Belföld

Már az épületek tervezésénél fontos az akadálymentesség

A rámpák, liftek mellett terjednek az infokommunikációs eszközök is

A kormány célja a hazai és uniós források függvényében a hozzá­férés megteremtése, továbbra is támogatunk minden olyan kezdeményezést, ami az akadálymentesítést szolgálja, s ami közelebb hozza a mozgássérült embereket ahhoz, hogy minél teljesebb életet tudjanak élni – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára Ungár Péter LMP-s képviselő írásban feltett, Mikorra tervezik az összes közszolgáltatást nyújtó intézmény teljes akadálymentesítését megoldani? című kérdésére válaszolva.

Rétvári közölte: a fogyatékosságügyi szakpolitika legfontosabb hosszú távú célkitűzéseit tartalmazó, a 2015–2025-ös évekre szóló Országos Fogyatékosságügyi Program külön fejezetet szentel a hozzáférhetőségnek, amelyben rögzíti, hogy az épületek és szolgáltatások állandó utólagos (és így rendkívül költséges) akadálymentesítésének elkerülése érdekében mindenekelőtt az egyetemes tervezés elvének elterjesztésére és érvényre juttatására van szükség. Ez érvényes a szabályozás, a tervezés és a végrehajtás minden fázisában. Az államtitkár kitért arra is, a Magyar Posta Zrt. folyamatosan végzi a postahelyek akadálymentesítését, a felújítandó, valamint az új postahelyek kialakítása pedig már az akadálymentesség biztosításának figyelembevételével történik.

Rétvári Bence kiemelte, az akadálymentesítés az utóbbi évtizedben teljesen új tartalmat nyert: ma már nem pusztán rámpák, liftek, taktilis sávok – vagyis a fizikai akadálymentesítés – tartozik e körbe, hanem az egyéb fogyatékossággal élő emberek számára történő, úgynevezett infokommunikációs akadálymentesítés is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom