Belföld

Elmarad a budapesti Élet Menete

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ismét nyomatékosan felkérte a felsőoktatási intézményeket arra, hogy megfelelő tájékoztatással lássák el hallgatóikat és oktatóikat, tegyenek meg mindent a terjedés megelőzéséért.

Elmarad a budapesti Élet Menete
Újabb körlevélben szólítja fel az egyetemeket az ITM a folyamatos tájékoztatásra és a megelőzésre
Fotó: MH

A minisztérium körlevelében arra hívta fel ismét az egyetemek figyelmét, hogy magyar és angol nyelven rendszeresen tájékoztassák az intézmény oktatóit és hallgatóit a higiéniai szabályok, különösen a rendszeres és alapos kézfertőtlenítés, gyakori szellőztetés fokozott betartásának fontosságáról. A tárca arra is kitért, hogy ha a hallgató vagy oktató fertőzött területen járt, akkor ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát; ha tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel, maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát és a felsőoktatási intézmény foglalkozás-egészségügyi orvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06 80/277-455 vagy 06-80/277-456 zöldszámait. A minisztérium kéri az egyetemeket, hogy az esetleg érintett hallgatók és oktatók számára igazolt távollétet engedélyezzenek, és lehetőség szerint biztosítsák a távoktatás lehetőségét is.

Az ITM felszólította a felsőoktatási intézményeket, hogy munkatársaik hivatalos kiküldetésben ne utazzanak a fertőzés terjedésével érintett országokba, és onnan látogatót se fogadjanak. Ha az oktatók olyan hallgatóról tudnak, aki egyetemi, főiskolai program miatt fertőzött területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az intézményvezetés felé.

A körlevél szerint a minisztérium azt is elvárja az egyetemek, főiskolák vezetőitől, hogy tartassák be az intézményekben és kollégiumaikban a WHO ajánlását: vírusölő szer használatával gondoskodjanak a rendszeres takarításról és fertőtlenítésről a közös helyiségekben - írja közleményében az ITM.


Elmarad a budapesti Élet menete is

Elhalasztják a koronavírus miatt az április 19-re tervezett budapesti Élet menetét - közölte Gordon Gábor, az emléksétát szervező Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke kedden az MTI-vel.

Azt írta: „mivel semmi nem olyan fontos, mint az emberi életek és az egészség megóvása”, a holokauszt áldozatainak emlékére évről évre megrendezett sétát „nehéz szívvel, de el kell halasztanunk”.

Kérik elsősorban a holokauszt-túlélők, de minden jóérzésű ember megértését is, és reménykednek abban, hogy hamarosan megtarthatják az Élet menetét Budapesten - tette hozzá. A nemzetközi Élet Menete szervezet hétfőn közölte, hogy a központi, lengyelországi megemlékezést elhalasztják.

Felfüggeszti a klinikai gyakorlati képzést a Pécsi Tudományegyetem

Határozatlan időre felfüggeszti a klinikai gyakorlati képzését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szerdától - közölte az intézmény az MTI-vel.

A PTE keddi közleménye szerint az intézmény ezzel a döntésével szeretné megőrizni a betegek és az egyetemi polgárok biztonságát, és fenntartani az eddigi megelőző intézkedések hatékonyságát. Hozzátették: az elméleti, klinikán kívüli egészségügyi oktatás a megszokott mederben folyik tovább.

Az intézmény kiemelte a kommünikében, hogy sem a Pécsi Tudományegyetemen, sem a közvetlen régiójában nincs tudomásuk koronavírussal fertőzött emberről, de a maximális óvatosság elvének szem előtt tartásával, az illetékes szakhatóságok útmutatásának megfelelően jár el az intézmény a továbbiakban is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom