érvényes – hangsúlyozta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke. Kifejtette: tapasztalataik alapján a bevásárlásnál, a gyermek­felügyeletnél, az ügyintézésnél egyaránt számíthatnak egymásra a családok, ahogy a nagyszülők szükségletei kapcsán is. Utóbbi kitétel azért rendkívül fontos, mert számos családnál a járvány felbukkanásáig a nagyszülők segítettek a mindennapi teendőkben, az új koronavírus azonban éppen rájuk a legveszélyesebb.

Kardosné Gyurkó Katalin közölte: számos családról tudnak, amelyek megbeszélik egymással, kinek mire van szüksége, és egy ember vásárol be több családnak, legközelebb pedig egy másik családból vállalja valaki a feladatot. Mindez azért lényeges, mert a szülőknek az otthon tanuló gyermekekre is figyelni, vigyázni, főzni kell, vagyis jelentősen megnőttek a terheik.

A civil szervezet minden létező fórumán tájékoztatja tagjait és a többi nagycsaládost a járvánnyal összefüggésben, emellett a gyermekek otthoni időtöltésére is adnak kreatív tippeket, még meséket is ajánlanak.

A NOE azzal is igyekszik támogatni a járványügyi szervezetek és döntéshozók munkáját, hogy hetvenezer tagja körében végez felmérést a problémákról és a megoldásukról szóló javaslatokról. A legutóbbi, március 14-i online felmérés eredményét a szervezet tematikusan csoportosítva, a megoldási javaslatokkal együtt már el is juttatta a döntéshozókhoz. A családok a gyermekelhelyezéssel, a jövedelemkieséssel, a hátrányos helyzetű gyermekekkel és az oktatással kapcsolatban tettek fel kérdéseket.

A nagycsaládok mellett az egyedülálló szülőkre is többletterhet ró a járvány. Normál helyzetben az egyszülős családok közül azok a legszerencsésebbek, amelyeket segítenek a nagyszülők. Mivel a járvány épp rájuk nézve a legveszélyesebb, nekünk is – mint minden más családnak – rendkívül fontos, hogy vigyázzunk rájuk és mindent megtegyünk azért, hogy védve legyenek a fertőzés ellen – közölte lapunkkal Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az Egyszülős Központban is tudnak olyan szülőkről, akik gyermekük néhány ovistársára, osztálytársára vigyáznak, ha a többi szülőnek munkába kell mennie, vagy egy-egy esetben el kell hagynia otthonát. A központ több szolgáltatását nyújtja online formában is, amit szeretnének még inkább kibővíteni. Jogi vagy pszichológusi segítséget telefonon, skype-on vagy online is kaphatnak a szülők, és már dolgoznak azon, hogy egyéb szolgáltatásaikat, például a gyerekek korrepetálását is – ahol ez megoldható – el tudják érni a családok online.

Nagy Anna azt is fontosnak tartja, hogy régi közösségeik mellett újakat is tudjanak építeni, amelyek ebben az izolált állapotban is társaságot nyújthatnak a szülőknek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom