Belföld

Családias lakáspolitika Kispesten

A koronavírus sem segíti a baloldal antikorrupciós ténykedését, máris felfüggesztették a vizsgálóbizottság munkáját

A lakás- és telekgazdálkodás, vagyis az önkormányzati vagyongazdálkodás sem számított a korrupciós botrányától hangos kispesti önkormányzati működés erősségei közé. A Budapest XIX. kerületében az egyesített ellenzék változást ígért, ám úgy tűnik, hogy a korrupciós cselekmények kivizsgálása nagyon vontatottan halad.

Családias lakáspolitika Kispesten
Gajda Péternek több ismerőse is önkormányzati ingatlanhoz jutott
Fotó: MH/Katona László

Miután keservesen felállt a kispesti önkormányzatnál az antikorrupciós és tényfeltáró ideiglenes vizsgálóbizottság, s kiszenvedte ügyrendjét, munkatervét, máris felfüggesztette működését. Az elnök, az LMP-s Ferenczi István a koronavírus okozta veszélyhelyzetre hivatkozva a március 24-re kitűzött ülést lefújta. Mint megírtuk, a bizottságot egy olyan politikus vezeti, akinek felesége Kispest önkormányzatától kapott a wekerlei kispiacon helyiséget, ahol a szövetkezet üzleti tevékenységet folytat, termékbemutatókat tart és kávézót üzemeltet.

Az antikorrupciós bizottságnak feladata lenne az ingatlanügyek kivizsgálása is. Például azoké, amelyekről a Magyar Nemzet hírt adott, s amelyek közös nevezője, hogy Gajda Péter szocialista polgármester közeli ismerősei, barátai jutottak önkormányzati telkekhez. Az Ady Endre úti Csinszka kertben felépülő társasházban vett magának lakást Gajda Péter édesanyja, és itt nyitott szépségszalont a polgármester feleségének legjobb barátnője. A szépségszalon tulajdonosa és férje baráti, harmincötezer forintos négyzetméteráron jutott hozzá egy Benczúr utcai telekhez. A telken felépülő egyik ház a Lux Vasdom Kft.-é lett. A 2016-ban ezen a címen alapított cég az első két évben semmilyen érdemi tevékenységet nem folytatott, ám 2018-ban hirtelen az eszközállománya hetvenhárommillió forintra nőtt, ez már az itt épült lakás apportértéke. A Benczúr utcai telken egyébként azóta már új építésű társasházak is állnak, nem nehéz kitalálni, ki profitált ebből. Egy biztos: nem a kispesti önkormányzat.

A polgármester barátjának cége lecsapott a Budapest XIX. kerületében fekvő Árpád utcai, rossz állapotú családi házra is 2018-ban, amit nyílt versenytárgyaláson vásárolt meg, majdnem kikiáltási áron, harminckétmillió forintért. A Benczúr utcai telek adásvételi szerződésén, valamint az Árpád utcai ingatlan szerződésén is Gajda Péter és közeli barátja, R. I. aláírása szerepel. De lépjünk tovább! Egy arab magánszemély önkormányzati telket vásárolt, az ingatlant a Triad Real Estate Kft.-be apportálta, majd ott társasházat épített. Ebben a társasházban vásárolt lakást a „Miszter Negyven Százalék”-nak hívott Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő igazgatójának édesanyja, a társasházat pedig Lackner Csaba cége kezeli. A Triad jelenleg egy másik, szintén egykori önkormányzati telken épít társasházat az Üllői út és a Lehel utca sarkán. Nem lepődnénk meg, ha véletlenül ezt is Lackner cége kezelné, hiszen a Triadnak három projektje van: az említett Kossuth Lajos utcai, ahol Kránitz lakik, egy másik a Madárhegyi lakóparkban, és mindkettőben Lackner Csaba, az MSZP-ből kizárt képviselő vállalkozása a társasházkezelő.

A Hír TV és a Magyar Nemzet által közzétett hangfelvételeken Lackner Csaba volt MSZP-s önkormányzati képviselő részletesen beszámolt párttársai korrupciógyanús ügyeiről. Ezeken arról is beszélt, hogy Kránitz és Gajda ingatlanokba fekteti a gyanús ügyletekből származó megtakarításait.

Kapcsolódó írásaink

Fantomvizsgálat Kispesten

ĀMegfigyelőként Gajda Péter szocialista polgármester is megjelent a korrupciós ügyek kivizsgálására alakult bizottság ülésén – A koalíció az Átlátszó újságíróját is bevetné

Furfangosan szervezett kispesti közbeszerzések

ĀA pályázatot kiíró XIX. kerületi önkormányzat olyan céget hívott meg ajánlattételre, amelyet a dokumentumok szerint több mint három évre kizártak a részvétel lehetőségéből