Belföld

Orbán Viktor: Hétfőtől bezárnak az iskolák, új oktatási rend lép életbe

Hétfőtől új oktatási rend lép életbe, a diákok digitális eszközökkel folytathatják a tanulást, a diákjaink az érettségire is fel tudnak készülni. Olyan tanítási módok lesznek csak, amelyek a személyes találkozást nem igénylik - közölte pénteken este rendkívüli Facebook-bejelentkezésében Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Hétfőtől bezárnak az iskolák, új oktatási rend lép életbe
Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli bejelentést tett
Fotó: Facebook

„Az életünk nem néhány hétre, hanem legalább néhány hónapra változik meg. Ezekhez a változásokhoz alkalmazkodnia kell mindannyiunknak. A diákoknak és a tanároknak is” - emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve: az oktatással foglalkozó akciócsoport beterjesztette javaslatait, amelyeket a kormány elfogadott és hamarosan rendelet formájában is közread.

„A rendelet értelmében március 16-től, hétfőtőt új oktatási munkarend lép életbe: a tantermen kívüli digitális munkarend. Ez azt jelenti, hogy a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, nem mehetnek be az iskolákba. Az igazgatóknak be kell menniük és a tanároknak is folytatniuk kell a tanítást, de digitális eszközökkel. Aki tudja, ezt otthonról tegye meg, ha nincsenek ilyen eszközei, akkor pedig az iskola digitális eszközeit veheti igénybe” - mondta Orbán Viktor.

„Jó esélyünk van arra, hogy a szokott rendben meg tudjuk tartani az érettségi vizsgákat” - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a módszertani ajánlások a jövő héten készülnek el. Orbán Viktor elmondta: lehet, hogy az átállás kicsit döcögni fog, de még mindig jobb, ha digitális eszközökkel folytatódik a tanítás, mint az, ha a tanítási időszak véget érne.

Olyan tanítási módok lesznek kizárólag, amelyek a személyes találkozást egyáltalán nem igénylik - emelte ki a miniszterelnök.

Ha kell, akkor kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudunk biztosítani - emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve: jobb lenne, ha a gyermekek inkább otthon maradnának.

"Egy kérést szeretnék intézni Önökhöz. Azt szeretném kérni, hogy a gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak. A koronavírus-járvány a fiatalokat és középkorúakat nem veszélyeztetni. Ha megkapjuk, akkor egy átlagos influenza megpróbáltatásaival kell szembenéznünk, vagyis ki fogjuk bírni. Ezzel szemben a szüleink, nagyszüleink komoly bajba kerülhetnek. Mert ez a vírus számukra nem egy szokásos influenza-megpróbáltatását, hanem életveszélyes fertőzést jelent. Tehát most törődni kell a gyermekeinkkel, de vigyázni a szüleinkre, nagyszüleinkre kell. Ezért kérek mindenkit, hogy legyünk különösen figyelmesek az idősekkel. Vigyázzunk a szüleinkre, vigyázzunk a nagyszüleinkre és vigyázzunk egymásra!" - üzente Orbán Viktor.

Objektum doboz

A magyar kormányfő elmondta: az újonnan megbetegedettek között olyanok is vannak, akik Izraelből érkeztek, ezért Izrael is azon országok listájára kerül, ahonnan tilos beutazni Magyarországra. Az Izraelnől hazautazó magyar állampolgároknak vállalniuk kell a kéthetes vesztegzárat.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy hogyan áll Magyarország a koronavírus elleni védőeszközökkel való felszereltség terén. „Ami a laborkapacitást illeti: több ezer mintavételhez elegendő laborkapacitásunk van. Amikor laborvizsgálatra kerül sor, annak eldöntésében, hogy kinél végezzük el és kinél nem, a WHO protokollja az irányadó, tehát a nemzetközi szabályokat alkalmazzuk, eszerint jelöljük ki a vizsgálandók körét” - mondta a kormányfő.

Kesztyűből 22 millió pár áll rendelkezésre, maszkból 1.2 millió műtétekkor használatos maszk. Érkezik emellett egymillió műtéti sebészi maszk is. Lélegeztőgépből és altatógépből 2-2 ezer áll rendelkezésre az országban, ami sok tízezer megbetegedés esetén is elég lesz, de újabb gépek beszerzéséről is intézkedtünk - tette hozzá a kormányfő.

A miniszterelnök beszélt arról, hogy pénteken a kormány tíz akciócsoportot állított fel: 
- Az oktatási akciócsoportot Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár vezeti.

- A kormány elrendelte egy járványügyi mobil konténerkórház felállítását, ennek megépítéséért Tóth Tamás vezérőrnagy a felelős.

- A létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

- A nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport vezetője Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár.

- A kommunikációs akciócsoport vezetője Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

- A rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport vezetője Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

- A pénzügyi akciócsoport Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével állt fel.

- A gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport élén Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter áll.

- Egy koronavírus- kutatócsoport is felállt, amely megpróbál gyógyszert, vakcinát fejleszteni, ezt Jakab Ferenc professzor vezeti.

- A határőr-ellenőrzési akciócsoportot Balogh János altábornagy vezeti.

Arra számítunk, hogy a gazdaság hamarosan megáll és majd újra kell indítani, amihez kormányzati döntésekre lesz szükség - mondta a kormányfő.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom