Belföld

A család erőforrás, a gyerek pedig érték

A kormány a családtámogatási rendszerrel a megbecsülését közvetíti az idősebb generációk felé, és a jövő biztonságát mutatja meg a fiataloknak – mondta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke

Ahhoz, hogy a fiatalok megismerkedjenek, házasságot köthessenek, a viselkedésükben is változásra van szükség: fel kell állniuk a számítógép és az okostelefon mellől, nyit­niuk kell a világra, kilépni, körülnézni, ismerkedni, élményeket, tapasztalatokat gyűjteni – hangsúlyozta lapunknak Pálfay Erzsébet, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke. Kiemelte: elvitathatatlan, hogy a magyar családtámogatási csomag egyedülálló a világon.

A család erőforrás, a gyerek pedig érték
Pálfay Erzsébet szerint a fiataloknak is változtatniuk kell a hozzáállásukon
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– A közelmúlt örömteli híre, hogy harminc éve nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly, illetve jelentősen csökkent a válások és a terhességmegszakítások száma. Ön szerint minek köszönhető a kedvező tendencia?

– Egyre többet és egyre többen hangoztatják, hogy az elmagányosodás, az izoláció, a társas támogatás hiánya káros a testi-lelki egészségre. A család az az egység, amelyben gondolkodva és élve tud valaki igazán kiteljesedni. Az élettel való elégedettség, a belső egyensúly, az önbizalom, az énhatékonyság egészségmegőrző, s ezeknek a család a legfőbb forrása. Tovább élnek azok, akik boldog család tagjai, szerethetnek és szeretve vannak. A gyerekek vállalása életfeladat, értelmet ad az életünknek, és biztos jövőt képez a társadalom számára is. E gondolatok mögé az elmúlt évek során az állam mellett nagyon jelentős szakmai és civil közösség sorakozott fel. Amikor ezekben a kérdésekben véleményt formálunk, úgy látjuk, a kormány – családtámogatási intézkedéseit megelőzően – fajsúlyos tényezőként tekint ránk.

– Egy közelmúltban rendezett konferen­cián azt mondta: a mozgalom senkit nem akar szülésre agitálni, céljuk ellentétes: abban szeretnének segíteni, hogy az emberek vágyaik szerint vállaljanak gyermeket. Hogyan tudnak ebben segíteni?

– Kulcsszavaink a közösségben élés és a közösségépítés. Az országban már huszonkét helyi képviseletünk van, ezek mind azon fáradoznak, hogy a helyben élő kismamákat, –papákat, családokat összefogják, találkozási lehetőségeket biztosítsanak, és akár egyedi problémáikra rezonálva kínáljanak megoldásokat. Mondok egy példát: ha egy anya magára marad otthon egy gyermekkel, esetleg még izoláltan is él, elhagyatottnak, bizonytalannak és előbb-utóbb döntésképtelennek érzi majd magát. Ezért fontos felismerés, hogy mindenki keresse és találja meg a maga támogató környezetét. Aki számíthat másokra, aki tud segítséget kérni, sokkal bátrabban, testi-lelki jólétben néz a következő gyerekvállalás elé.

– Az már szerencsés helyzet, ha a fiatalok eljutnak a házasság gondolatáig. De hol ismerkedjenek? Szűkül a tér, közben egyre tágul a világháló, ám az internet nem mindenkinek megfelelő hely az ismerkedésre.

– Megvallom ez az egyik legnehezebb „terepünk”. Külön önismereti, párkereső munkacsoportunk van, ami igazán nagyon színes, kreatív programokra, rendezvényekre invitálja a fiatalokat. A fiatalok viselkedésé­ben is változásra van azonban szükség: fel kell állniuk a számítógép és az okostelefon mellől, nyitniuk kell a világra, kilépni, körülnézni, ismerkedni, élményeket, tapasztalatokat gyűjteni. A hercegek a fehér lovon nem szoktak csak úgy bekopogtatni. A legjobb megoldás, ha a fiatalok érdeklődési körüknek megfelelően választanak a gazdag programkínálatból. Mi például filmklubot, borkóstoló esteket, kirándulásokat, táncklubot, önismereti beszélgetéseket, társasjáték- és kalandprogramokat szervezünk, de nyitottak vagyunk új ötletekre is. Ami a legfontosabb, hogy a fiatalok akarják megtalálni azt a társat, akivel szeretnék leélni az életüket. Van, aki nehezen nyílik meg közösségben. Lehetséges, hogy ő az interneten talál párt magának.

– Kevesen hisznek abban, hogy az interneten találnak majd egy komoly társat.

– Pedig számos jó példát ismerünk. Ha valaki jó hangulatú cseteléseket folytat egy másik emberrel, előbb-utóbb kíváncsi lesz rá, szeretné látni, közelebbről megismerni. A lényeg, hogy kommunikáció induljon el. Nekünk pedig olyan programokat kell kitalálni, hogy a fiatalok ne tudjanak otthon, ülve maradni. Mi hiszünk abban, hogy a boldog társkapcsolat életminőség-javító, a család erőforrás, a gyerek érték, és mindez jövőkép, össztársadalmi szinten is.

