Belföld

Újabb önszerveződő csoportok az összefogásért

KULturális Dolgozók Válságsegítő CSoportja - röviden KULCS - néven önszerveződő csoportok alakulnak országosan a kulturális szféra azon dolgozóiból, akik a veszélyhelyzet kihirdetését követően otthonról végzik, vagy részben nem tudják ellátni munkájukat. Az EMMI a kezdeményezés országos kiterjesztését javasolja és hasonló kreatív összefogásra ösztönzi a kulturális intézményeket, szervezeteket - írják lapunknak eljuttatott sajtóközleményükben.

Újabb önszerveződő csoportok az összefogásért
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A KULCS célja, hogy az adott térségben felmerülő problémákhoz - úgy, mint az idős emberek segítése, gyermekfelügyelet vagy akár kiegészítő online oktatás - segítséget, támogatást nyújtsanak saját  eszközeikkel, szabaddá vált munkatársaikkal.

Kovács Balázs, a gödöllői Művészetek Háza igazgatójának kezdeményezését párhuzamosan több művészeti intézmény és kulturális közösség tagjai indították el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága javasolja a felhívást országosan kiterjeszteni és hasonló kreatív összefogásra ösztönöz: 

Mindent meg kell tennünk azért, hogy a lehető legkisebb kárt okozza az országnak a világjárvány. És ebben minden magyar embernek szerepe és felelőssége van. Félre kell tenni az egyéni nézeteket, a politikai hovatartozást, az anyagi érdekeket és össze kell fognunk azért, hogy megvédjük az idősebb korosztályt, a krónikus betegséggel küzdőket - mindenkit, aki bármilyen okból segítségre, támogatásra szorul. Az idő sürget. Most kell egy nemzetként viselkednünk, mert, ha ma nem tesszük, a jövő könyörtelenül megbélyegez – mondta Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár.

Az államtitkár egyúttal nyomatékosan felhívta a figyelmet a prioritásokra, úgy, mint:

  • önmérséklet, a nyugalom megőrzése
  • veszélyeztetett honfitársaink védelme
  • a koronavírus továbbterjedésének megakadályozása, lassítása - ezzel egyúttal az egészségügyi rendszerre gyakorolt nyomás enyhítése
  • a felelősségünkre bízott intézmény, kulturális közösség működőképességének megőrzése, a működés újratervezése
  • a társadalom felé értékközvetítés, szolgáltatások biztosítása a kultúra eszköztárával.

A napokban indított hasonló támogatási szolgáltatást a Csiky Gergely Színház, melyet már a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház is elkezdett megvalósítani.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom