Belföld

Megvan az első gyógyult beteg Magyarországon

Hárommal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, így most 16 fertőzött van - mondta Lakatos Tibor az operatív törzs részéről.

Megvan az első gyógyult beteg Magyarországon
Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője
Fotó: MH/Purger Tamás

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, hogy meggyógyult az első koronavírusos beteg hazánkban: az iráni diák valószínűleg már ma hazatérhet a kórházból. Az újabb fertőzöttekről azt mondta, hogy az egyikük egy iráni diák, aki az egyik rendbontó volt pár nappal ezelőtt.

Egy másik egy Izraelben járt 27 éves magyar férfi, aki érintkezett ismeretlen külföldiekkel - tette hozzá. A vele szoros kapcsolatban lévő két ember karanténban van. A harmadik beteg, egy 49 éves nő nem járt korábban külföldön, és nem is találkozott olyan személlyel, aki külföldön járt.

Hárommal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Hárommal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, így most 16 fertőzött van - mondta Lakatos Tibor. Az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője ismertetése szerint megtörtént a magyar-szlovén és magyar-osztrák szakaszon a határellenőrzés visszaállítása. Folyamatos jelenleg is az ellenőrzés 5 átkelőhelyen. A többi 40 helyen most is zajlik a felállítása a korlátozásoknak. A határokon négy magyart köteleztek házi karanténra, és két román állampolgárt nem engedtek be az országba, valamint két dél-koreait - mondta Lakatos Tibor.

A UPC-nél dolgozó fertőzött férfi pár napot Izraelben töltött 

Csütörtök délelőtt bejelentett esetekről Müller Cecília árult el néhány részletet. A tisztifőorvos megerősítette, hogy a UPC egyik munkatársának lett pozitív a tesztje és megköszönte a cégnek a gyors intézkedést. Ő az a férfi, aki pár napot Izraelben töltött. Az irodaházat valószínűleg szerdán nyitják meg.

Ausztriában síelő barátaitól kaphatta el a fertőzést egy nő

Müller Cecília köszönetet mondott a UPC-nek, hogy lezárta és fertőtleníti az épületet. A korábban a Szent János kórházban tüdőgyulladással kezelt nőről elmondta, hogy az ő esetében kollégái voltak síelni Ausztriában, így kaphatta el a fertőzést, de ezek nem 100 százalékos információk - mondta Müller Cecília. 

Az idősek kerüljék a zárt és zsúfolt tereket, valamint a tömegközlekedést 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára elmondta, hogy a kormányzat az időseket érintő kisfilmeket indított. A filmek felhívják a figyelmet arra, hogy kerülni kell azokat a helyeket, ahol sokan vannak, így a tömegközlekedést is - tette hozzá. A filmek felhívják a figyelmet arra, hogy tünetek észlelése esetén ne személyesen menjenek orvoshoz. Dömötör arra kérte a közvéleményt, hogy saját eszközeikkel ők is segítsék az idősek megvédését.

"A családtagok is sokat segíthetnek az időseknek, segíthetnek többek között a rendszeresen szedett gyógyszerek beszerzésében és a bevásárlásban is. Ebben a helyzetben az ilyen típusú odafigyelés sokat érhet" - mondta az államtitkár.

Objektum doboz

A rendőrség ellenőrzi a házi karantén szabályinak betartását, valamint a szórakozóhelyeket 

Ha valaki nem tartja be a házi karantén szabályait, az eljárást von maga után. A rendőrség ellenőrzi az érintetteket - mondta Müller Cecília.  Lakatos Tibor kiemelte, hogy a rendőrség a szórakozóhelyeket is ellenőrizni fogja.

A kézmosás létfontosságú 

Müller Cecília arról beszélt, hogy a fertőző betegség során nagyon fontos a higiéniás szabályok betartása. Nagyon fontos, hogy mossunk kezet ebben a helyzetben - mondta az országos tisztifőorvos.

Kapcsolódó írásaink