– Tegyük fel, a fiatalok letették a telefont, találkoztak, egymásba szerettek, még össze is házasodtak. Tapasztalatai szerint szeretnének-e a mai fiatalok komoly döntéseket hozni, felelősséget vállalni?

– Nagyon más korban élünk, rohamtempóban változik körülöttünk minden. Gazdag a lehetőségek tárháza, nagy a szabadság, a sok döntési elágazás megnehezíti a fiatalok dolgát, mindez bizonytalansághoz, sodródáshoz és döntésképtelenséghez is vezethet. Ezt ők is érzik, ezért szeretnének segítséget kapni, hogyan lépjenek be a felnőtt életükbe, és azt majd hogyan kormányozzák. Ebben segítünk nekik a kilencedik éve megrendezett, ma már Iránytű néven hirdetett előadás-sorozatunkkal a SOTE-n és a Debreceni Egyetemen. A fiatalok neves szakemberek előadásait hallgathatják önismereti, család, karrier, párválasztási, párkapcsolati, gyereknevelési témákban. Ezek az előadások informálnak, felkészítenek és egyben képessé tesznek az egyes életszakaszok, családi ciklusok, normatív krízisek zökkenőmentesebb megélésére. Ez rendkívül fontos, hisz a kitolódott várható életkor miatt, lássuk be, ideális esetben akár hetven évig élhetünk egymás mellett, boldog házasságban.

– Kilencvenezerrel több gyermek született 2010–2018 között, mintha minden maradt volna a 2010 előtti tendenciák medrében – mondta a napokban a miniszterelnök. Önök szerint minek köszönhető a kedvező változás? Az utóbbi tíz év alatt bekövetkezett intézkedések hatására nőtt a termékenységi ráta 1,24-ről 1,49-re?

– Meglátásom szerint sokat használt, hogy állandóan beszéltünk az akadályozó tényezőkről. Ha valami folyamatosan platformon van, az bizonyára nagyon lényeges és egy idő után eljut minden szintre. Aztán azt is érezhették az emberek, hogy az állam gondol rájuk, támogatást, segítséget nyújt. A kormány döntései előtt meghallgatta a civileket, a családügyi szervezeteket is, amelyek előterjesztéseket fogalmaztak meg a hozzájuk érkezett felvetésekből, mik a tendenciák, milyen lépésekre volna szükség. Ilyen volt például a közelmúlt intézkedése, a meddőség problémájának orvoslása.

– Önöknek vagy más civil szervezeteknek mekkora szerepük volt a meddőségi centrumok államosításában?

– Mi ezt inkább termékenységi- vagy reprodukciós problémának nevezzük, hisz sok esetben az ok gyorsan orvosolható, a meddőség viszont erősen stigmatizáló. A kérdésre válaszolva: ebben nemcsak a civileknek, de a médiának is jótékony szerepe volt. Amikor azt olvastuk, hallottuk, hogy ma minden negyedik-ötödik pár termékenységi gondokkal küzd, és egyre több megkeresést kaptunk a pároktól is, akkor azt mondtuk: ezzel nekünk is foglalkoznunk kell. Hisz itt vannak a párok, akik szeretnének gyerekeket, és ehhez nekünk is valamilyen módon hozzá kell járulnunk. Ezért indítottuk el 2018-ban a Babára vágyva országos kampányunkat, roadshow-nkat.

– Egyetértenek a kormány jelenlegi csa-ládpolitikájával?

– Elvitathatatlan, hogy a családtámogatási csomag a világon egyedülálló. Nóvum, új irány és nagyon rokonszenves gesztus az állam részéról a négygyermekes anyák szja-mentessége és a nagyszülői gyed bevezetése. A kormány megbecsülését közvetíti ezzel az idősebb generációk felé, és a jövő biztonságát mutatja meg a fiataloknak. Azt, hogy mindenkire figyel, és később is gondoskodni fog a családokról. A családvédelmi akcióterv nagyszerű kezdeményezés, azt halljuk mi is, hogy a babaváró támogatás és a nagycsaládosok kedvezményes autóvásárlási támogatása kiemelkedően sikeres. Jó, ha egy csomagnak vannak olyan elemei, amelyeket „felkap” a lakosság. Mi ebben úgy tudtunk szerepet vállalni, hogy a kérdéssel hozzánk forduló pároknak ajánljuk a Money.hu tanácsadói csapatát, akik segítenek a csomag megfelelő elemét kiválasztani, a hitelfelvételi lehetőségeket testre szabják, mérlegelve a kockázati tényezőket, és mindezt ingyenesen.

– Milyen intézkedésekre volna még szükség, hogy több gyermek születhessen?

– Nagyon fontos lenne a családbarát egyetem, hogy a fiataloknak megvalósítható karriertervük legyen. Szükség volna családi kollégiumi szobákra, rugalmas órarendre, család- és karrierképzésre. Már beszéltünk róla, a gyerekek akkor születnek meg, ha erős helyi közösségek alakulnak ki. Ezért nagyon jó a Magyar Falu Program, de minél több hasonló kellene. Lényeges a fiatalok megszólítása is, mert gyakran erős félelem van bennük, hogy megismétlik a rossz szülői mintákat, szorongnak a felelősségtől. Bátorítani, támogatni kell őket jó példákkal, összetartó közösségekkel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom