Belföld

Dömötör Csaba: A koronavírus elleni védekezés ügye nem pártpolitikai ügy

Az új koronavírus elleni fellépés kapcsán a DK képviselője Kásler Miklós szakminisztert kritizálta, az MSZP politikusa az iskolai tavaszi szünet előrehozását vetette fel hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben.

Dömötör Csaba: A koronavírus elleni védekezés ügye nem pártpolitikai ügy
A koronavírus elleni fellépés összefogást, higgadtságot, és felelősségteljes magatartást igényel, mondta Dömötör Csaba
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Demokratikus Koalíció képviselője, Oláh Lajos a koronavírussal kapcsolatban arra szólította fel a kormányt, hogy tegyék ki Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét az operatív törzsből, mert a DK értékelése szerint tárcavezető mind egészségügyért, mind oktatásért felelős miniszterként megbukott. Úgy fogalmazott: hazudna, ha azt mondaná, hogy az operatív törzs munkáját a profizmus hatja át, és ennek Kásler Miklós az oka.

A DK 14 pontos javaslatcsomagját ajánlotta a kormány figyelmébe, és határozott álláspontot várt a kormánytól a rendezvények lemondásával kapcsolatban.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arra hívta fel a figyelmet: Kásler Miklósnak több évtizedes egészségügyi intézményvezetői tapasztalata van. Legyenek kicsivel több tisztelettel! - figyelmeztetett.

Az államtitkár ismertetése szerint jelenleg 9 fertőzöttről tudnak Magyarországon és 67-en vannak karanténban, az Olaszországban járt diákcsoport ugyanakkor elhagyhatta a kórházat. Elmondta: folytatódik a Szent László kórházban a férőhelyek bővítése, és folyamatosan zajlik azok beazonosítása, akik fertőzöttel érintkezhettek.

Megerősítette: a koronavírus elleni védekezés ügye nem pártpolitikai ügy, hanem összefogást, higgadtságot, és felelősségteljes magatartást igényel. Kérdés, hogy a DK a nyers pártpolitikai utat választja, vagy úgy dönt, hogy hozzátesznek valamit a munkához - fogalmazott.

Harangozó Tamás (MSZP) köszönetet mondott az operatív törzs, a rendvédelem, az egészségügy munkatársainak és az államigazgatásban dolgozóknak a koronavírussal kapcsolatos munkájukért.
Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg is 400 üres, betöltetlen körzeti orvosi hely van Magyarországon, miközben Olaszországban 20 ezer egészségügyi dolgozót vesznek fel azonnal, és megkönnyítik egészségügyi intézmények műszerek beszerzését. Arra kérte a kormányt, hogy mérje fel a lélegeztetőgépek számát és szerezze be késlekedés nélkül a szükséges eszközöket.

A kabinetet arra is felkérte: intézkedjen, hogy minden iskolában egyforma módon jelenjenek meg a fertőtlenítés eszközei, illetve fontolja meg, hogy ha szükséges, a tavaszi szünet előrehozásával reagáljon a járványügyi helyzetre.

Azt is felvetette: át kellene tekinteni a járványügyi helyzettel kapcsolatos munkaügyi szabályokat és tájékoztatni kellene az állampolgárokat a jogaikról és kötelességeikről. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára megerősítette: a javaslatok jó részével már foglakozott az operatív törzs. Megerősítette: minden forrás biztosít a kormány a koronavírus elleni védekezésre. Hangsúlyozta: teljes mértékű a nyilvánosság az ügyben, az állampolgárok napi 24 órában kérhetnek információkat ingyenes zöld számon és az interneten is.

 Halász János (Fidesz) utalva a nemzetbiztonsági bizottság előző heti, zárt ülésén elhangzott tájékoztatóra, elmondta: Magyarországra is veszélyes a Törökország felől megindult migránsáradat. A hírek szerint több tízezren vannak a török-görög határon, és Európa belseje felé tartanak. A balkáni helyzet miatt enélkül is akár több százezres migránsáradat állhat össze - figyelmeztetett a képviselő. Hozzátette: aktivizálódtak a Soros-szervezetek is, és biztatják a migránsokat. Halász János értékelése szerint még súlyosabb lehet a helyzet, mint 2015-ben.

Kitért arra is, hogy mára az vált általános meggyőződéssé, amit Magyarország 2015-ben hangoztatott, azaz Európa határait bárhol éri támadás, meg kell védeni az illegális migrációtól. A Görögországnak nyújtott uniós segítséget Magyarország üdvözli és támogatja, jó lenne, ha hazánk is kapott volna, illetve kapna brüsszeli segítséget határai megvédéséhez. Az is jó lenne, ha minden parlamenti párt támogatná Magyarország és a magyar emberek védelmét. Ezzel azonban úgy tűnik, megint egyedül maradnak, Gyurcsányék és a szocialisták kezdettől bírálják a magyar határvédelmet. A múlt héten a szocialisták alelnöke arra utalgatott, hogy szerinte felesleges a kerítés, nem valódi, hanem pszichikai akadály - közölte.

Leszögezte: a Fidesz kitart a kerítés, a határvédelem és a tranzitzónák ideiglenes bezárása mellett. Kitért arra is, hogy nemcsak a biztonsági, hanem a járványveszély is fokozódhat. A most megindult migránsok nem szíriai területekről jönnek, hanem zöme Iránon, vagy Iránon keresztül, amely a koronavírus egyik gócpontja.

Dömötör Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy a külföldi állampolgároknak is alá kell vetniük magukat a járványügyi intézkedéseknek. Ha nem teszik, szabálysértést vagy bűncselekményt követhetnek el, és az ellenszegülők további magyarországi tartózkodásukat is kockáztathatják. Kitért arra a kormányzati intézkedésre, mellyel meghosszabbították a tömeges migráció okozta válsághelyzetet, és felfüggesztik a vízum kiadását az iráni állampolgárok számára. Folyamatosan szűrik az Olaszországból, Németországból vagy Franciaországból érkező utasokat, a milánói repülőjáratokat felfüggesztették. Az emberélet védelme a legfontosabb, és a hatékony védekezés mindenkitől követel erőfeszítéseket, mindenkinek ki kell vennie a részét - mutatott rá az államtitkár, aki kérte, mindenki folyamatosan figyelje a hatóságok tájékoztatását.
 

Kapcsolódó írásaink