Belföld

Fantomvizsgálat Kispesten

Megfigyelőként Gajda Péter szocialista polgármester is megjelent a korrupciós ügyek kivizsgálására alakult bizottság ülésén – A koalíció az Átlátszó újságíróját is bevetné

Kedden ismételten összeült az úgynevezett Lackner-ügyet feltáró ideiglenes vizsgálóbizottság Budapest XIX. kerületének önkormányzatában.

Fantomvizsgálat Kispesten
A baloldal vizsgálja a baloldali korrupciót. Dódity Gabriella és Fekete Márk (jobbra)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A tegnapi volt a második olyan ülés, amelyen érdemi dolog nem történt. Az első alkalommal a munkatervről döntöttek, kedden pedig arról, hogy legközelebb kiket hívnak meg. Neveket még hivatalosan nem lehet megtudni, mivel zárt ülésen és titkosan döntöttek erről, csak annyi tudható, hogy olyan személyeket, akiknek a neve elhangzik az MSZP-ből kizárt Lackner Csaba mellett a sajtónak kiszivárogtatott hangfelvételeken, amelyek kapcsán a rendőrség is nyomoz.

Gajda Péter szocialista polgármester mintegy megfigyelőként ellátogatott a bizottság ülésére, majd húsz perc után távozott. A hangfelvétel szerint ő is kapott hárommillió forintot a Lackner-által említett „visszaosztások” során, ám hogy később őt is meghallgatják-e vagy sem, erről a zárt ülés miatt senki nem adott információt. Amúgy hosszú vita folyt arról, milyen szakértőket kérjenek fel. A várost vezető baloldali koalíció javasolta Horváth András volt adóhivatali dolgozó szakértőként történő felkérését, továbbá az Átlátszó egyik újságírójának meghallgatását is indítványozták, az önkormányzat momentumos átláthatósági tanácsnoka, Paróczai Anikó pedig egy momentumos Facebook-aktivistát javasolt.

A Fidesz–KDNP bizottsági tagjai, Dódity Gabriella és Fekete Márk független igazságügyi szakértők felkérését kezdeményezték. Továbbá kérték az önkormányzattól négy év alatt milliárdos munkákat elnyerő Somogyi Lászlóné MSZP-s képviselő egykori férjének, Somogyi Lászlónak a meghallgatását is. Indítványozták az egyik legfrissebb kispesti botrányt jelentő Batthyány utcai önkormányzati lakás ügyének a feltárását. Ennek a lakásnak a felújítására csaknem nyolcmillió forintot fizetett ki az önkormányzat egy olyan vállalkozónak, aki érdemben szinte semmit nem csinált a kifizetés előtt, s aki telekszomszédja lett a spanyol tengerparton a vagyonkezelő igazgatójának.

Kapcsolódó írásaink

Furfangosan szervezett kispesti közbeszerzések

ĀA pályázatot kiíró XIX. kerületi önkormányzat olyan céget hívott meg ajánlattételre, amelyet a dokumentumok szerint több mint három évre kizártak a részvétel lehetőségéből