Belföld

A főpolgármester kevesli a meghozott intézkedéseket

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem elégségesek a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések.

A főpolgármester kevesli a meghozott intézkedéseket
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közzétett hétfői videóban arról beszélt: a koronavírus elleni védekezésért felelős fővárosi operatív törzs nap mint nap meghozza a szükséges intézkedéseket, amelyek ahhoz kellenek, hogy a város tovább tudjon működni.

Ugyanakkor véleménye szerint „az eddig meghozott korlátozó intézkedések sajnos még nem elégségesek”.

„Ha megnézzük Ausztria, Szlovákia, Csehország és más országok gyakorlatát, akkor azt látjuk, hogy ők sokkal bátrabb lépéseket is megléptek már” - fogalmazott.

Ezért - fűzte hozzá - kérte a kormányt, hogy az önkormányzatok kaphassanak felhatalmazást, hogy korlátozzák a nem alapvető szükségleteket kielégítő üzlethelyiségek nyitva tartását.

Karácsony Gergely a videóban azt kérte az emberektől, hogy aki teheti, maradjon otthon, akinek pedig el kell hagynia az otthonát, az minden lehetséges alkalommal mosson kezet.

Felhívta a figyelmet az idősek védelmére. Arra kérte a lakosságot, hogy telefonon tartsák a kapcsolatot idős rokonaikkal, barátaikkal. Javasolta továbbá, hogy menjenek el az idősek helyett vásárolni, váltsák ki a gyógyszereiket, de úgy segítsenek, hogy kerüljék a személyes kontaktust.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzat, a kormány és a kerületek közösen mindent megtesznek azért, hogy a járvány terjedését megfékezzék, de olyan hetek, hónapok jönnek, amikor nemcsak a politikusok, hanem minden budapesti polgár döntései is emberéleteket menthetnek meg.

A főpolgármester kitért arra: a koronavírus „itt van már velünk a városban”, és a legfontosabb dolog, amit tenni lehet ellene, hogy „időt nyerünk”, hogy a „vírus okozta megbetegedések ne egyszerre szakadjanak rá a magyar egészségügyi ellátórendszerre”. Ha ez bekövetkezik - miként  Olaszországban történt -, akkor félő, hogy a rendszer össze fog omlani alatta - tette hozzá.
 

MSZP: A munkavállalókat, a kkv-kat, a családokat segítő intézkedésre van szükség
 

A koronavírus-járvány miatt a munkavállalókat, a kis- és közepes vállalkozásokat, a nyugdíjasokat, a családokat segítő kormányzati intézkedéseket hiányolta az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn az MTI-nek nyilatkozva.

Harangozó Tamás az operatív törzs sajtótájékoztatójára reagálva közölte, a cégeknek és a munkavállalóknak azonnali segítség kell, fel kellene függeszteni a szociális, valamint az egészségügyi hozzájárulás fizetését a kkv-knak.

Bérgaranciaalapra van szükség, a multinacionális cégeknek pedig elbocsátási stopot kell előírni, meg kell növelni a munkanélküli ellátás időtartamát háromról kilenc hónapra - sorolta javaslataikat.

Az ellenzéki politikus szerint a hiteltörlesztés felfüggesztését nemcsak a cégek, hanem a magánszemélyek esetében is lehetővé kellene tenni.

Harangozó Tamás az időseknek a nyugdíjprémium korábbi kifizetését és nyugdíjemelést szorgalmazott.

Hozzátette: a családi pótlék emelése az egyetlen eszköz, amivel ma lehet segíteni a családoknak. Meg kell oldani, hogy az egyedülálló szülő, illetve az egyik szülő otthon maradhasson gyermekével a járvány ideje alatt - kezdeményezte.

Az MSZP támogatásáról biztosította a társadalmi érintkezéseket csökkentő kormányzati intézkedéseket, és azt is, hogy növelik az elvégzett tesztek számát.

