Belföld

Átfogó megállapodást kötött a kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház

Átfogó megállapodást kötött a kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE). A dokumentumot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fabiny Tamás, az evangélikus egyház elnök-püspöke és Prőhle Gergely, a MEE országos felügyelője írta alá kedden Budapesten.

Átfogó megállapodást kötött a kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (k), Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke (b) és Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, miután aláírták a kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház közötti együttműködési megállapodást
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Semjén Zsolt köszöntőjében kiemelte: az állam és az egyház szétválasztása nem jelenti az egyház és a társadalom elválasztását, hiszen „egyszerre vagyunk tagjai az egyházunknak és polgárai a hazánknak”.

A megkötött szerződés az állam és az egyház együttműködésére helyezi a hangsúlyt - mondta.

Fabiny Tamás arról beszélt: a megállapodás a kölcsönös bizalom alapján született, érződik rajta „az egymásra utaltság”, „egymás terheinek hordozása”.

Prőhle Gergely hangsúlyozta: olyan „enciklopédikus” szerződés jött létre, amely az evangélikus egyház intézményein, gyülekezetein keresztül nemcsak evangélikus, hanem össztársadalmi érdeket szolgál.

Kapcsolódó írásaink