Belföld

Az ellenzék egy részét továbbra is csak saját céljai érdeklik

Deák Dániel: A járványügyi és a gazdasági intézkedések csak akkor lehetnek sikeresek, ha a balliberális pártok és sajtótermékek önmérsékletet tanúsítanak

Ebben a helyzetben mindenkinek félre kéne tennie a politikai szempontjait, és az „ország érdekében együtt kéne működnie, vagy ha erre nem képes, akkor legalább nem kéne hátráltatnia a járvány ellen folytatott küzdelmet” – mondta az ellenzék hozzáállása kapcsán a koronavírussal összefüggő kormányzati intézkedésekről szólva lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Az ellenzék egy részét továbbra is csak saját céljai érdeklik
Deák Dániel
Fotó: MH

Az ellenzéki politikusok, illetve az ellenzéki sajtótermékek egy része még mindig nem ismerte fel, hogy véget kell vetni az aktuálpolitikai csatározásoknak, a mostani krízis alatt közösen kell dolgozni annak érdekében, hogy Magyarország a lehető legkevesebb kárt szenvedje el – hívta fel a figyelmet lapunknak Deák Dániel politológus. Ismeretes, a múlt héten a DK-s Vágó István viccelődött a nyugdíjasok halálával, ezen a héten pedig Lamperth Mónika írta azt, hogy szerinte nem kizárható, hogy a kormány el akarja pusztítani az időseket. Gyurcsány Ferenc és párttársai folyamatosan a járványügyi intézkedésekbe vetett bizalmat rombolják, a parlamentben egyenesen azt állította az egyik DK-s, hogy a kormány miatt jelent meg hazánkban a koronavírus – sorolta a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Deák Dániel kifejtette, az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások rendkívül károsak, ebben a helyzetben mindenkinek félre kéne tennie a politikai szempontjait, és az „ország érdekében együtt kéne működnie, vagy ha erre nem képes, akkor legalább nem kéne hátráltatnia a járvány ellen folytatott küzdelmet”.

Az elemző meglátása szerint a kormány a kezdetektől fogva cselekvőképesen lépett fel, az operatív törzs és a különböző akciócsoportok éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy Magyarország lassítani tudja a járvány terjedését. Ráadásul a járvány mellett az elképesztően nagy gazdasági problémák kezelésével is foglalkoznia kell a kormánynak, hiszen az óvintézkedések hatására komplett iparágak kerültek a csőd szélére, nagyon sokakat fenyeget a munkanélküliség. Ennek érdekében az MNB és a kormány akcióterveket dolgozott ki, és azonnal olyan intézkedésekről dönt, amelyek enyhíthetik a gazdasági problémákat – sorolta.

Viszont Deák Dániel úgy véli, a járványügyi és a gazdasági intézkedések csak akkor lehetnek sikeresek, ha az ellenzéki pártok és sajtótermékek önmérsékletet tanúsítanak, és észreveszik, hogy most olyan krízishelyzet van, amikor az együttműködés hiánya végzetes következményekkel járhat. Szerencsére egyre többen ismerik ezt fel az ellenzéki oldalon is – folytatta –, a hétfői parlamenti felszólalások között néhányuk már konstruktív hangnemet ütött meg, és szakszerű javaslatokat is megfogalmazott.

Megírtuk, a Nézőpont Intézet felmérése szerint a megkérdezettek 95 százaléka egyetért az Olaszországból és Délkelet-Ázsiából való beutazás tiltásával, és a legveszélyeztetettebb, hatvan év fölötti korcsoportban is 77 százalékos a kormányzati lépések támogatottsága. Ráadásul még a kormánykritikusok 43 százaléka is elégedett a kormány munkájával. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az M1-en arról beszélt, a szavazók meg fogják büntetni azokat az ellenzéki pártokat, akik nem ismerik fel, hogy nem a nehézségeket és az esetleges hibákat kell most a középpontba állítani.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány áll az MSZP szétesése mögött is

ĀHétértékelő. Deák Dániel: A klímavédelmi akcióterv kihúzza az ellenzéki politika méregfogát, hiszen a jobboldali kormány intézkedéseit még a legvadabb zöldek is megirigyelhetik