Belföld

Számíthatnak az idősek a kormánypártokra

A baloldali kabinetek elvontak a nyugdíjasoktól

Talán ha 2010 előtt meghallgatták volna a nyugdíjasokat, akkor elkerülhető lett volna számos olyan intézkedés, amely nagy csapást jelentett az idős emberek számára – válaszolta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára Korózs Lajos írásban feltett kérdésére.

Számíthatnak az idősek a kormánypártokra
Rétvári Bence: Korózs Lajos államtitkár volt a nyugdíjak megadóztatásakor:
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az ellenzéki képviselő arról érdeklődött: „Miért a nyugdíjasokon spórol a kormány?” A kormánypárti politikus rámutatott: a Horn-kormány kezdeményezte a nyugdíj megadóztatását. Ezt a szigorítást az Orbán-kormány törölte el 2001-től, ám a Gyurcsány-kabinet, amelyben államtitkárként Korózs Lajos is szerepet vállalt, ismét adózás alá kényszerítette a nyugdíjakat.

Rétvári Bence rávilágított, a baloldali kormányok elvettek egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól, csökkentették a nyugdíjak reálértékét: a Gyurcsány-kormány 2008-ban nyolc százalékkal, a Bajnai-kormány 6,4 százalékkal. A baloldali kormány 2010-ben 357 milliárd forintos hiánnyal adta át a Nyugdíjbiztosítási Alapot. Az államtitkár kiemelte: az ellenzék nem támogatta azt a javaslatot sem, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek.

Az MSZP-vel ellentétben az idősek számíthatnak a Fidesz–KDNP-kormányra, amely a gazdaság teljesítőképességéhez igazodóan támogatja a nyugdíjasokat. Novemberi egy összegű kifizetésre 2017-ben és 2019-ben is sor került 51,5 milliárd forint értékeben. Nyugdíjprémium, illetve az azzal azonos módon számított egyszeri juttatás kifizetésére is sor került az utóbbi három évben, erre 115 milliárd forintot biztosított a kormány. Nyolcvanegymilliárd forint Erzsébet-utalványt kaptak 2016 és 2018 között a nyugdíjasok, míg tavaly 26 milliárd forintnyi rezsiutalványt.

Kapcsolódó írásaink