Támogathatónak nevezte azt, hogy lezárják az ország határait, illetve a repülőtereket, különösen úgy, hogy a hazaérkező magyar állampolgárokat automatikusan megvizsgálják és karanténba kell menniük.

Véleménye szerint a bécsi példát látva a következő napokban valószínűleg további radikális lépésekre lesz szükség.

Furcsállotta, hogy a miniszterelnök által délelőtt bejelentett intézkedések részletszabályairól nem tudtak nyilatkozni az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón, holott azok éjféltől hatályba lépnek.

A főváros igyekszik saját forrásaiból maszkokat, védőruhát beszerezni
 

A főváros erőfeszítéseket tesz, hogy saját forrásaiból tudjon maszkokat, védőruhát beszerezni, ugyanakkor kezdeményezi, hogy a kormányzati beszerzésből is mielőbb jusson a budapesti egészségügyi dolgozóknak és munkavállalóknak - közölte a Főpolgármesteri Hivatal a koronavírus-járvánnyal összefüggő döntések előkészítésére hivatott fővárosi operatív törzs hétfői ülése után az MTI-vel.

A közlemény szerint a főváros vezetése a nap folyamán egészségügyi és járványügyi szakemberekkel konzultált, folyamatos kapcsolatban van a kerületi polgármesterekkel és a budapesti cégek vezetésével is.

Az operatív törzs is arra kéri a budapestieket, hogy aki teheti, maradjon otthon, vagy válasszon alternatív közlekedési módokat. Ezt segíti elő, hogy hétfőtől a Bubi közösségi kerékpár-szolgáltatás árát a „technológiailag lehetséges legkisebb mértékre”, havi 100 forintra csökkentették.

Kitértek arra: a BKK és a BKV vezérigazgatója naponta tesz jelentést az aktuális utasszám- és forgalmi adatok változásáról. Hétfő délig az adatok az iskolai szünetekben szokásos forgalomhoz képest is 20-40 százalékos csökkenést mutattak.

A budapesti városvezetés feladatának tekinti, hogy a város stabil működését úgy biztosítsa, hogy közben a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a járvány terjedéséhez hozzájáruló városi érintkezések számát, és kiemelten védje azokat a munkavállalókat, akik fokozottan kitettek a járványveszélynek - írták.

E két szempont figyelembevételével döntött úgy az operatív törzs, hogy a BKV összes járata csütörtökön üzemkezdéstől a nyári menetrendre áll át. Hozzátették: a járművezetők védelme érdekében hétfőtől a buszokon és trolikon az első ajtón nem lehet felszállni.

Kitértek arra is: a fővárosi ügyfélközpontok csökkentett kapacitással működnek, több közszolgáltató ügyfélszolgálata bezár. „Kérjük a budapestieket, hogy halaszthatatlan ügyben, ha tehetik, telefonon vagy e-mailben keressék az ügyfélszolgálatokat” - írták.

A tájékoztatás szerint az elindult lomtalanítások lezajlanak, de a napokban, hetekben esedékes lomtalanításokat elhalasztja a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. a kerületi polgármesterekkel egyeztetve.

A közlemény szerint a budapesti operatív törzs támogatja a Magyar Orvosi Kamara által megfogalmazott javaslatok végrehajtását kormányzati hatáskörben. Kezdeményezik a kormánynál, hogy a járóbeteg-szakellátás finanszírozását a jelenlegi teljesítményalapú finanszírozás helyett bázisfinanszírozásra állítsák át, és szükségesnek látják a kerületi szakellátás átszervezését, miután a kormány megtiltotta a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók részvételét a közvetlen betegellátásban.

Hozzátették: erről intenzív konzultációt kezdtek a kerületi polgármesterekkel és intézményvezetőkkel, amelybe a szakértők mellett bevonták a Magyar Orvosi Kamara budapesti elnökét is.

Kapcsolódó írásaink