Belföld

Gyűjtsünk szelektíven és minél kevesebbet szemeteljünk!

A kidobott szemét vajon hány százaléka hasznosítható újra? - teszi fel a kérdést Facebook-oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki ellátogatott a tatabányai hulladékhasznosítóba.

Gyűjtsünk szelektíven és minél kevesebbet szemeteljünk!
Fontos a szelektív hulladékgyűjtés
Fotó: Facebook

Szentkirályi Alexandra videójában arról beszélt, a kormány nem véletlenül döntött arról, hogy 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, így különösen a műanyag poharakat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat és bevásárló táskákat, valamint hogy radikálisan átalakítja a műanyag palackok, fém dobozok és üvegek használatának rendszerét, és ezzel gyakorlatilag megszüntetik a környezetkárosító hatásukat.

„A tatabányai hulladékhasznosítóban láthattuk, hogy mi lesz a lakossági szemét sorsa és az is kiderült, hogy a vegyesen gyűjtött hulladéknak csupán csak 35%-a hasznosítható újra, míg szelektív gyűjtés esetén ez az arány akár 80% is lehet” - írja a kormányszóvivő.

Hozzátette, hogy a kormány a Klíma- és természetvédelmi akcióterv cselekszik ebben a kérdésben, de fontos, hogy minél kevesebbet szemeteljünk és gyűjtsünk szelektíven.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink